Vocht in huis - oorzaken, gevolgen & oplossingen

Vocht in huis - oorzaken, gevolgen & oplossingen

Vocht in huis - oorzaken, gevolgen & oplossingenHeb je last, of het vermoeden dat je last hebt van vocht in huis. Dan zijn er een aantal manieren waarop je dit kunt oplossen en in de toekomst voorkomen. Lees hier alles over de oorzaken, gevolgen en oplossingen van vocht in huis.

De oorzaken van vocht in huis

De manier waarop het vochtprobleem is ontstaan is ook hoe je weet wat de juiste oplossing is. Daarom is het handig om te weten welke oorzaken er zijn en hoe je deze kunt herkennen. 

  • Doorslaand vocht. Bij doorslaand vocht heb je te maken met neerslag wat door de muren heet slaat. Het gaat hierbij om harde regen of sneeuw. Vaak komt dit doordat de voegen niet meer goed zijn. Je kunt dit herkennen aan een beschadigde buitengevel of vochtplekken aan de bovenkant van de muur. 

  • Optrekkend vocht. Wanneer het water in de grond niet goed weg kan stromen doordat er een onjuiste waterkering is, kan het zijn dat dit water weg probeert te komen door de muur. Het vocht trekt dus letterlijk in de muur. Hierdoor ontstaan vochtplekken onder aan de muur. Ook is dit erg schadelijk voor de constructie van de woning en kan het cement aangetast worden. 

  • Condensatievocht. Een hoge luchtvochtigheid kan meerdere oorzaken hebben, maar één van de meest voorkomende is simpelweg te weinig ventilatie. Het is dus belangrijk dat je goed ventileert, vooral tijdens het douchen en koken. 

  • Lekkage. Heb je schade aan het dak, of ergens anders op de gevel? Dan kan het zijn dat dit uitgroeit tot een lek. Zo’n lek zorgt er vervolgens voor dat er vocht naar binnen kan stromen. Je kunt een lekkage op meerdere manieren herkennen, maar één hiervan is de vochtplekken op het plafond of muur. 

De gevolgen van vocht in huis

Er zijn hierboven al een aantal gevolgen van vocht genoemd. Vooral de vochtplekken zijn aan bod gekomen, omdat dit een duidelijke indicatie is dat je een probleem hebt. Maar er zijn ook andere punten die je misschien niet meteen door hebt. 

Schimmel

Schimmels groeien het allerbeste op plekken waar het vochtig en warm is. Een vochtplek is dus de perfecte plek. Het vervelende van schimmel is dat het snel groeit en erg schadelijk is. 

Gezondheidsproblemen

Een ander punt wat je vaak niet meteen opvalt, is het feit dat vocht in huis schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Vooral wanneer je last hebt van astma of andere luchtwegproblemen. Ook kun je door de hoge luchtvochtigheid last krijgen van verkoudheid, ademhalingsproblemen en hoesten of niezen. 

Condens op de ramen

Condens hoeft niet altijd meteen te betekenen dat er iets mis is. Het komt veel voor dat er in huizen condens op de ramen zit na het koken, of wanneer er veel mensen op bezoek zijn. Toch is het goed om dit in de gaten te houden. Zit er altijd condens op de ramen? Dan is het verstandig om er even naar te kijken. 

Ongedierte

Een ander zeer vervelend gevolg van vocht is ongedierte. Deze diertjes komen namelijk, net als schimmel, op de warmte en het vocht af. Denk hierbij aan dieren zoals muizen, ratten, kakkerlakken, mieren en zilvervisjes. 

Wat zijn de methodes van vochtbestrijding? 

Zoals er al even werd genoemd, is er niet één methode waardoor alles wordt opgelost. En voordat je een methode kunt kiezen moet je weten waar het probleem vandaan komt. Lees hier de verschillende manieren van vochtbestrijding. 

Impregneren 

Van alle methodes is dit de simpelste en goedkoopste (op misschien ventilatie na). Je zet dit in wanneer je last hebt van doorslaand vocht. Zoals al werd genoemd kun je dit herkennen aan vochtplekken op de buitengevel en binnenmuur. Om het op te lossen, of te voorkomen, kun je de muren insmeren met een vochtwerend middel. Oftewel met impregneermiddel.

Injecteren, Carebrick en onderkapping 

Het volgende onderdeel gaat over de verschillende methodes waarmee je optrekkend vocht kunt bestrijden. Injecteren, Carebrick en onderkapping zijn allemaal verschillende en effectieve manieren waarop je het vocht zowel kunt tegengaan als verwijderen. 

  • Injecteren. Bij injecteren worden er eerst gaten in de muur geboord. Daarom is dit een lastigere oplossing dan bijvoorbeeld impregneren. Nadat de gaten zijn gemaakt wordt er een waterdichte gel of vloeistof in gegoten. Dit middel moet het vocht oplossen, of tegengaan. 

  • Carebrick. Bij de Carebrick methode worden er keramische kokers in de muur geplaatst. Deze kokers zorgen er vervolgens voor dat de muur geventileerd wordt en het vocht wat er in zit oplost. 

  • Onderkapping. Dit is het fenomeen waarbij er een nieuwe waterkering in de muur geplaatst wordt. 

Kelder afdichten 

De kelder, of kruipruimte, is een ruimte in huis waar je snel last hebt van vocht. Dit komt doordat het laag bij de grond zit. Optrekkend vocht is hierbij bijvoorbeeld een groot probleem. Maar ook andere vochtproblemen zoals doorslaand vocht en lekkages kunnen de oorzaak zijn van water in de kelder. Toch zijn er een aantal extra oplossingen. 

  • Kelderbekuiping. Dit is een methode wat veel lijkt op impregneren. In dit geval breng je een waterdichte pasta genaamd kuip aan op de keldermuren. Op deze manier kan er geen water binnenkomen. 

  • Kelderdrainage. Heb je last van overtollig water op de keldervloer? Dan kun je dit water afvoeren door middel van kelderdrainage. Het water gaat dan via een buis terug naar het riool. 

Ventilatie 

Last but not least. Het ventileren. Dit is de simpelste manier waarop je vocht in huis kunt voorkomen. Natuurlijk helpt ventileren niet wanneer je een lek hebt in het dak, maar het is ontzettend goed op het gebied van luchtvochtigheid. Een effectieve manier van ventileren is minimaal 15 minuten per dag alles open, en daarnaast een ventilatierooster 24/7 open laten staan. Ook kun je een mechanisch ventilatie systeem instellen om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. 

Pas goed op je gezondheid! 

Zoals eerder al werd gezegd is vocht in huis niet alleen vervelend voor je woning, maar ook voor jezelf. Schimmels zijn hierbij oorzaak nummer één. Vooral wanneer je onderliggende klachten hebt. Deze kunnen dan verergeren. Wil je niet wachten op een vochtexpert, maar wil je ook niet de kans op gezondheidsproblemen vergroten? Dan kun je er voor kiezen zelf de schimmel te verwijderen! 

De eerste stap die je zet is door een sopje te maken van een liter water en ongeveer 6 gram soda. Is de schimmel te hardnekkig? Dan is een andere optie water en 250 ml bleekwater. Laat de schimmel hier een nachtje inweken en probeer het dan nogmaals te verwijderen. 

Let wel op dat schimmel verwijderen geen zin heeft wanneer het onderliggende vochtprobleem niet wordt opgelost. Schakel hiervoor altijd een vochtspecialist in!  

Wat kost vochtbestrijding? 

Wil je weten hoeveel zo’n specialist ongeveer kost? Of wil je voorkomen dat je te veel betaald? Dan vind je hieronder een kort overzicht van de prijzen van de verschillende werkzaamheden. 

Werkzaamheden 

Prijs 

Buitenmuur waterdicht maken

€ 120,- per m²

Opstijgend vocht bestrijden

€ 120,- tot € 150,- per m²

Vochtbestrijding muren

Vanaf € 10,- per m²

Kelder waterdicht maken

€ 1500,- tot € 2000,-

Schimmel verwijderen

€ 50,- per m²

Muren injecteren

€ 125,- per m²

Ventilatiesysteem 

€ 3.000,- tot € 8.000,- 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: rubinkoot1
Aantal keer gelezen: 632x
Toegevoegd: 14-02-2023 17:02
Gewijzigd: 15-02-2023 09:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!