man zoekt werk

Voor jezelf beginnen, maar wat?

man zoekt werkWil je graag voor jezelf beginnen, maar heb je nog geen idee wat je wil doen of hoe je het aan moet pakken? Dit artikel kan je hulp zijn bij de eerste stap.

Een droom, voor jezelf beginnen

Je hebt er wellicht al vaak over gedroomd om een eigen bedrijf op te zetten. Dat kan zonder personeel en met personeel.

 • Als je een bedrijf op wil zetten zonder personeel ben je ZZP'er, zelfstandige zonder personeel. Je hebt dan de verantwoording voor jezelf en je bedrijf.
 • Begin je voor jezelf en neem je personeel aan, dan heb je voor deze mensen de verantwoording dat zij werk hebben en een inkomen ontvangen, omdat ze voor je bedrijf werken.
 • Sommigen zullen het voor jezelf beginnen zien als een droombaan. Dat kan het ook zijn, maar vergis je niet er komen ook een heleboel zorgen op je af. Je moet daarnaast de regel- en wetgeving kennen of daarvoor een boekhouder in de arm nemen.
 • Ga goed voorbereid aan je droombaan beginnen. Stel vragen aan andere ZZP'ers, houd relevante informatie en nieuws goed bij. Ben je goed voorbereid en gedreven dan zul je een carrière tegemoet gaan. Ook als ZZP'er kun je namelijk een enorme groei doormaken, als persoon en als bedrijf.
 • Wil je echter ZZP'er blijven dan zul je keuzes moeten maken in het werk dat je aanneemt en wat niet, anders krijg je teveel en dat kan ten koste gaan van de kwaliteit of van jezelf. In het begin is het uiteraard aftasten wat er op je af komt.
 • Laat je horen en zien en dat begint met een goede website. Dat kun je zelf aanpakken, maar er zijn ook professionals die dat prima voor je kunnen regelen. Soms is het beter om zaken uit handen te geven, zeker als je er niet dagelijks mee bezit bent en je er geen kaas van hebt gegeten. Het ligt uiteraard aan de kosten. Wat is het budget dat je kunt inzetten voor een professionele aanpak van je website.
 • Een website is jouw visitekaartje. Investeren in je website zul je snel terug verdienen.
 • Start je droombaan voor jezelf beginnen, maar blijf met twee benen op de grond staan en zorg ervoor dat je het zakelijk aanpakt met of zonder hulp van professionals.

Voor jezelf beginnen, maar wat?

Ben jij van plan om voor jezelf te beginnen?

 • Wat voor bedrijf kun je voor jezelf beginnen, in welke branche ligt jouw interesse, wat is je opleiding?
 • Misschien heb je zelf al een totaal plaatje van wat je wilt, hoe je het wilt en hoe je het vervolgens stap voor stap gaat aanpakken. Heb je daarover echter geen duidelijkheid dan zul je er eerst achter moeten komen waar je kansen liggen, waar toekomst in zit enz. Je kunt iets leuks en gezelligs bedenken, maar het is wel de bedoeling dat je er een boterham mee verdient. Niet zo eenvoudig dus om voor jezelf te beginnen. Maar waar een wil is, is een weg en als jij zeker weet dat een eigen bedrijf voor je is weggelegd, ga er dan voor!
 • Neem de tijd om online zoveel mogelijk informatie te verzamelen over voor jezelf beginnen. Ga je vanuit een bestaand bedrijf, waar je nu werkzaam bent, een eigen bedrijf opzetten, dan kan je huidige werkgever je op weg helpen.
 • Wil je graag een webwinkel beginnen (heel populair op dit moment)? Dat is niet moeilijk. Je volgt een aantal stappen: inschrijven Kamer van Koophandel, domeinnaam kiezen, dat is je internetadres, algemene voorwaarden opstellen, goede website (laten) maken, privacybeleid voeren, voor de betalingen door de klanten dien je een beveiligde internetverbinding te hebben.
 • Wat ga je verkopen, is hier vraag naar, welk financieel risico kan ik nemen, welke aanpak werkt bij mij? Dit zijn eigenlijk is de eerste vragen die je moet beantwoorden voordat je voor jezelf kunt beginnen en vervolgens kun je stappen gaan zetten en gaat je webwinkel "lekker lopen", ten minste dat is het uitgangspunt. Voor ideeën en inspiratie in welke branche je het beste kunt zoeken ga je online en zoekt zoveel mogelijk relevante informatie.

Waarom voor jezelf beginnen?

Je hebt een droom, een eigen bedrijf zonder de verantwoording voor personeel. Je wordt ZZP'er. Voordat de zaak goed gaat lopen zijn er wat hobbels te nemen. Het belangrijkste voor je zijn de klant en het product of de dienst die jij aanbiedt. Klanten komen alleen maar (en zullen terug komen) als jij je beloftes nakomt.

Maak een website die uitblinkt in alles. Vraag een professional om hulp, of besteed het helemaal uit. Deze investering verdien je straks met gemak terug. Houd steeds in je achterhoofd dat het tijdelijk wat minder kan gaan. Tegenslag door pech, wanbetalers, stevige concurrentie. Geef niet meteen op, maar volg je passie voor jezelf beginnen. Weet dat je het kunt en ga vol zelfvertrouwen aan de slag.

Weet echter ook wat er anders en beter moet en vraag advies. Kies de juiste branche als je voor jezelf wilt beginnen, waar is vraag naar, wat is er nog niet, ga op onderzoek uit, onderzoek de markt, praat met mensen. Er is een behoorlijke dosis kennis voor nodig om te weten wat je het beste op de markt kunt brengen. Investeer daar in om straks de vruchten te plukken. De voordelen om voor jezelf te beginnen zijn het onafhankelijke en het avontuur (lukt het me?). Als je dat zoekt is voor jezelf beginnen een aanrader.

Advies, voor jezelf beginnen

Als je al wat ouder bent, je wordt werkloos, wat dan? Je vraagt een uitkering aan en zit thuis na altijd hard gewerkt te hebben. Vrijwilligerswerk is een optie en vaak ook heel dankbaar werk, maar het is toch ook wel prettig als je weer zelf geld kunt verdienen en niet langer afhankelijk bent van een uitkering. Je zou kunnen overwegen om voor jezelf te beginnen, ook op latere leeftijd. Het is dan wel verstandig om er het UWV bij te betrekken, in de tijd dat je een uitkering krijgt zal zij je helpen, als het ten minste een redelijke kans van slagen heeft, om voor jezelf te beginnen.

Vraag ernaar, niet geschoten is altijd mis. Initiatieven zullen zeker op prijs worden gesteld bij het UWV. Je laat zien dat je vooruit wilt en niet bij de pakken neer gaat zitten tot je pensioen. Ook een cursus of opleiding is mogelijk, praat erover en laat je adviseren. Wanneer jij een uitkering krijgt kun je proberen een eigen bedrijf op te richten met medeweten en medewerking van het UWV. Elke euro die jezelf verdient hoeft het UWV niet te betalen. Jouw inzet en ideeën zullen gewaardeerd worden. Of een en ander slaagt heeft het UWV niet in handen. Vraag of jij die kans krijgt om voor jezelf te beginnen. 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2863x
Toegevoegd: 13-09-2016 18:17
Gewijzigd: 05-10-2016 00:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3413 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!