Waar is fysiotherapie allemaal goed voor?

Waar is fysiotherapie allemaal goed voor?

Waar is fysiotherapie allemaal goed voor?In een hoop gevallen wordt er fysiotherapie voorgeschreven wanneer iemand fysieke klachten heeft. Je kunt bijvoorbeeld een doorverwijzing van de huisarts krijgen of misschien zit je bij een sportvereniging waar je een interne sportfysio hebt. Waar fysiotherapie nu precies allemaal goed voor is, leren we je in dit artikel.

Sportblessure

Bij een sportblessure kun je enorm veel last hebben van bijvoorbeeld een scheurtje in je spier of een verrekte spier. Zeker wanneer je vaker in de week dezelfde sport uitoefent, is het erg lastig als je een blessure hebt. Je wil natuurlijk doorgaan met sporten en zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan je blessure. Een fysiotherapeut helpt je hierbij. Door veel ervaring met sportblessures kunnen zij je goed helpen om zo snel mogelijk weer je favoriete sport uit te oefenen. Daarnaast hebben zij bijvoorbeeld technieken zoals tapen of een tijdelijke brace waardoor je zo snel mogelijk weer kunt sporten.

In-house sportfysio

Veel grote sportclubs hebben zoals eerdergenoemd een eigen fysiotherapeut. Dat komt omdat mensen die intensief sporten meer kans maken op een blessure. Door middel van fysiotherapie voor en na een zware wedstrijd, kunnen klachten zelfs voorkomen worden. Dat komt omdat een speciale sport-fysiotherapeut veel kennis heeft van de manier waarop je bepaalde spieren kunt masseren en behandelen. Zij geven gerichte sportmassages om de spieren die jij veel belast te laten ontspannen en herstellen. Wanneer je een topsporter bent heb je een fysiotherapeut die jij al kent zodat hij nog beter kan helpen voor jouw persoonlijke eigenschappen zoals:

  • Eerdere klachten
  • Soort sport
  • Persoonlijke manier van bewegen
  • Hoeveelheid beweging

Revalidatie

Niet alleen bij een kleine blessure is een fysiotherapeut je van dienst. Ook wanneer je bijvoorbeeld een operatie hebt gehad van een afgescheurde meniscus, kun je terecht bij de fysiotherapeut voor revalidatie. Wanneer er een hele heftige operatie heeft plaatsgevonden waarbij meer revalidatie vereist is, kom je terecht bij speciale fysiotherapeuten in een revalidatiecentrum. Erna word je vaak doorverwezen naar een gewone fysiotherapeut bij jou in de buurt. Zo krijg je dus alle hulp die je nodig hebt om weer goed te kunnen functioneren.

Gewrichtsklachten

Veel voorkomende klachten zijn gewrichtsklachten. Dit komt niet alleen voor bij sporters maar kan ook zijn door verkeerde manier van liggen of overbelasting op werk wanneer je bijvoorbeeld een verkeerde houding aanneemt. Het is uiteraard beter om dat te voorkomen door op je houding te letten tijdens je werk en bij een kantoorbaan voor te zorgen dat je een juiste afstelling van je stoel en bureau hebt. Je moet immers nog jarenlang werken en het is zonde wanneer je door een verkeerde houding uiteindelijk permanente klachten krijgt. Let dus ten eerste goed op, maar wanneer je merkt dat je last krijgt, kun je geholpen worden door een fysiotherapeut. Hij helpt je om de pijn te lokaliseren. Dan kun je in het vervolg rekening houden met de manier waarop je werkt zodat je die gewrichten niet overbelast en kan je oefeningen geven waardoor je de pijn verlicht.

 



Peesschade

Naast gewrichtsklachten is het veelvoorkomend om peesschade te hebben. Hiervoor moet je wel een pees zwaar overbelasten en je zult het direct voelen wanneer dit het geval is. Dit gebeurt eerder bij sport of fysiekere banen zoals een bouwvakker. Een pees kan een scheurtje hebben of afscheuren en hierbij is het erg belangrijk om foto’s te laten maken. Voor een scheur in je pees kun je terecht bij de fysio en dan moet je ook veel rust houden. De pees moet namelijk herstellen en dat kan niet wanneer je niet genoeg rust houdt. Daarnaast zijn de foto’s nodig om te bepalen waar de scheur precies zit en hoe diep deze is. Op basis daarvan weet een fysiotherapeut precies wat hij moet doen om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer een genezen pees hebt waarmee je alles kunt doen.

Slijmbeursontsteking

Misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je denkt aan een fysiotherapeut, maar bij een slijmbeursontsteking kan een fysiotherapeut je goed helpen. Bij de fysio hebben ze speciale apparaten waarmee ze door middel van een soort echo kunnen lezen of je een slijmbeursontsteking hebt. Op die manier kunnen zij soms, beter dan een huisarts, achterhalen wat het probleem is en wat daaraan gedaan kan worden. Een slijmbeursontsteking krijg je in je weke delen zoals:

  • Knie
  • Hiel
  • Schouder
  • Heup

Goede doorbloeding

Een groot voordeel wat je eigenlijk altijd ervaart wanneer je naar de fysiotherapeut gaat si dat je een betere doorbloeding krijgt. Dat is uiteraard goed voor je lichaam en zorgt ervoor dat je weer vitaler bent. Dat leidt ertoe dat je meer kan en over het algemeen gezonder bent. Je krijgt van een fysiotherapeut bijna altijd oefeningen voorgeschreven die je thuis kunt uitvoeren. Daardoor draag je zelf ook bij aan een betere doorbloeding.

Geen herhalingsklachten

Een fysiotherapeut is er niet alleen om je klachten te verhelpen, maar hoort er ook voor te zorgen dat de kans op herhalingsklachten nihil is. In sommige gevallen kan een fysio daar weinig aan doen omdat bijvoorbeeld bij een gescheurde meniscus er ook een deel in de handen van andere artsen ligt. Wat een fysiotherapeut echter wel doet is het bijhouden van je voortgang en noteren van eventuele bijzonderheden. Bij bijvoorbeeld gewrichtspijn kunnen zij je langer begeleiden en speciale oefeningen meegeven die je kunt blijven doen. Daarnaast geven zij geregeld tips voor de manier waarop je hoort te zitten als je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt.

Verzekering

Behandelingen van een fysiotherapeut zitten gedeeltelijk in je basisverzekering. De eerste 20 behandelingen per klacht moet je zelf betalen en erna wordt het vergoed door de verzekering. Wanneer je onder de 18 jaar bent, geldt dat vanaf de negende behandeling. Dat is voor de standaardaandoeningen. Wanneer je bijvoorbeeld bekkenfysiotherapie nodig heeft is dit weer anders, dan krijgt je wel eerst een aantal behandelingen vergoed. Aan je fysiotherapeut kun je vragen wat er voor jou precies vergoed wordt.

Goede fysiotherapeut

Een goede fysiotherapeut, dat hebben we al een aantal keer in de tekst genoemd. Wat daarbij echter van groot belang is, is dat deze aansluit op jouw wensen. Zeker wanneer je veel behandelingen nodig hebt, je wilt een fysiotherapeut die veel gevoel heeft en je persoonlijk behandelt. Bekijk daarom eens lokaal welke fysiotherapeuten er zijn via Google en bekijk welke fysiotherapeuten goede recensies hebben. Als je zoekt op fysiotherapeut + locatie, bijvoorbeeld: "Fysiotherapie Den Haag", dan toont Google als eerst de Google Mijn Bedrijf vermeldingen. Hier zie je dan al snel een aantal goeie fysiotherapeut in Den Haag + de beoordelingen van deze therapeuten. Op die manier kun je de eerlijke mening van andere patiënten lezen en bepalen of de fysiotherapie aansluit op wat jij zoekt.

Specialisaties

Een ander kenmerk van goede fysiotherapie is dat er meerdere specialisaties bij eenzelfde praktijk aanwezig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Ergotherapie
  • Manuele therapie
  • Sportfysiotherapie

Dat betekent dat ze binnen een praktijk veel persoonlijke hulp kunnen bieden. Zo kunnen ze bepalen welke vorm van therapie voor jou het beste is en je hiermee verder helpen.
Al met al is het dus zo dat een fysiotherapeut je eigenlijk bij alle fysieke klachten kan helpen en dat je goed moet opletten of een fysiotherapeut van veel markten thuis is. Op die manier hoef je niet halverwege je behandelplan naar een andere praktijk voor fysiotherapie over te stappen. Loop jij al een tijdje rond met ‘vage’ klachten? Misschien is het dan een idee om je te laten helpen door een fysiotherapeut. Die kan zijn vinger op de zere plek leggen en deze meteen wegmasseren met zijn expertise en kennis.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Adminlinks
Aantal keer gelezen: 1541x
Toegevoegd: 16-09-2019 09:50
Gewijzigd: 21-09-2019 11:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!