kind aan het gorgelen

Waarom gorgelen met zout?

kind aan het gorgelenVan zout is bekend dat het al in de oudheid werd gebruikt als smaakmaker in eten en als conserveermiddel om voeding zoals vis en vlees te conserveren. Maar ook als middel tegen allerlei lichamelijke klachten bleek zout van pas te komen. Op deze pagina leggen we je uit waarom en wanneer je zou moeten gorgelen met een zoutoplossing.

Gorgelen met zout tegen keelpijn!

De meeste mensen die wel eens last hebben gehad van keelpijn of een flinke verkoudheid, die weten hoe pijnlijk of irritant dit kan zijn. Je kan je behoorlijk ziek voelen. Keelpijn kan diverse oorzaken hebben. Misschien heb je last van een droge keel en bemoeilijkt dit het slikken. Of je hebt last van een ontsteking of infectie. In vrijwel alle gevallen biedt gorgelen met zout water al snel verlichting! Zout zuivert en verzacht.

Zout heeft een zuiverende werking

Het is met name de zuiverende werking van zout waarom gorgelen verlichting brengt. Maar dat niet alleen. Ook verwijdert zout eventueel opgehoopt weefselvocht in je keel. De zoutoplossing neemt het teveel aan vocht in de weefsels als het ware als een spons op. Het is een feit dat weefels die door bacteriën geïnfecteerd zijn, opzwellen. Opgezwollen weefsel drukt in alle macht tegen je keelwand aan. Je keelwand is erg gevoelig en de pijn kan daarom intens zijn. Niet alleen kan je door te gorgelen dus opgehoopt weefselvocht verwijderen, ook schuurt het zout de schimmels en bacteriën op je keelwand weg die de boosdoeners zijn van een ontsteking of infectie.

Je zal merken dat je al snel na het gorgelen enige verlichting voelt. De effecten zijn dus al meteen merkbaar. Al zal je dit wel een aantal malen moeten herhalen voordat de keelpijn echt verdwenen is. Spoel daarom je keel (slik de zoutoplossing niet door!) enkele malen per dag, bij voorkeur direct na het opstaan, overdag en voordat je gaat slapen. Eventuele keelpijn veroorzakende bacteriën en schimmels krijgen zodoende geen kans om zich te vermeerderen.

Hoe moet je gorgelen?

Als je te maken hebt met hevige keelpijnklachten, dan neem je een glas en vul je die met warm water (geen heet water!). Vervolgens neem je een halve theelepel met zout en dit laat je oplossen in het water. Neem een slok, leg je hoofd achterover in je nek en gorgel hier je keel gedurende 30 seconden mee. Je spuugt het water weer uit en neemt nogmaals een slok en gorgelt opnieuw 30 seconden. Spoel je mond na met kraanwater. Heb je vaker last van keelpijn, keelontstekingen of infecties?

Gorgel dan eens in de zoveel tijd gewoon preventief! Want studies hebben aangetoond dat gorgelen, ook al heb je geen klachten, de kans op infecties in de keelholte met ongeveer 40% doet afnemen! Het komt er dus op neer dat gorgelen met een zoutoplossing, ook al ben je gezond en heb je geen klachten, toch nog ergens goed voor is. Zo kan je bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je eens per maand gaat gorgelen.

Middeltjes tegen keelpijn

Sommige mensen durven of kunnen niet gorgelen. De een omdat hij/zij bang is zich te verslikken en een ander weer vanwege een handicap of ouderdom. Maar het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat je geen liefhebber van gorgelen bent. Voor die mensen zijn er voldoende andere middeltjes tegen keelpijn. In plaats van te gorgelen werkt het drinken van honingwater ook verzachtend voor je keel. Daarnaast heeft honing als eigenschap dat het een antibacteriële werking heeft! Mits je niet teveel honing eet/drinkt (want er zitten veel suikers in) is het bovendien nog erg gezond ook. Je giet een flinke eetlepel met honing in een glas of mok met kokend water. Even roeren en drinken maar! Het verzacht de pijn.

Alle tips tegen keelpijn:

  • Gorgelen met een beetje zout in halfwarm water
  • Eet veel fruit, hiermee voorkom je o.a. keelpijn
  • Neem eens een heerlijke stoombad (sauna werkt ook goed)
  • Houd je keel vochtig. Drink voldoende water als je keelpijn hebt
  • Maak honingthee. Dit verzacht de pijn
  • Preventief gorgelen met zout verkleint de kans op keelpijn met 40%!

Gorgelen tegen kriebelhoest

Wist je dat gorgelen met zout water ook een zeer goede methode is om een vervelende kriebelhoest te stoppen of te voorkomen? Doe dit bijvoorbeeld vlak voordat je gaat slapen. Je maakt hiermee je keel en keelholte vrij van slijm en bacteriën en het zout verzacht bovendien je keelwand. Combineer dit eventueel met honingthee. Let op: Spuug altijd de zoutoplossing weer uit en spoel je mond goed na met kraanwater. Het is schadelijk voor je nieren wanneer je teveel zout binnen krijgt. Dus heb je last van jeuk in je keel of een vervelende kriebelhoest? Los 1 theelepel zout op in warm water en gorgelen maar!

Neus schoonspoelen met zout

De voorste 2 neusopeningen noemen we ook wel gewoon neusgaten en deze verbinden de neusholte met de buitenlucht. Terwijl de achterste neusopeningen, die zich inwendig bevinden, in verbinding staan met de keelholte. In je neusholte vind je de 3 neusschelpen. Deze zijn rijkelijk bekleed met slijmvlies. Allerlei stofjes, bacteriën en virussen die je in de lucht vindt en die via de neusopeningen ingeademd worden, blijven hangen in het neusslijmvlies. Trilhaartjes in dit slijmvlies werken de ongewenste indringers weer naar buiten. In sommige gevallen raakt het slijmvlies geïrriteerd en zet het op. Dit kan diverse oorzaken hebben.

Het gevolg is een verstopte neus waardoor je niet meer door je neus kan ademen. Dit kan natuurlijk lastig zijn. Wat goed helpt tegen een verstopte neus is spoelen met zout water! Het zout onttrekt weefselvocht waardoor je neusslijmvlies weer krimpt en je vrijer kan ademen. Daarnaast spoel je veel vuil uit je neus en bacteriën en virussen. Daarmee ontlast je het slijmvlies.

Hoe je neus spoelen?

Haal bij de apotheek voor een paar cent een spuit of iets anders waarmee je de zoutoplossing in je neus kunt spuiten. Voeg een theelepel zout toe aan een kopje met warm water. Zorg dat het zout geheel oplost. Vervolgens zuig je een deel van deze zoutoplossing op met je spuit. Houd nu je hoofd zover mogelijk achterover. Spuit de zoutoplossing rustig in je linker neusgat. Als het goed is voel je het water terug je keel indruppelen. Dit is geen prettig gevoel maar probeer gewoon door te spuiten totdat de spuit leeg is. Slik het zoute water niet door maar spuug het uit. Doe hetzelfde bij je rechter neusgat. Herhaal dit voor beide neusopeningen een aantal keren. Na afloop zal je merken dat je weer vrijelijk kan ademen door je neus!

Tandvleesproblemen

Heb je problemen met je tandvlees? Misschien dat het opgezwollen is, rood kleurt of gewoon pijnlijk is? Waarschijnlijk heb je dan last van een ontstoken tandvlees. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij je tandarts. Wat je zelf alvast kunt doen is je mond spoelen met een zoutoplossing. Zout heeft van zichzelf een zuiverende werking. Niet dat je tandvleesproblemen als sneeuw voor de zon verdwijnen wanneer je een paar keer je mond spoelt met zoutwater. Maar reken maar dat het de pijn iets verlicht en een ergere ontsteking helpt voorkomen!

Spoel je neus en keel bij hooikoorts

Mensen met hooikoorts wordt aangeraden om dagelijks de keel- en neusholte te spoelen met een zoutoplossing. Dit blijkt, in combinatie met speciale hooikoortsmedicatie, erge hooikoortsklachten te voorkomen. Hooikoortsallergie wordt veroorzaakt door pollen die planten, bomen en bloemen afgeven aan de lucht. Bij inademing veroorzaakt het een overgevoeligheidsreactie. Blijven er veel pollen achter in je neusslijmvlies en keelslijmvlies, dan krijgt een hooikoortspatiënt een flinke allergische reactie.

Met een zoutoplossing spoel je flink veel pollen weg, waardoor de klachten automatisch afnemen. In de ochtend en avond is de productie van pollen in het voorjaar en zomer het hoogst. Spoel daarom bij het opstaan en voor het slapengaan je neus goed door. En gorgel met een zoutoplossing om de pollen in je keelholte te verwijderen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 26415x
Toegevoegd: 12-10-2016 16:56
Gewijzigd: 04-11-2016 00:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!