Hypnotherapie

Wat is hypnotherapie?

HypnotherapieHypnotherapie kan gebruikt worden voor verschillende toepassingen. Het is een alternatieve geneeswijze voor medische problemen, maar ook lichamelijke klachten. Sporters gebruiken de therapie bijvoorbeeld om meer uit hun sportprestatie te halen. De therapeut kan de behandeling ook gebruiken als je wil stoppen met roken, hulp nodig hebt bij afvallen of bij regressietherapie. In dit artikel lees je meer over hypnotherapie.

Wat gebeurt er met hypnotherapie?

Met de hulp van hypnotherapie krijgt de therapeut toegang tot je onderbewustzijn. In het dagelijkse leven is het onmogelijk om het onderbewustzijn te benaderen. We zijn ons constant bewust van alles wat we moeten doen in ons dagelijkse leven. Met hypnotherapie kunnen bepaalde gevoelens en ideeën uit ons onderbewustzijn benadert worden. Door deze gevoelens te benaderen kan de genezing gestart worden. Volgens de therapeuten is het voor iedereen mogelijk om hypnose te starten. Je hoeft er geen speciale kwaliteiten of eigenschappen voor te hebben. Hypnotherapie lijkt alleen niet te werken bij patiënten met psychoses of ernstige depressies. Zij lijken niet vatbaar genoeg te zijn voor de behandeling.

Voor wie kan hypnotherapie uitkomst bieden?

Er zijn verschillende klachten die behandeld kunnen worden met hypnotherapie. In Amerika en Nederland zijn bijvoorbeeld uitzonderlijk goede resultaten geboekt met de behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Er zijn zelfs speciale hypnotherapeuten op dit gebied. Daarnaast is de behandelmethode uitstekend geschikt voor patiënten met psychische klachten. Denk bij hypnotherapie niet aan de hypnose die je vaak ziet in films en series. Je wordt bij deze behandeling in een zeer lichte trance gebracht. Het is een manier om beter naar jezelf te luisteren. Je leert je gevoelens en eigen gedachtes beter begrijpen en ermee om te gaan. Hierdoor werkt het goed bij psychische problemen.

Behandelingen wetenschappelijk bewezen

Hypnotherapie behoort tot de alternatieve geneeswijze maar mag absoluut niet afgedaan worden als zweverig gedoe. De behandelingen zijn wetenschappelijk bewezen en kunnen echt mensen helpen bij hun hulpvraag. Bepaalde klachten kunnen door behandeling opgeheven worden. Dankzij de hypnose kom je dichterbij jezelf te staan en dit helpt om jezelf en je klachten beter te begrijpen. Doordat het gaat om een lichte hypnose is het wel belangrijk om naar een specialist te gaan. Het is belangrijk om te gaan naar iemand die weet wat hij/zij doet. Vaak werkt de specialist nauw samen met een arts of medisch specialist om jouw behandelplan op te stellen.

In welke situaties kan u gebruik maken van hypnotherapie?

Er zijn verschillende situaties waarbij hypnotherapie een uitstekende behandeling is. Bijvoorbeeld als je last hebt van angsten, fobieën, concentratieproblemen, geheugenverlies, depressieve gevoelens, emotionele uitbarstingen, pijn, burn-out, problemen met stoppen met roken, stress en slaapproblemen. Je ziet al dat hypnotherapie zeer breed toegepast kan worden als alternatieve geneeswijze. Het kan bijvoorbeeld zelfs ondersteuning bieden als je hulp nodig hebt bij afvallen. Bijvoorbeeld als je problemen met diëten te maken hebben met emoties. Bijvoorbeeld als je een emotie eter bent. De behandelingen kunnen uitgevoerd worden bij zowel kinderen als volwassenen. Er zijn zelfs therapeuten die gespecialiseerd zijn in het onder hypnose brengen van kinderen. Vanwege hun prettige benadering richting je kind is het verstandig om hiernaar toe te gaan met kinderen. Alleen bij ernstige psychische klachten wordt er altijd geadviseerd om geen gebruik te maken van hypnotherapie. De klachten kunnen hierdoor zelfs ernstiger worden. Dit maakt ernstige psychische aandoeningen minder geschikt voor hypnotherapie.


Diagnose stellen voor behandeling

Voordat er begonnen wordt met hypnotherapie zal de therapeut eerst zelf een diagnose willen stellen. Ondanks dat er misschien al een diagnose gesteld is door een pscyhiater. Het stellen van een diagnose gebeurt aan de hand van een intakegesprek. Tijdens dit gesprek probeert de therapeute de patiënt eerst beter te leren kennen. De patiënt heeft meestal zelf al een hulpvraag. Soms is het mogelijk om aan de hand van de hulpvraag een doelstelling te stellen. Vervolgens zal de therapeut een behandelplan opstellen. Hieruit blijkt ook hoeveel sessies er nodig zijn om het doel te bereiken. Als je met medische klachten naar een hypnotherapeut komt is het slim om eerst naar een arts te gaan. Een arts moet bijvoorbeeld de diagnose stellen dat het om een prikkelbaardarmsyndroom gaat. Pas als die diagnose gesteld is kan er begonnen worden met de behandeling. Een hypnotherapeut zal dan ook altijd overleggen met je arts voor de juiste behandeling. Uiteraard moet je hier als patiënt toestemming voor geven. Beide hebben namelijk een zwijgplicht en mogen niet zomaar over jouw behandeling praten. Een hypnotherapeut zal dan ook nooit uitweiden over je behandeling.

De vorm van de behandeling

Afhankelijk van de diagnose wordt er een vorm voor de behandeling gekozen. Dit hangt dus af van jouw hulpvraag en klachten. Voor hulp bij stoppen met roken is natuurlijk een andere behandeling nodig als bij een burn-out. Ongeacht de vorm van de behandeling zal er altijd een lichte vorm van hypnose gebruikt worden. Met de hypnose kan je dichterbij jezelf komen en je eigen ideeën en krijg je een beeld van je eigen ideeën en gedachten. De vorm die gebruikt kan worden verschilt enorm per patiënt en therapeut. Hypnotherapie staat bekend om de diverse vormen. Er zijn verschillende trancetechnieken die gebruikt kunnen worden. Een aantal bekende vormen zijn: regressietherapie, reïncarnatie, NLP, imaginatie, autogene training etc. Als je al cognitieve gedragstherapie of EMDR volgt dan kan dit elkaar versterken. Maar je kan hypnotherapie ook als een losse behandeling toepassen. De behandelingen worden allemaal ondersteund door de reguliere geneeskunde. Artsen werken dan ook samen met therapeuten voor de juiste behandeling.

Wat voel je tijdens een therapiesessie?

Patiënten vragen zich vooraf altijd af wat ze zullen voelen tijdens een sessie. Ze willen weten wat ze precies gaan meemaken voordat ze de behandeling ondergaan. Toch is het lastig om uit te leggen wat je precies gaat voelen tijdens de behandeling. Iedere persoon beleeft de behandeling namelijk weer anders. De meeste patiënten ervaren een vorm van ontspanning, maar kunnen zich ook beter focussen door de behandeling. Patiënten hebben ook het gevoel dat ze emotioneel sterker zijn dan buiten de behandeling om. Ze krijgen hierdoor toegang tot gevoelens die ze normaal wegstoppen. Tijdens de sessie zal er gesproken worden over bepaalde situaties en gevoelens. Alles wat er besproken wordt zal je gewoon onthouden. Het is dus een fabeltje dat je helemaal weg bent en niets meer weet. Je hoort gewoon wat de therapeut zegt en je kan zelf antwoorden of dingen vertellen. Je blijft ook gewoon in controle over je eigen lichaam en gedachten. Je moet hypnotherapie dus niet verwarren met wat je op televisie of in films ziet. De hypnose zorgt juist voor een oplossing voor je gedachtes en gevoelens voor verschillende klachten en symptomen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 3147x
Toegevoegd: 04-07-2017 19:19
Gewijzigd: 19-07-2017 11:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!