De meeste mensen kunnen wel een aantal superfoods opnoemen, zoals avocado’s of bepaalde bessen. Maar waarom worden deze voedingsmiddelen superfoods genoemd? De reden is dat deze voedingsmiddelen beschikken over een zeer hoge concentratie aan antioxidanten. Antioxidanten zijn belangrijk voor onze gezondheid en het bestrijden van de vrije radicalen. Vrije radicalen zijn gevaarlijk en kunnen zorgen voor allerlei ziektes. Antioxidanten neutraliseren de vrije radicalen in feite.
Dit is slechts een van de voordelen die superfoods ons te bieden heeft. Superfoods beschikken namelijk over nog veel meer gezonde voedingsstoffen. Zo zitten er in de meeste superfoods veel vezels, vitaminen A, B en E en diverse mineralen. De reden waarom dit tegenwoordig erg belangrijk voor ons is, is omdat we in een samenleving wonen waarbij we veel producten hebben die relatief weinig gezonde voedingsstoffen bevatten. Door de welvaart eten we veruit voldoende, maar doordat veel mensen niet de juiste producten eten krijgen we nog steeds te weinig gezonde stoffen binnen. Een gevolg is dat we last krijgen van overgewicht en een grotere kans hebben om ziek te worden. De tekortkoming van bepaalde voedingsstoffen kan gemakkelijk worden gecompenseerd door meer superfoods te eten.
Superfoods beschikken over het algemeen over gezonde vetten. Met gezonde vetten bedoelen we de onverzadigde vetten. Deze helpen bij het tegengaan van bepaalde hart- en vaatziekten.
Maar hoe worden superfoods precies gedefinieerd? Dit wordt gedaan op basis van de ORAC Scale. ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Scale. Oftewel de mate waarin ze in staat zijn om vrije radicalen te bestrijden. Voor ieder voedingsmiddel is er een getal te noemen voor de ORAC Scale welke aanduidt in hoeverre deze in staat zijn om vrije radicalen te bestrijden. Goji bessen en pure cacao bijvoorbeeld staat erom bekend dat ze een zeer hoge ORAC Scale bevatten en dus zeer effectief zijn in het bestrijden van vrije radicalen.
Een aantal superfoods uitgelicht
De meeste mensen kunnen wel een aantal superfoods opnoemen. Wij nemen daarom de belangrijkste iets verder onder de loep en leggen uit waarom deze goed voor ons zijn. Belangrijk om te onthouden is om gevarieerd te eten. Eet dus niet elke dag dezelfde superfoods. Je lichaam heeft namelijk zoveel mogelijk verschillende stoffen nodig en die krijgen we alleen binnen door gevarieerd te eten.
Hoeveel superfoods moet je iedere dag eten? Daar is geen vast antwoord op te geven. Het belangrijkste is dat je volgens de Schijf van Vijf blijft eten van het Voedingscentrum. Wanneer je dit gevarieerd doet dan ben je al goed bezig. Een tip is om bepaalde producten uit je vaste patroon in te wisselen voor bekende superfoods. Je krijgt dan producten binnen die meer antioxidanten bezitten en nog veel meer gezondheidsvoordelen te bieden hebben voor je lichaam. Zorg ervoor dat je wel waakzaam blijft dat je niet gaat focussen op slechts een of een aantal producten, omdat je van mening bent dat deze het gezondste zijn voor je lichaam.
Broccoli is bijvoorbeeld een groeten waar veel antioxidanten en andere stoffen in zitten. Wie weinig of nooit broccoli eet doet er goed aan om dit wel vaker op te nemen in het eetpatroon. De producten die we hierboven hebben genoemd zijn er slechts enkele. In werkelijkheid zijn er nog veel meer superfoods te vinden. Verdiep je in alle producten die er zijn en maak voor jezelf een eetpatroon met producten die je lekker en gezond vindt. Nog meer voorbeelden van superfoods zijn bijvoorbeeld hennepzaad, olijfolie, rode druiven, knoflook en nog veel meer.