Superfoods

Waarom zijn superfoods zo gezond?

SuperfoodsWe horen er steeds vaker van: Superfoods. De meeste mensen kunnen er een aantal opnoemen en hebben wel een idee waarom het superfoods worden genoemd. Toch weten de meeste mensen niet precies wat superfoods zijn en wat de reden is waarom deze voedingsmiddelen zo gezond voor ons zijn.

Wat zijn superfoods precies?

De meeste mensen kunnen wel een aantal superfoods opnoemen, zoals avocado’s of bepaalde bessen. Maar waarom worden deze voedingsmiddelen superfoods genoemd? De reden is dat deze voedingsmiddelen beschikken over een zeer hoge concentratie aan antioxidanten. Antioxidanten zijn belangrijk voor onze gezondheid en het bestrijden van de vrije radicalen. Vrije radicalen zijn gevaarlijk en kunnen zorgen voor allerlei ziektes. Antioxidanten neutraliseren de vrije radicalen in feite.
Dit is slechts een van de voordelen die superfoods ons te bieden heeft. Superfoods beschikken namelijk over nog veel meer gezonde voedingsstoffen. Zo zitten er in de meeste superfoods veel vezels, vitaminen A, B en E en diverse mineralen. De reden waarom dit tegenwoordig erg belangrijk voor ons is, is omdat we in een samenleving wonen waarbij we veel producten hebben die relatief weinig gezonde voedingsstoffen bevatten. Door de welvaart eten we veruit voldoende, maar doordat veel mensen niet de juiste producten eten krijgen we nog steeds te weinig gezonde stoffen binnen. Een gevolg is dat we last krijgen van overgewicht en een grotere kans hebben om ziek te worden. De tekortkoming van bepaalde voedingsstoffen kan gemakkelijk worden gecompenseerd door meer superfoods te eten.
Superfoods beschikken over het algemeen over gezonde vetten. Met gezonde vetten bedoelen we de onverzadigde vetten. Deze helpen bij het tegengaan van bepaalde hart- en vaatziekten.
Maar hoe worden superfoods precies gedefinieerd? Dit wordt gedaan op basis van de ORAC Scale. ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Scale. Oftewel de mate waarin ze in staat zijn om vrije radicalen te bestrijden. Voor ieder voedingsmiddel is er een getal te noemen voor de ORAC Scale welke aanduidt in hoeverre deze in staat zijn om vrije radicalen te bestrijden. Goji bessen en pure cacao bijvoorbeeld staat erom bekend dat ze een zeer hoge ORAC Scale bevatten en dus zeer effectief zijn in het bestrijden van vrije radicalen.

De voordelen van superfoods

 • Dat superfoods goed zijn voor onze gezondheid dat weten we inmiddels wel. Ze bevorderen het lichaam op verschillende manieren om ons gezond te houden. Maar er zijn nog meer zaken waarop superfoods voordelen voor ons kunnen bieden. Hieronder maken we een kort overzicht met de voordelen.
 • Door superfoods te eten verlagen we ons cholesterolgehalte. Dat is voor veel mensen ontzettend belangrijk. Een te hoog cholesterolgehalte is voor veel mensen een ongemerkt probleem. Zelfs veel mensen die er gezond uitzien hebben een te hoog cholesterol. Dit is een lastig probleem om vanaf te komen, maar het voldoende eten van superfoods helpt je al in een goede richting.
 • Je hebt een kleinere kans op infecties en andere aandoeningen. Doordat je goed voor je weerstand zorgt geeft je infecties en andere aandoeningen geen kans. Dit geldt voor veel meer ziekten en kwalen. Superfoods helpt zelfs bij het voorkomen van ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten.
 • Het is ontzettend goed voor je bloeddruk. Je bloeddruk is belangrijk voor meerdere situaties. Een van deze gevallen is dat je bloeddruk de zuurstof door je lichaam transporteert. Door dit beter te stimuleren wordt je lichaam ook op een betere manier voorzien van zuurstofcellen.
 • Je krijgt er meer energie van en bent in een beter humeur. Je lichaam heeft voeding nodig als brandstof. Doordat superfoods beschikken over een zeer hoog gehalte aan voedingsstoffen krijgt je lichaam ook veel meer energie.


Een aantal superfoods uitgelicht
De meeste mensen kunnen wel een aantal superfoods opnoemen. Wij nemen daarom de belangrijkste iets verder onder de loep en leggen uit waarom deze goed voor ons zijn. Belangrijk om te onthouden is om gevarieerd te eten. Eet dus niet elke dag dezelfde superfoods. Je lichaam heeft namelijk zoveel mogelijk verschillende stoffen nodig en die krijgen we alleen binnen door gevarieerd te eten.

 • Tarwegras: Tarwegras is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het is in feite een poeder dat je bij een gezondheidswinkel kunt kopen. Met het met water en drink er een glas van leeg. Het geeft een flinke energiebooster en helpt bij het ontgiften en tegengaan van veel ziekten.
 • Quinoa: Quinoa is afkomstig van een plant uit het Andesgebergte dat groeit op een hoogte van 3.000 meter hoogte. Quinoa is vaak een vervanger voor rijst, pasta of couscous. Het beschikt over veel eiwitten en vermindert het cholesterol in ons lichaam.
 • Rauwe cacao: Hiermee bedoelen we niet een chocoladereep uit de supermarkt, maar de pure cacao.
 • Kokoswater: Heeft een goed effect op dehydratie en is rijk aan mineralen en organische zouten.
 • Bosbessen: Wij Nederlanders zijn er gek op. Bosbessen zijn een van de bekendste superfoods. Ze zitten vol met antioxidanten en vitamine C. Ze zorgen voor het verminderen van de kans op vele ziekten.
 • Omega 3: Omega 3 is te vinden in verschillende soorten is en allerlei noten. Je vindt Omega 3 bijvoorbeeld in walnoten, zalm, haring, makreel of sardines. Omega 3 is ontzettend belangrijk bij het tegengaan van Alzheimer of het verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Zorg dat je meerdere malen per week een goede portie aan Omega 3 binnenkrijgt.
 • Goji bessen: Deze bekende rode bessen beschikken over een zeer hoog ORAC-gehalte en zijn daarom ontzettend belangrijk voor de gezondheid.

Voedingsadvies

Hoeveel superfoods moet je iedere dag eten? Daar is geen vast antwoord op te geven. Het belangrijkste is dat je volgens de Schijf van Vijf blijft eten van het Voedingscentrum. Wanneer je dit gevarieerd doet dan ben je al goed bezig. Een tip is om bepaalde producten uit je vaste patroon in te wisselen voor bekende superfoods. Je krijgt dan producten binnen die meer antioxidanten bezitten en nog veel meer gezondheidsvoordelen te bieden hebben voor je lichaam. Zorg ervoor dat je wel waakzaam blijft dat je niet gaat focussen op slechts een of een aantal producten, omdat je van mening bent dat deze het gezondste zijn voor je lichaam.
Broccoli is bijvoorbeeld een groeten waar veel antioxidanten en andere stoffen in zitten. Wie weinig of nooit broccoli eet doet er goed aan om dit wel vaker op te nemen in het eetpatroon. De producten die we hierboven hebben genoemd zijn er slechts enkele. In werkelijkheid zijn er nog veel meer superfoods te vinden. Verdiep je in alle producten die er zijn en maak voor jezelf een eetpatroon met producten die je lekker en gezond vindt. Nog meer voorbeelden van superfoods zijn bijvoorbeeld hennepzaad, olijfolie, rode druiven, knoflook en nog veel meer.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MaartenLagerweij
Aantal keer gelezen: 1960x
Toegevoegd: 23-04-2018 22:52
Gewijzigd: 26-04-2018 15:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!