vrouw hoesten

Wat is chronische bronchitis?

vrouw hoestenBronchitis is een aandoening waarbij de vertakkingen van de luchtpijp - de bronchiën - ontstoken zijn. We spreken van chronische bronchitis als deze ontsteking blijvend is. Samen met longemfyseem valt deze aandoening onder de noemer COPD. Maar wat is chronische bronchitis nu eigenlijk precies en wat zijn de symptomen? In dit artikel kun je hier meer over lezen.

Wat is chronische bronchitis?

Zoals we hierboven al noemden is bronchitis een ontsteking van de vertakkingen van de luchtpijp. Het gaat hierbij over het gedeelte dat zich in de longen bevindt en dit noemen we ook wel de bronchiën. De lucht die je inademt komt via de bronchiën in de longen terecht op de plekken waar dat nodig is. Deze vertakkingen zijn aan de binnenkant ontstoken bij bronchitis en als gevolg hiervan ontstaat er een zwelling. Er kan dan minder lucht door de luchtpijp, waardoor je last krijgt van ademhalingsproblemen.

Wat is chronische bronchitis dan precies? Er zijn twee vormen van bronchitis, namelijk acute bronchitis en chronische bronchitis. Acute bronchitis gaat na ongeveer week weer weg, maar bij chronische bronchitis is dit niet het geval. Deze aandoening gaat niet meer weg en is ook ongeneeslijk. Er zijn wel medicijnen die de klachten iets kunnen verminderen, maar verder zul je moeten leren leven met de ademhalingsproblemen.

Wat zijn de oorzaken?

In bijna alle gevallen is roken de oorzaak van chronische bronchitis. Het gaat dan niet alleen om roken, maar ook om meeroken. Hierdoor kunnen longziekten zich namelijk gemakkelijker ontwikkelen. Ook personen die al enige tijd gestopt zijn met roken of jarenlang met anderen hebben meegerookt, hebben nog steeds een hogere kans om chronische bronchitis te ontwikkelen.

Er zijn echter ook andere factoren die chronische bronchitis kunnen veroorzaken. Zo kan een longontsteking, astma, acute bronchitis of andere aandoeningen aan de longen ook chronische bronchitis tot gevolg hebben. De erfelijke ziekte alpha-1 kan eveneens de veroorzaker zijn en ook schadelijke stoffen (lijm, houtstof) en luchtvervuiling (uitlaatgassen, fijnstof) kunnen een rol spelen bij het ontstaan van de ontsteking.

Het is eveneens mogelijk dat chronische bronchitis ontstaat door een virus of een bacterie. In dat geval is de aandoening ook besmettelijk.

Risicogroepen

Zowel kinderen als volwassenen kunnen bronchitis krijgen, maar er zijn wel bepaalde risicogroepen. Zij lopen een groter risico om de aandoening te ontwikkelen en bij hen zijn de symptomen ook erger dan bij personen die niet tot deze risicogroepen behoren. Indien je rookt of ouder bent dan veertig jaar is de kans groter dat je bronchitis ontwikkelt. Daarbij lopen ook mensen met een verzwakt immuunsysteem of mensen die herhaaldelijk worden blootgesteld aan irriterende stoffen een hoger risico om chronische bronchitis te krijgen.

Wat zijn de symptomen?

De ademhalingsproblemen zijn het meest kenmerkende symptoom van chronisch bronchitis. Deze problemen ontstaan als gevolg van een zwelling in de luchtpijp. Er kan dan minder lucht door de luchtpijp. Je gaat moeilijker ademhalen en tijdens het ademhalen hoor je een 'piepend' geluid. Als gevolg van de irritatie van het slijmvlies in de bronchiën zul je ook veel moeten hoesten en hierbij kan regelmatig wat slijm meekomen. De bronchiën maken normaal gesproken ook slijm aan om ingeademde rook- en stofdeeltjes te kunnen verwijderen, maar bij bronchitis wordt deze slijmproductie fors verhoogd. Daardoor zul je dit slijm automatisch gaan ophoesten.
 
Het hoesten zelf kan ook weer schade aanrichten. Zo kun je last krijgen van terugkerende infecties van de bovenste luchtwegen en zwellingen van de voeten, enkels en/of benen. Ook kan de huidskleur blauwig geworden, doordat het zuurstofgehalte in het bloed te laag is.Als je ernstige hoestbuien hebt, kan de schade zelfs zo ernstig zijn dat dit maar langzaam en moeilijk herstelt. 
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Als je last hebt van regelmatig hoesten en hierbij ook slijm ophoest, kun je het beste direct een afspraak maken met je huisarts. De arts zal je een aantal vragen stellen en hieruit kan hij ook opmerken wat de oorzaak is van de hoest (bijvoorbeeld roken of luchtvervuiling). Daarna zal de behandelend arts onderzoeken of er sprake is van een luchtwegvernauwing. Als dit het geval is, gaat het namelijk om COPD.
 
De arts kan dit onderzoeken via een spirometrie. Hierbij dien je te blazen door een rubberen slangetje dat met een meettoestel is verbonden. Dit toestel meet vervolgens de hoeveelheid lucht die de longen bevatten en de snelheid waarmee de lucht wordt uitgeblazen. Daarna zal de arts deze gegevens vergelijken met de gegevens van een gezond persoon van hetzelfde geslacht, dezelfde leeftijd en dezelfde lengte. Soms wordt de spirometrie ook uitgevoerd voor en na het toedienen van een medicijn dat de luchtwegen verwijdt. Op die manier wordt getest hoe efficiënt dit medicijn voor jou werkt. 
 
Er zijn nog verschillende andere onderzoeken die kunnen worden uitgevoerd. Zo kan de arts bijvoorbeeld wat bloed afnemen om dit te onderzoeken of een aantal röntgenfoto's van de borst maken. Verder kan het opgehoeste slijm worden geanalyseerd om bepaalde microben op te sporen. In andere gevallen voert de arts een meting uit van het zuurstofgehalte in het bloed in de slagaders.

Hoe wordt chronische bronchitis behandeld?

Chronische bronchitis kan worden behandeld met verschillende medicijnen. Je zult hierdoor niet van de aandoening genezen, maar de symptomen zullen wel afnemen. Bij chronische longproblemen wordt vrijwel altijd antibiotica voorgeschreven. Ook kan er worden gekozen voor een behandeling met medicijnen die je bronchiën verwijden. Soms wordt er een vaccinatie gegeven, bijvoorbeeld een griepprik. Corticosteroïden kunnen worden voorgeschreven om de pijn te verlichten en de ontsteking te remmen. Verder is het nog mogelijk om te kiezen voor zuurstoftherapie. Indien je een roker bent, is het sterk aan te raden om te stoppen met roken.

Leven met chronische bronchitis

Aangezien chronische bronchitis een blijvende aandoening is die niet genezen kan worden, zul je hiermee moeten leren leven. In het begin levert dit vaak veel onzekerheid op en het brengt ook andere emoties met zich mee. Het is belangrijk om de klachten in ieder geval serieus te nemen en te zorgen voor een goede behandeling. De huisarts kan je medicijnen voorschrijven om de klachten te verminderen en de fysiotherapeut leert je om zo goed mogelijk met de aandoening om te gaan.

Borstvoeding tegen bronchitis

Baby's kunnen deels worden beschermd tegen chronische bronchitis op latere leeftijd door borstvoeding te geven. Moedermelk bestaat namelijk voor tachtig procent uit zogenaamde macrofagen. Dit zijn cellen die in staat zijn om bacteriën, schimmels en virussen te doden. Hierdoor worden baby's die borstvoeding krijgen beschermd tegen onder andere bronchitis. De macrofagen die hiervoor verantwoordelijk zijn zitten niet in kunstmelk en baby's die met de fles worden gevoed krijgen deze bescherming dus niet.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3456x
Toegevoegd: 26-07-2016 18:32
Gewijzigd: 09-08-2016 22:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!