We hebben het over een paniekaanval en zeer veel Nederlanders hebben hier last van of hebben zelfs wel eens een paniekaanval gehad zonder dat ze het eigenlijk doorhadden. Wat is een paniekaanval? Mensen die een dergelijke aanval krijgen die hebben een plotselinge, oncontroleerbare en vooral intense angst. De angst kan een half uur aanhouden maar vaak is het al binnen een paar minuten alweer verdwenen.
Het komt plotseling op. Omdat mensen er vaak door worden overvallen, kunnen ze extra in paniek raken. Daardoor wordt het lastig om logisch na te denken wat de angst alleen maar meer vergroot.
Een paniekaanval kenmerkt zich door enkele overduidelijke symptomen. Mensen die hiermee kampen hebben last van hartkloppingen, een drukkend gevoel op de borst en zweten vaak sterk. Daarnaast is een tintelend gevoel in de benen of handen een klacht die veel patiënten aangeven. Ook overgeven en duizeligheid passen bij een paniekaanval. Men heeft vaak het gevoel om flauw te vallen of een angst daarvoor.
Een paniekaanval hoeft niet altijd een oorzaak te hebben. Zo kunnen mensen met een paniekstoornis ze op ieder moment van de dag krijgen, ook al is er geen directe oorzaak. Een aanval van paniek treedt echter meestal op bij confronterende situaties zoals een ongeluk of andere stresssituaties bijvoorbeeld bij verlegenheid in een grote groep.
De aanvallen kunnen echter ook door andere oorzaken plotseling opkomen zoals bij overmatig alcoholgebruik, door drugs of een psychische aandoening zoals schizofrenie. Ook mensen met fobieën zoals hoogtevrees, watervrees, ruimtevrees, claustrofobie of slikangst kunnen bij confrontatie daarmee een paniekaanval ervaren.
De angst om flauw te vallen bij een paniekaanval is vaak aanwezig. We spreken dan van angst voor de angst. Maar meestal gebeurt dit juist niet, aangezien iemand met een paniekaanval juist een hoge bloeddruk heeft in plaats van een lage. En zoals je misschien al wel weet kan je alleen flauwvallen wanneer je een extreem lage bloeddruk hebt.
In uitzonderlijke gevallen, wanneer het lichaam zoveel stress door de angst ontwikkeld, kunnen mensen flauwvallen. Maar dit komt bijna nooit voor.
De beste manier om van een paniekaanval af te komen? Die is er eigenlijk niet. Wel kan je met psychotherapie vaak al een heel eind komen en met je angst, met behulp van medicatie, om te leren gaan. Meestal wordt gekozen voor een cognitieve gedragstherapie.
Men leert je om bepaalde gedachten te veranderen. Je wordt in een dergelijke therapie blootgesteld aan gedragsexperimenten. Daarmee worden je gedachten en veranderingen gestimuleerd. Het is vooral belangrijk dat je met deze therapie leert om voorstellingen te herinterpreteren. Ook worden je ontspanning- en ademhalingsoefeningen aangeleerd.
Soms wordt er echter ook gekozen voor de EMDR methode. Zijn je paniekaanvallen de oorzaak van slechte, negatieve herinneringen? Dan wordt in een dergelijke therapievorm getracht deze te verwerken.
Soms denk je dat je te maken hebt met een paniekaanval wat echter niet zo blijkt te zijn. Zo zijn er bepaalde aandoeningen die niet ernstig zijn maar die wel de symptomen veroorzaken die sterk lijken op die van een paniekaanval. Vrouwen die zwanger zijn bijvoorbeeld, of wanneer je een te lage bloedsuikerspiegel hebt. Ook het drinken van teveel cafeïne of het combineren van meerdere medicijnen kunnen dergelijke symptomen uitlokken.
Paniekaanvallen hebben is op zichzelf niet gevaarlijk. Je bent niet ziek. Wel kan een aanval stress opleveren wat natuurlijk niet zo gezond is wanneer je er dagelijks mee te maken hebt. Wist je dat heel veel mensen last hebben van paniekaanvallen? Bijna iedereen heeft er wel minimaal een keer in zijn leven mee te maken gehad.
Bepaalde mensen hebben ze dagelijks en weer anderen zo nu en dan. In je vriendengroep is er vast wel iemand die de symptomen die bij een paniekaanval horen herkent. Je hoeft niet bang te zijn dat je te maken hebt met een ernstige geestelijke of lichamelijke ziekte. Het is alleen wel erg vervelend wanneer je er regelmatig last van hebt.
Je zou denken dat een paniekaanval in alles lijkt op paniek. Dat is niet helemaal juist. Want mensen die een paniekaanval hebben ervaren vooral de gevoelens veel sterker. Deze gevoelens hebben niets te maken met het moment of de situatie.