De meeste mensen vinden het een beetje onzin, maar als je in ondertrouw gaat doe je dit wel degelijk met een reden. In ondertrouw gaan wil zeggen dat er een periode is tussen de dag van trouwen en ondertrouw, in de tijd die hier tussen zit wordt bekeken of je wel aan de wettelijke eisen voldoet om te kunnen trouwen. Onder wettelijke eisen zou je kunnen verstaan, bijvoorbeeld de leeftijd, zijn jullie geen familie van elkaar maar ook of dat je al niet getrouwd bent met een ander. In de tijd dat je in ondertrouw bent hebben andere mensen de kans om bezwaar te maken tegen je huwelijk, daarna is er geen bezwaar meer mogelijk. In ondertrouw gaan is wettelijk verplicht.
Als je in ondertrouw wilt gaan zijn hier ook kosten aan verbonden. Ten eerste zul je moeten betalen voor de documenten die je in moet leveren om in ondertrouw te gaan, bijvoorbeeld een kopie van je geboorteakte. Dan heb je nog een afschrift van de akte van ondertrouw nodig die ook betaald moet worden. De verzendkosten van al de documentatie die naar de gemeente moet, moet je ook betalen. Tijdens de ondertrouw kun je ook een trouwboekje uitkiezen, ook dit boekje moet je bij de gemeente betalen. Het kan een verschil maken in welke gemeente je woont maar je hebt gemeenten waar je al deze kosten al voor het huwelijk moet betalen, dus je moet er rekening mee houden dat je met een lege portemonnee het gemeentehuis verlaat.
Als je een huwelijksaangifte hebt gedaan(dit is in ondertrouw gaan) zal de gemeenteambtenaar een akte voor je opmaken. Als de akte is opgemaakt kun je op zijn vroegst trouwen twee weken nadat de akte is opgemaakt. Dus als je een trouwdatum hebt geplant dan moet je er rekening mee houden dat je minimaal twee weken van te voren in ondertrouw bent. Er zijn hiervoor uitzonderingen mogelijk, het kan zijn dat je bijvoorbeeld door ziekte niet eerder in staat bent geweest om in ondertrouw te gaan. Als het zo is dat je door ziekte niet op de juiste tijd in ondertrouw kon gaan moet je er wel voor zorgen dat je hiervoor een doktersverklaring hebt.
Je doet er goed aan om op tijd te vragen bij de gemeente welke papieren je nodig hebt om aangifte te kunnen doen van je huwelijk, je hebt dan zeker genoeg tijd om de juiste papieren te regelen. Als je in ondertrouw wilt gaan moet je ervoor zorgen dat je aan kunt tonen dat je ook kan en mag trouwen, je moet je geboorteakte hebben en als je bent gescheiden moet je de echtscheidingspapieren kunnen laten zien. Ook moet je ervoor zorgen dat je het getuigenbiljet in orde hebt, zodat je ook dit op tijd in kunt leveren. Op het getuigenbiljet moeten al de gegevens staan van de getuigen die op je huwelijk aanwezig zullen zijn. Als je gaat trouwen zijn getuigen onmisbaar, de handtekeningen van de getuigen zorgen er mede voor dat het huwelijk rechtsgeldig is. In Nederland is het wettelijk vastgelegd hoeveel getuigen je voor een huwelijk mag hebben, dit is minimaal twee en maximaal vier. Getuigen kun je tot twee weken voor het huwelijk nog veranderen. Dat je op tijd begint met het regelen van de formulieren is natuurlijk goed, maar je hoeft dit niet te overdrijven. Als je huwelijksaangifte hebt gedaan dan is dit een jaar geldig, je kunt dus al een jaar van te voren in ondertrouw gaan.
Nu heb je nog de vraag: waar ga je in ondertrouw? Als je in ondertrouw wilt gaan moet je een afspraak maken met de burgerlijke stand van de gemeente, dit kan van de gemeente zijn van de man of van de vrouw. Het kan ook nog zo zijn dat je in een andere gemeente wilt trouwen, als dit zo is dan moet je toch in je eigen gemeente in ondertrouw gaan. Je moet als dit het geval is niet vergeten te melden dat je in een andere gemeente het jawoord gaat geven.
Voordat je in ondertrouw gaat moet je wel zeker weten wat je wilt, op het moment dat je het huwelijk hebt laten vastleggen kun je een aantal dingen niet meer veranderen. Er zijn een aantal belangrijke beslissingen, die je hebt genomen op het moment dat je in ondertrouw gaat. Als je in ondertrouw gaat moet je al weten hoe je gaat heten, welke naam wil je aan gaan nemen. Je zou kunnen kiezen voor de naam van je aanstaande, maar het kan natuurlijk ook andersom en beide namen als achternaam is ook nog mogelijk. Als je gaat kiezen voor beide achternamen als je in ondertrouw gaat dan mag je ook nog kiezen welke naam je als eerste wilt hebben.
Als je in ondertrouw wilt gaan moet je ook aangeven of je in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden wilt trouwen. Ga je in ondertrouw en je geeft helemaal niets aan, dan trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Dit is wel iets om goed over na te denken als je in ondertrouw gaat. Heb je een bedrijf dat bijvoorbeeld failliet gaat en je bent op huwelijkse voorwaarden getrouwd ga je niet alle twee failliet. Als je in ondertrouw gaat moet je ervoor zorgen dat je een aantal papieren meegenomen hebt, je kunt bij de gemeente vragen wat je allemaal nodig hebt, let er wel op dat dit niet bij alle gemeenten hetzelfde is. Je hebt gemeenten die als je in ondertrouw wilt gaan alleen maar naar een paspoort of id. kaart vragen, maar meestal heb je meer papieren nodig. Een gemeenteambtenaar zal meestal naar het legitimatiebewijs van jullie allebei vragen, je moet het getuigenbiljet bij je hebben, je geboorteakte, een uittreksel van het bevolkingsregister, als je bent gescheiden een bewijs van echtscheiding en een bewijs van je vorige partner als deze is overleden.
Ook kan het zijn dat je gaat trouwen met iemand uit het buitenland. Het is aan te raden dat je dan zeker op tijd moet beginnen met het regelen van de papieren als je in ondertrouw wilt gaan. Het kan best lang duren voordat je de papieren in Nederland hebt. Ook kan het zijn dat er het een of het ander vertaald moet worden, ook dan kan het veel langer duren dan dat je verwacht had voordat de documenten in Nederland zijn.
Ga je in ondertrouw dan wordt er in de akte een verklaring van jullie samen opgenomen. Je moet deze dan ook samen ondertekenen. Is het zo dat er een van de twee niet aanwezig kan zijn als de akte van ondertrouw moet worden ondertekend dan kun je hier ook iemand voor machtigen. Je moet tijdens de ondertrouw de naam die je aan gaat nemen bespreken, ook de huwelijksdatum en de tijd worden dan besproken. Als de ambtenaar van de gemeente al deze gegevens heeft verwerkt in de akte van huwelijksaangifte moet je deze samen met de ambtenaar ondertekenen, nu ben je in ondertrouw.