Ceremoniemeester verantwoordelijkheden

Ceremoniemeester verantwoordelijkheden

Ceremoniemeester verantwoordelijkhedenEen ceremoniemeester heeft grote verantwoordelijkheden voor de trouwdatum en op de bruiloft zelf. Wat doet een ceremoniemeester allemaal en welke verantwoordelijkheden horen daarbij? In dit artikel wordt deze vraag beantwoord.

Trouwen – ceremoniemeester

Natuurlijk is het zo als je wilt trouwen dat dit de mooiste dag van je leven moet worden. Wil je zeker weten dat er op deze dag niets mis zal gaan dan is het aan te raden om voor een ceremoniemeester te zorgen. Je komt er achter als je een trouwdag moet organiseren dat dit een hele ervaring is en dat er veel bij komt kijken. De belangrijkste dingen zoals de locatie, de bruidskleding, een fotograaf, eventueel muziek en vervoer moet je als eerste regelen. Als je dit allemaal goed hebt geregeld begin je met de andere dingen van de trouwdag in te vullen tot in de kleinste details. Wil je al deze zaken goed geregeld hebben en wil je dat alles zal verlopen zoals je zou willen dan heb je hiervoor een ceremoniemeester nodig. De volgende vraag die je jezelf nu kunt stellen is wie vraag ik om als ceremoniemeester te fungeren op mijn huwelijk.

Wie is de ceremoniemeester?

Meestal zie je dat een bruidspaar hiervoor een goede vriend of vriendin vraagt, maar een familielid komt ook wel voor. Je moet als bruidspaar en ceremoniemeester wel weten dat er veel komt kijken bij het goed regelen van een bruiloft, het brengt ontzettend veel werk en spanning met zich mee. Omdat het vaak ook nog eens de eerste keer is dat de vriend of vriendin een taak als ceremoniemeester krijgt zal het omdat hij of zij hier geen ervaring mee heeft een zware taak worden. Je kunt dan jezelf ook afvragen of je de keuze wel zult maken om je vriend of vriendin ceremoniemeester te laten zijn. Je moet wel weten dat je het risico loopt dat er iets mis kan gaan. De partner van de vriend of vriendin die jij vraagt zal vaak ook meehelpen. Zij kunnen elkaar ondersteunen en bijstaan.

Ceremoniemeester inschakelen

Je moet er al voor zorgen dat je een ceremoniemeester hebt ingeschakeld tussen de 6 en 12 maanden voor de huwelijksdag. Je kunt de ceremoniemeester ook laten helpen met het vaststellen van de huwelijksdag, de plaats en de tijd van de huwelijksvoltrekking. Als je de ceremoniemeester al vanaf het begin alles mee laat regelen zul je hier later veel plezier aan beleven. Je kunt een ceremoniemeester de verantwoording geven om de familie en vrienden op de hoogte te stellen. Het trouwvervoer regelen, de muziek verzorgen en de locatie bepalen kun je allemaal zien als de verantwoording van een ceremoniemeester. Zorg wel dat je regelmatig contact hebt en zaken goed doorspreekt. Het is wel jouw feestje!

Ceremoniemeester met draaiboek

Als je hebt gekozen voor een goede ceremoniemeester dan zal deze een draaiboek hebben. Door dit draaiboek te gebruiken zal de ceremoniemeester de hele dag in goede banen proberen te leiden. Een ceremoniemeester kun je ook als aanspreekpunt zien voor het bruidspaar, voor de gasten maar ook voor de leveranciers. Het kan zijn dat je als ceremoniemeester meerdere activiteiten op verschillende plaatsen moet regelen. Je moet als ceremoniemeester ook de hele dag de leveranciers de weg wijzen en in de gaten houden dat ze ook leveren wat er geleverd moest worden. De ceremoniemeester zal van te voren de locatie willen zien waar de bruiloft plaats zal vinden, dit doet een ceremoniemeester omdat styling van de locatie ook tot zijn verantwoording behoort. De locatie is van te voren meestal niet beschikbaar om deze te versieren je moet als ceremoniemeester wel van te voren weten wat er allemaal kan wat betreft het versieren.

Goede ceremoniemeester regelen

Als bruidspaar is het belangrijk dat je een goede ceremoniemeester hebt, er kan meer fout gaan dan de meeste bruidsparen denken. Het kan voorkomen als je de zaal inkomt dat de opstelling van de stoelen anders is dan je had afgesproken, heb je een goede ceremoniemeester dan zal hij dit voorkomen. Je kunt het als bruidspaar ook meemaken dat er te weinig tafels voor het diner zijn gedekt als je als bruidspaar de zaal in komt, ook dit is de verantwoording van een ceremoniemeester. Je zult het als bruidspaar maar meemaken dat de prachtige auto die je hebt gehuurd niet meer start, heb je er voor gezorgd dat je een goede ceremoniemeester hebt dan zal deze dit probleem snel op kunnen lossen. Het gebeurt nogal eens dat het orkest wat je hebt geregeld overboekt is, zodat je zonder muziek komt te zitten, een goede ceremoniemeester heeft dan allang voor een oplossing gezorgd. Zo zie je dat er veel zaken mis kunnen gaan, het is dan de vraag of een vriend of vriendin dit allemaal op zou kunnen lossen.

Ceremoniemeester grote verantwoordelijkheid

Het is heel belangrijk dat je er van te voren goed over nadenkt of je wel een vriend of vriendin gaat vragen om ceremoniemeester te worden als je gaat trouwen. Je hebt als bruidspaar veel tijd en energie in deze dag gestoken om er een speciale dag van te maken en vergeet niet dat deze dag ook nog flink wat gaat kosten. Omdat een huwelijksdag heel belangrijk voor je is, kan zowel voor het bruidspaar als voor de ceremoniemeester de spanning hoog oplopen. Je hebt de ceremoniemeester de verantwoording gegeven om al jullie verwachtingen uit te laten komen. Je begrijpt dat dit veel spanning op kan leveren tussen het bruidspaar en de ceremoniemeester die ook nog eens je vriend is. Als je een vriend of vriendin hebt gekozen als ceremoniemeester voor je huwelijksdag en het wordt niet goed opgelost als er iets mis gaat dan kan de hele dag anders verlopen dan je zou willen. Als je er aan twijfelt om je vriend of vriendin te nemen als ceremoniemeester kun je het beter niet doen, laat je vriendschap hierdoor niet bederven.

Ceremoniemeester en vertrouwen Je kunt het beste op je huwelijksdag een ceremoniemeester kiezen die weet waar het over gaat en zijn verantwoording kent, als je kiest voor een vriend of vriendin dan kan deze niet de hele dag mee feesten. Als je een vriend of vriendin vraagt om ceremoniemeester te worden op je trouwdag zeggen ze meestal dat ze het leuk vinden, maar later hebben ze spijt omdat ze niets van de dag zelf mee hebben gekregen. Een oplossing hiervoor kan zijn dat je naast je vriendin of vriend als ceremoniemeester ook nog een professionele ceremoniemeester inhuurt. De professionele ceremoniemester zorgt er dan voor dat de hele planning wordt uitgevoerd, zoals het moet, hij blijft overal verantwoordelijk voor. De vriend of vriendin kun je dan een ere taak geven naast de professionele ceremoniemeester. Je kunt je vriend of vriendin dan in overleg met de professionele ceremoniemeester verschillende taken laten uitvoeren. Als je er voor hebt gekozen een ervaren ceremoniemeester te nemen en het gaat ergens fout dan heeft deze allang aan een ander plan gedacht.

Verantwoordelijkheden ceremoniemeester

Een ceremoniemeester heeft een aantal taken voor de trouwdag en een aantal verantwoordelijkheden op de trouwdag zelf. De verantwoordelijkheden van de ceremoniemeester voor de trouwdag:

 • Een draaiboek maken van de bruiloft (duidelijke dagindeling en gedetailleerd uitwerken).
 • Trouwkaarten en persoonlijke briefjes maken en versturen.
 • Aanspreekpunt voor de gasten.
 • Bijhouden van de cadeaulijst.
 • Speeches en stukjes regelen en plannen.
 • Het instrueren van de getuigen en van de bruidskinderen.
 • Het organiseren van het vrijgezellenfeest.

De ceremoniemeester heeft ook een aantal verantwoordelijkheden op de trouwdag zelf:

 • Bijhouden van het draaiboek, de speeches en de stukjes.
 • Zorgen dat alles op de juiste plaats staat en op tijd gebeurt (vlot verloop van de dag).
 • Aanspreekpunt op de trouwdag.
 • Bloemen verzorgen.
 • Op de feestlocatie kijken of alles klopt en overleggen als er wat moet gebeuren, zoals het bruidspaar dat zich even op wil frissen, de ceremoniemeester kan dan nagaan waar dat mogelijk is.
 • Beheren van het gastenboek.
 • Cadeautafel in de gaten houden.
 • Een leverancierslijst bijhouden (als er iemand niet komt nabellen waar het blijft en contacten onderhouden).

Een ceremoniemeester is een regelaar, hij feest niet mee, want hij heeft genoeg te doen om het feest te laten slagen op de manier zoals het bruidspaar dat wenst.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 5385x
Toegevoegd: 07-08-2015 11:16
Gewijzigd: 22-08-2015 13:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!