vrouw moet hoesten

Wat kan je doen tegen een chronische hoest?

vrouw moet hoestenHet menselijk lichaam maakt gebruik van een vernuftig systeem om op een natuurlijke wijze de luchtwegen, keel en longen te ontdoen van stof, vuil en slijm namelijk: De Hoest.

Slijm

Slijm wordt door het slijmvlies in de luchtwegen aangemaakt als reactie op allerlei omstandigheden. We spraken zo net al over stof- en rook maar ook bij bacteriële infecties en virusinfecties maakt het slijmvlies extra slijm aan. Het slijm moet de luchtwegen beschermen maar tegelijk de aanstichters van de infectie, de bacteriën of het virus, uit het lichaam verwijderen.

Daarbij is het noodzakelijk dat het slijmvlies wordt geprikkeld en er een hoest optreedt. Lang niet altijd komt er slijm vrij bij het hoesten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de kriebelhoest of droge hoest.

Soorten hoest

Je kan hoest in meerdere soorten onderverdelen. Grofweg onderscheiden we de niet-productieve hoest en de productieve hoest. De productieve hoest is een hoest waarbij slijm meekomt. Niet zelden gaat dit gepaard met koorts wat weer kan wijzen op een infectie. Doordat slijm verwijderd wordt vergemakkelijkt de ademhaling. Indien er geen slijm wordt opgehoest noemen we het een niet-productieve hoest. Dit is het geval bij een droge- of kriebelhoest.

Doordat de prikkel om te hoesten echter aanwezig blijft kan dit op zijn beurt de lucht- en keelwegen irriteren met als gevolg dat men blijft hoesten. Stopt men niet met hoesten, dan noemt men het een chronische hoest. Deze hoest moet minimaal 2 maanden aanhouden om als chronische hoest te worden aangemerkt.

De chronische hoest put je lichamelijk uit

Mensen met een chronische hoest geven aan dat zij daardoor uitgeput worden. Er is constant een hoestprikkel aanwezig, vaak is het lastig om in slaap te komen. Wist je dat de oorzaak van chronische hoest lastig te achterhalen is?

Oorzaak van de chronische hoest

Zoals we hiervoor al schreven is het lastig om de oorzaak van de chronische hoest te achterhalen. Het kan wel te maken hebben met een infectie (al komt daar meestal slijm bij vrij...) of astma en chronische bronchitis. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken. Andere oorzaken kunnen zijn: reflux (maagzuurreflux), het gebruik van bepaalde medicijnen en postnataal druipen. Bij het laatste druipt slijm vanuit de neus de keel in. Deze hoest verdwijnt alleen wanneer de oorzaak aangepakt wordt.

Wat zijn de symptomen van chronische hoest?

Chronische hoest is een hoest die minimaal 2 maanden aanhoud om daadwerkelijk als chronisch te worden aangemerkt. Indien je al voor een langere periode hoest en hier maar niet vanaf komt, is het verstandig om een arts te raadplegen. Doe dit vooral wanneer je bloed ophoest! Bloed ophoesten komt voor bij (ernstiger) infecties en bij tumoren in de longen. De symptomen van chronische hoest zijn in de eerste plaats natuurlijk hoesten. Andere symptomen die deze hoest kenmerken zijn bijvoorbeeld:

  • Een verstopte neus
  • Een piepende ademhaling of zelfs tekort aan adem
  • Soms het ophoesten van bloed
  • Reflux: Zure smaak in je mond
  • Postnataal druipen: Je voelt vloeistof vanuit je neus in de keel druipen

Maak gebruik van de hoestpoli

Is het niet duidelijk waardoor je hoest maar niet verdwijnt? Kan je huisarts je niet verder helpen? Al een aantal jaren beschikken diverse Nederlandse ziekenhuizen over een hoestpoli. Wanneer het onduidelijk is wat de oorzaak is van je chronische hoest kan je je aanmelden bij een hoestpoli op verwijzing van je huisarts.

Hulpverleners onderzoeken in deze hoestpoli wat de mogelijke oorzaken van je hoest kunnen zijn. Je wordt uitgebreid onderzocht en daarbij onderzoekt men ook of de oorzaak van het hoesten buiten de longen/luchtwegen gezocht kan worden. Zo kijkt men bijvoorbeeld naar oorzaken zoals hieronder vermeld:

  • Medicijngebruik
  • Snurken
  • Overgevoelige keel
  • Keelschrapen
  • Ontstoken neusholte
  • Reflux: Opkomend/brandend maagzuur in de slokdarm
  • Allergieën
  • Longziekten

Chronische hoest door uitdroging

Wat trouwens een veel voorkomende oorzaak is van (chronisch) hoesten en waaraan maar weinig mensen denken, is de uitdroging van de keel doordat er gewoonweg veel te weinig gedronken wordt. Het slijmvlies in de keelholte begint te irriteren waardoor een kriebel ontstaat en men moet hoesten. Veel mensen drinken veel en veel te weinig.

Zij negeren de signalen van het lichaam wanneer het vocht nodig heeft. Het belangrijkste signaal is dorst. Wanneer je dorst krijgt heb je in principe al een vochttekort. Drink dagelijks minimaal 2 liter kraanwater en houd je keel vochtig. Het allerbeste kan je gewoon kraanwater drinken. Dit is goedkoop en minstens zo goed als duurder mineraalwater.

Hoesten door allergie en roken

Misschien dat je hoest wel veroorzaakt wordt door een allergie of door roken. Bij veel allergieën zwellen de slijmvliezen namelijk op en dan met name in de keel. Niet veel mensen weten dat een allergie op den duur zelfs chronische astma kan veroorzaken. De aanpak van een allergie is dan ook vaak cruciaal. Vooral hooikoorts (dit is een allergie voor pollen afkomstig van bomen, struiken en grassen) is als allergie een van de belangrijke veroorzakers van chronische hoest.

In april kunnen mensen hiervan al de eerste verschijnselen krijgen. Doordat het lichaam antistoffen gaat aanmaken tegen pollen, veroorzaakt dit een overdreven (allergische) reactie van het lichaam. De keelholte raakt geïrriteerd met vaak hoesten als gevolg. Ook voedselallergie (zoals allergieën voor noten) kan een oorzaak zijn.

Roken

Tabaksrook bevat honderden schadelijke stoffen. De rook zelf droogt het slijmvlies uit. Zelfs bij omstanders (de z.g. passieve rokers) kan dit het geval zijn. De keelholte en luchtwegen zijn gevoelig voor rook en tabaksrook is dan ook zeer belastend. Stop met roken als je vaak en langdurig last hebt van hoesten, drink voldoende water, leef gezond en vaak verdwijnen de klachten weer als sneeuw voor de zon!

Zelf hoesten verhelpen

Zoals je inmiddels al weet kan je zelf wel degelijk iets tegen chronisch hoesten doen. Maar lang niet altijd is de oorzaak bekend. Laat in dat geval de oorzaak door een huisarts of hoestpoli opsporen. Wel kan je alvast je huisarts vragen of hij een medicament kan voorschrijven die de hoestprikkel vermindert. Drink voldoende water,stop met roken en gebruik eventueel medicijnen tegen bepaalde allergieën. Wat ook vaak helpt is het nemen van een stoombad- of douche. Hierdoor komt het slijm in de longen en keelholte gemakkelijker los omdat het oplost.

Belangrijk is ook om de luchtvochtigheid in je woning op peil te houden. Vaak ook is een te droge lucht de veroorzaker van hoest. In alle gevallen geldt: Hoest je langer dan 2 maanden achtereen? Trek dan aan de bel! Ook als er bloed opgehoest wordt. Want in dat geval is er meer aan de hand dan alleen maar een onschuldige hoest. Mogelijk heb je een ernstige longontsteking te pakken of erger nog: Longkanker.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 3460x
Toegevoegd: 01-03-2016 21:22
Gewijzigd: 01-03-2016 22:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!