Wat moet je weten over een luchtbuks?

Wat moet je weten over een luchtbuks?

Wat moet je weten over een luchtbuks?Ben jij geïnteresseerd in een luchtbuks? Dan vind je dit artikel zeker interessant! Er is namelijk veel te vertellen over de luchtbuks en er is ook veel dat je moet weten voordat je een luchtbuks aanschaft. Daarom vertellen wij je graag meer over de verschillende soorten luchtbuks, welke luchtbuks je moet kiezen, de regels en nog veel meer. Wil jij graag meer weten over de luchtbuks? Lees dan snel verder!

Wat is een luchtbuks?

Een luchtbuks noem je ook wel een luchtgeweer, luchtdruk geweer of windbuks. Het gecomprimeerde gas zorgt ervoor dat de kogel uit de buks wordt geschoten. Er zijn vele verschillende soorten luchtbuksen. Het is dan ook belangrijk om je daar goed in te verdiepen wanneer je een luchtbuks wilt gaan kopen. In Nederland mag je vanaf je achttiende een luchtdrukwapen kopen. Het is dan wel verplicht om een vorm van legitimatie te laten zien. Wanneer je een luchtdrukwapen online koopt, moet je je legitimatie via e-mail kunnen sturen.

Soorten luchtbuksen?

Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten luchtdrukwapens. Namelijk: Luchtbuksen en Luchtdrukpistolen. Onder deze twee soorten vallen weer verschillende modellen:

  • PCP buksen: wat is een PCP buks? PCP staat voor Pre Charged Pneumatic, dit wordt ook wel een persluchtbuks genoemd. Dit is dan ook een luchtdrukwapen wat perslucht gebruikt. Dit wapen is vooral geschikt voor lange afstanden.
  • Knikloop buksen: dit is het meest voorkomende luchtbuks model. Deze zijn erg simpel in gebruik en daarom ook zeer populair. Om het wapen te gebruiken moet je de loop open knikken om lucht in het wapen te pompen. Ook heb je hier knikloop pistolen van.
  • CO2 pistolen: bij een CO2 pistool werk je met capsules die gevuld zijn met 12 gram CO2. Met een CO2 pistool schiet je niet verder dan 50 meter. Wil je echt nauwkeurig schieten? Dan schiet je maar tot 15 meter. De snelheid waarmee de kogel de loop verlaat is tussen 150 en 300 meter per seconde.

Welke luchtbuks kopen?

Wanneer je een luchtbuks gaat kopen is het belangrijk dat je het juiste model koopt die goed bij jou past. Zo zijn er vele luchtbuksen voor verschillende doeleinden. Je keuze hangt dan ook af van wat je precies met het wapen wil gaan doen. Wij helpen je graag met het vinden van de juiste match!

  • Sportschieten: ben jij op zoek naar een luchtbuks die je kan gebruiken als sportschutter? Dan is een hoogwaarde luchtbuks of PCP buks zeer geschikt. Voor het sportschieten worden deze vooral aangeschaft in de 4,5 of 5,5 mm uitvoering
  • Recreatief gebruik: voor recreatief gebruik kan je vrijwel elke luchtbuks gebruiken. Het ligt er maar net aan hoeveel je de luchtbuks gebruikt en hoeveel geld je eraan wilt uitgeven. Zo kan je kiezen voor een instapmodel, maar ook voor een wat duurder PCP model.
  • Ongedierte bestrijding: wanneer je ongedierte wilt bestrijden is het belangrijk dat je een luchtbuks gebruikt die zeer krachtig is. Er wordt dan vaak gekozen voor een wapen met minimaal 24 Joule en een kaliber vanaf 5,5 mm. Daarnaast is de keuze van de luchtbuks pellet en kogel net zo belangrijk.


Hoe vul je een PCP buks?

De PCP luchtbuksen zijn zeer populair. Zo als eerder werd verteld staat PCP voor Pre Charged Pneumatic, in het Nederlands is dit ‘vooraf gevuld met lucht’. Dit betekend dat de luchtbuks een cilinder heeft waarin onder hoge druk lucht wordt bewaard. Deze tank kan je op verschillende manieren vullen, zoals:

  • Met een handpomp: Een PCP handpomp lijk een beetje op een fietspomp. Het werkt alleen een stuk zwaarder en op iets een andere manier. Je sluit de pomp aan op de luchtbuks en daarna kan je beginnen met pompen. Hierbij is het heel belangrijk dat het handvat van de pomp elke keer helemaal omhoog komt. Je wacht dan telkens 1 seconde voordat je de pomp weer omlaag brengt. Bij elke pomp beweging neemt de druk in de cilinder toe totdat deze tot z’n maximum is gevuld. Wanneer je het ontluchtingsventiel van de pomp opendraait daalt de druk in de pomp. Het grote voordeel van de handpomp is dat het een goedkope manier is om een buks PCP buks te vullen. Wel duurt het aardig lang, voordat je de PCP buks helemaal hebt gevuld en kost het veel kracht.
  • Met een cilinder/persluchtfles: Een makkelijke manier om uw PCP luchtbuks te vullen is met een cilinder. Je sluit de cilinder aan op de buks en je draait de kraan rustig open. Hierdoor stroomt de lucht de cilinder van de PCP buks binnen. Je vult de cilinder tot je op de maximale vuldruk bent gekomen. Dit kan je bij de meeste PCP buksen zien op de manometer. Zodra je op de juiste vuldruk bent gekomen sluit de de kraan weer. Dit is een snelle manier en het kost vrijwel geen kracht om de buks te vullen.
  • Met een compressor: Je kan de buks ook vullen met een compressor. Wel moet je een compressor hebben die tot 300 bar moet kunnen vullen. Je zet de compressor eerst een tijdje aan, zodat de compressor op temperatuur kan komen. Daarna sluit je de compressor aan op de cilinder van je PCP buks. Je stelt de maximum druk in en je sluit het ontluchtingsventiel. Als je de compressor weer aanzet stroomt de lucht in de cilinder van de luchtbuks. Een voordeel is dat je hiermee je buks heel snel vult en het kost geen kracht. Een nadeel is wel dat een compressor al snel meer als €750 kost en deze heeft ook onderhoud nodig.

Regels voor een luchtbuks

Het valt mee hoeveel regels er zijn voor luchtbuksen. De Nederlandse WWM heeft maar een aantal regels opgesteld. Zo mag iedereen vanaf 18 jaar een luchtbuks in bezit hebben. Je moet je dan ook kunnen legitimeren bij de aankoop van een luchtbuks. Verder mag je de luchtbuks alleen gebruiken op terrein waar geen publiek komt. Het mag dus ook op eigen erf of op het land van boeren. Wanneer je op de openbare weg bent is het verplicht om de luchtbuks zo te verpakken dat het niet voor onmiddellijk gebruik inzetbaar is. Je mag een luchtbuks dus niet los in de kofferbak leggen. Ook mag een luchtbuks geen gelijkenis hebben met een vuurwapen. Wanneer je een luchtbuks hebt die je kan gebruiken om mensen bang te maken, valt deze onder de categorie vuurwapens. Dit is dan ook voor iedereen verboden.

Luchtbuks kopen

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in een luchtbuks? Laat je dan altijd adviseren door een expert op het gebied van luchtdrukwapens. Veel wapenwinkels zijn specialist in luchtbuksen en adviseren jou dan ook graag welke wapen bij jou past en waar je op moet letten. Weet daarom altijd wat je doet en denk aan jouw eigen veiligheid en die van anderen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: wouthegeman
Aantal keer gelezen: 3213x
Toegevoegd: 10-12-2021 11:03
Gewijzigd: 14-12-2021 11:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!