Wat voor vloer in mijn huis?

Wat voor vloer in mijn huis?

Wat voor vloer in mijn huis? Heb jij net een huis gekocht of ben je verhuist? Dan is het tijd om alles in te richten! Het eerste en belangrijkste is: wat voor vloer wil je in je huis? Het is wel zo handig om de vloer eerst gedaan te hebben, voordat je een lading aan spullen binnen zet. Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk welke vloer het beste bij jouw past!

Sfeer

De eerste stap is om te kijken naar wat voor sfeer je wilt hebben in je huis. Is er een bepaald thema dat je wilt volgen of maakt het je niet veel uit? Zo heb je de trends zoals de Scandinavische inrichting of een industriële inrichting. Maar je kunt ook voor de minimalistische aanpak gaan of een mooie moderne look. Denk eerst even na over wat voor sfeer je binnen je huis wilt, dan kun je gaan kijken naar wat voor vloer hier bij past. Bedenk hierbij ook alvast of je een houtlook wilt hebben of een bepaalde kleur. Tegenwoordig kunnen verschillende vloermaterialen zo aangepast worden dat het bijvoorbeeld net op écht hout lijkt. Zet jezelf dus niet meteen vast op een houten vloer, omdat je een houtlook mooi vind! 


Soorten vloeren 

Als je een beeld hebt over wat voor een sfeer je wilt hebben binnen je huis dan kun je gaan kijken naar de verschillende soorten vloeren. je kunt vloeren verkrijgen in verschillende materialen. Zo kun je kiezen voor hout, PVC, laminaat of een gietvloer. Probeer je voor een warme gezellige sfeer te gaan? Dan zijn houten vloeren een mooie aanrader. Heb je toch liever een minimalistische industriële look? Dan is een gietvloer ideaal. Natuurlijk moet je niet alleen kijken naar wat mooi is, maar ook naar de voor- en nadelen van de verschillende materialen. En wat past bij jouw lifestyle? Heb je kinderen? Of huisdieren? Dan is het handig om wat meer te kijken naar krasbestendigheid en watervastheid. Om je te helpen hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet voor de verschillende vloeren: gietvloeren, houten vloeren, laminaatvloeren en PVC vloeren.

Gietvloer

Een gietvloer is een gladde naadloze vloer die prachtig staat bij een industriële look. Deze vloeren zijn niet alleen slijt- en krasvast, maar ook vloeistofdicht en onderhoudsvriendelijk. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je kinderen of huisdieren de vloer kapot maken. Als een gietvloer goed gelegd is gaat deze jarenlang mee. Daarnaast kun je een gietvloer verkrijgen in verschillende kleuren en afwerkingen. Zo is het ook mogelijk om een ‘betonlook’ gietvloer te maken. Het nadeel van een gietvloer is wel dat het proces voor het plaatsen lang kan duren. Een gietvloer wordt namelijk laag voor laag aangebracht en deze lagen moeten goed drogen, voordat de nieuwe laag er boven op kan. Het kan dus zijn dat je wel een week lang niet op de vloer kunt lopen bij de installatie. Gelukkig zijn er meer voordelen aan een gietvloer dan dat er nadelen zijn. Zo zijn gietvloeren ook nog eens geluiddempend en je kunt er vloerverwarming onder installeren! Een groot nadeel van deze soort vloer is dat het niet aan te raden is om het zélf aan te leggen. Gebruik maken van een professional is een must bij het aanleggen van een gietvloer. Hierdoor kunnen de kosten wel oplopen, maar een gietvloer gaat wel erg lang mee. Dus dan is het beter om te investeren in een professional, dan een gietvloer zélf slecht aan te leggen en hiermee je vloer te verpesten.


Hout

Deze vloeren komt iedereen wel bekend voor: de prachtige houten vloeren. Deze vloeren gaan bij bijna elk interieur wel mooi samen. Vooral als je gaat voor een gezellige warme sfeer, dan kan een houten vloer hier veel aan bijdragen. Natuurlijk moet je ook de voor- en nadelen van een houten vloer overwegen bij het maken van je keuze. Deze vloeren zijn erg duurzaam als ze goed onderhouden worden en zijn ook makkelijjk te onderhouden. Het mooie aan een houten vloer is dat het hout nooit hetzelfde zal zijn. Je krijgt dus unieke pratronen in je vloer. Het nadeel van een houten vloer is wel dat het vaak onderhouden moet worden, als je de kwaliteit wilt waarborgen. Daarnaast kan het hout beïnvloed worden door temperaturen en is hierdoor vloerverwarming ook niet altijd mogelijk. Bij warme temperaturen kan het hout uitzetten en bij koude temperaturen zal het hout krimpen. Deze voor- en nadelen kunnen verschillen per soort hout, dus zorg ervoor dat je goed in ogen hebt wat voor soort hout je wilt gebruiken. Vraag duidelijk naar de specificaties, zodat je geen problemen later krijgt!

 

Laminaat 

Dit is een soort vloer die lijkt op een houten vloer. Deze vloeren gaan mooi met een moderne look en ze zijn verkrijgbaar in veel stijlen en kleuren. Verschillende voordelen van deze vloeren zijn dat ze kleurvast zijn én vochtbestendig. Daarnaast zijn ze eenvoudig in onderhoud. Helaas is deze vloer niet krasbestendig en kan het ook wat geluidsproblemen geven. Dit kan je wel verhelpen door een goede onderlaag aan te brengen, want niemand wilt een krakende of piepende vloer. 


PVC

Wil je wel een mooie houtlook, maar niet de lasten ervan? Dan is een PVC vloer perfect! Er zijn veel voordelen bij het gebruiken van een PVC vloer. Zo heb je veel keuzes in uiterlijk en is het super duurzaam. Het is ook ideaal voor als je kinderen hebt, want deze vloeren zijn slijtvast, waterafstotend en makkelijk te onderhouden! Het is een geluiddempend materiaal en je kunt vloerverwarming gebruiken. Wat wil je nog meer? Ok, er zijn wel wat nadelen. Een PVC vloer kan nogal op lopen in prijs en je moet wel een goede ondergrond hebben. Het is een vrij dun materiaal, dus als de ondergrond niet egaal is, dan komt dit ook naar boven in je vloer. Dus als je geen egale ondergrond hebt kunnen de kosten nóg wat hoger worden, omdat je deze moet laten egaliseren. Er zijn dus veel verschillende soorten vloeren met verschillende voor- en nadelen. Vergeet ook niet te kijken naar je budget, want dit kan nog wel eens uiteenlopen. Sommige vloeren kun je ook zélf leggen en dat scheelt ook in kosten. Andere vloeren kun je toch beter door een professional laten leggen, maar dit kost dan ook weer extra geld. Zorg ervoo dat je alle factoren meeneemt in jouw keuze, want je vloer gaat jarenlang mee en daar wil je wel van genieten! Daarnaast is het een grote beslissing, die vaak wat prijzig kan zijn. Zorg er dus voor dat je het zeker weet, voordat je een vloer aanschaft waar je later spijt van krijgt. Hopelijk weet je nu een beetje welke soort vloer het beste bij jouw woning past!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Yeungman
Aantal keer gelezen: 555x
Toegevoegd: 21-04-2020 12:48
Gewijzigd: 22-04-2020 09:23

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2938 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!