Wat zijn de ontwikkelingen in sportweddenschappen?

Wat zijn de ontwikkelingen in sportweddenschappen?

Wat zijn de ontwikkelingen in sportweddenschappen?Al aan het begin van onze jaartelling werden in Griekenland weddenschappen op sportwedstrijden afgesloten. Dit geeft aan dat sportweddenschappen dus al heel lang bestaan. Nog altijd hebben ze niets aan populariteit verloren. Sterker nog, het lijkt erop dat dergelijke weddenschappen steeds populairder worden. Veel mensen wagen zich aan een gokje in de hoop hier in financieel opzicht wijzer van te worden.

Hoe werkt het wedden op sportwedstrijden?

Om op een sportwedstrijd te kunnen wedden, kies je eerst een bookmaker. Wereldwijd zijn er heel wat organisaties die zich in sportweddenschappen gespecialiseerd hebben. Logisch, want er valt veel geld mee te verdienen. Maar het afsluiten van een weddenschap op een sportwedstrijd wordt gezien als een kansspel. Je kunt weliswaar door je te verdiepen in de materie je kansen op winst vergroten, maar dat neemt niet weg dat er altijd een kans blijft bestaan dat jouw voorspelling niet uitkomt. Om die reden vallen de sportweddenschappen onder de kansspelen en is specifieke wetgeving van toepassing. Een bookmaker heeft in Nederland een vergunning nodig om dergelijke kansspelen te mogen aanbieden. Voor het wedden op sportwedstrijden heeft Toto al jaren het alleenrecht. Met het wijzigen van de wet voor kansspelen op afstand valt te verwachten dat meer bookmakers in aanmerking zullen komen voor zo’n vergunning, waardoor er dus meer keus zal komen voor de consument. Heb je een bookmaker geselecteerd, dan kun je vervolgens een weddenschap kiezen en daarop geld inzetten. Komt de gekozen uitslag overeen met de werkelijkheid, dan verdien je daar geld mee. Klopt de voorspelling niet, dan ben je de inzet kwijt.

Quotering

De quotering is een belangrijke term in de wereld van de sportweddenschappen. Laten we als voorbeeld een voetbalwedstrijd tussen Ajax en PSV nemen. Voor de afloop van die wedstrijd bestaan drie scenario’s. Ajax kan winnen, PSV kan winnen of de teams eindigen met een gelijkspel. De vraag is nu hoe groot de bookmaker de kans schat dat Ajax wint. Als die kans hoog ingeschat wordt, zal Ajax een relatief lage quotering krijgen. Dat zou bijvoorbeeld 1,30 kunnen zijn. Dit houdt in dat de bookmaker je bij winst van Ajax je inzet terugbetaalt vermenigvuldigd met factor 1,30 en dus ontvang je voor elke ingezette euro uiteindelijk 1,30 euro terug. Is de kans op winst van Ajax volgens de bookmaker heel klein, dan zal de quotering hoger liggen. Maar deze getallen zijn natuurlijk altijd een inschatting. Als je de verrichtingen van de teams goed volgt, kun je daar je voordeel mee doen. Misschien valt een belangrijke speler op de dag zelf uit? Dan zou het zomaar kunnen dat het team minder goed presteert. Dergelijke informatie is natuurlijk van cruciaal belang bij het voorspellen van de uitslag.

Diverse sporten

In het voorbeeld hierboven was het wedden op voetbalwedstrijden het uitgangspunt. Je kunt echter op zeer veel sporten weddenschappen afsluiten. De grote wielerkoersen, de grand slams van het tennis en de formule-1-races zijn allemaal gekoppeld aan weddenschappen. Eigenlijk maakt het niet uit om welke sport het gaat, je kunt feitelijk overal wel een weddenschap op afsluiten. Niet elke bookmaker zal hetzelfde aanbod hebben en dus is het een kwestie van even zoeken, tot je er eentje gevonden hebt waar de gewenste weddenschap kan worden afgesloten. Bovendien zijn er dan per sport ook nog heel veel verschillende opties. Je kunt bij de Ronde van Frankrijk bijvoorbeeld de winnaar van het algemeen klassement voorspellen, maar je kunt natuurlijk ook wedden per etappe of per ploeg. Juist die enorme veelzijdigheid in het aanbod maakt sportweddenschappen zo populair.


Strategieën

Vraag je aan doorgewinterde gokkers hoe ze te werk gaan, dan kom je al snel tot de conclusie dat er bepaalde strategieën zijn die je kunt volgen. Zo is het bijvoorbeeld nooit verstandig om heel veel geld ineens in te zetten. Meestal wordt geadviseerd om een bepaald budget te creëren en daarvan per weddenschap een klein deel, bijvoorbeeld een vijftigste deel, in te zetten. Ook moet je goed realiseren dat elke weddenschap op zich staat. Zoals het balletje bij roulette in de volgende draai weer precies even veel kans heeft om op rood te belanden, zo geldt ook voor een sportwedstrijd dat een ploeg niet per definitie de wedstrijd zal winnen, als in de vorige wedstrijd de tegenstander verslagen werd. Dan is het ook nog eens zo dat de verschillende bookmakers elk een andere quotering hanteren. Ze bepalen allemaal zelf hoeveel ze voor een bepaalde uitslag overhebben en dat doen ze niet alleen op basis van sportkennis, maar ook vanuit het oogpunt van concurrentie. Het is dus zeker de moeite waard om eerst de quoteringen van verschillende bookmakers met elkaar te vergelijken.

Matchfixing

Helaas is het wedden op de uitslagen van sportweddenschappen beïnvloedbaar. Omdat er miljoenen in deze branche omgaan, ligt het gevaar van oplichting op de loer. Een gokspel zoals roulette kun je niet beïnvloeden, omdat de bal rolt zoals hij rolt. Ook een loterij kun je zo organiseren dat er absolute zekerheid is van een eerlijk verloop. Bij sportwedstrijden ligt dat anders, omdat de mensen die de wedstrijden spelen te beïnvloeden zijn. Dit wordt matchfixing genoemd en het is strafbaar. Het komt erop neer dat sporters soms worden omgekocht om bewust slechter te presteren, zodat de andere partij daar voordeel uit kan halen. Zodra een topsporter op matchfixing wordt betrapt, kan hij een verdere carrière in zijn sport verder wel vergeten. Vaak komt daar dan ook nog een voorwaardelijke gevangenisstraf bij plus een forse geldboete.

Rijk worden

De grote vraag is natuurlijk of je van sportweddenschappen rijk kunt worden. Het antwoord daarop is tweeledig. Het kan wel, maar het is niet gemakkelijk. Als je besluit om met wedden je inkomen te vergaren, neem je een groot risico. Het kan namelijk ook fout gaan en dan ben je het ingezette geld kwijt. Als je dan geen alternatief plan hebt, sta je voor een acuut probleem. Niet iedereen zal in staat zijn om 20 miljoen pond te vergaren met het afsluiten van weddenschappen. Dat lukte de Brit Harry Findlay Gambler, auteur van het boek 'Gambling for life' namelijk wel. Hij raakte het geld echter net zo gemakkelijk weer kwijt. Zo zette hij bijvoorbeeld in 2007 maar liefst 2,5 miljoen pond in op het team van Nieuw-Zeeland tijdens het WK Rugby. Alles leek goed te gaan, tot Nieuw-Zeeland onverwacht de kwartfinale van Frankrijk verloor. De monsterinzet van Findlay verdampte daarmee als sneeuw voor de zon. In zijn boek beschrijft hij zijn leven als beroepsgokker. De meeste mensen die een weddenschap op een sportwedstrijd afsluiten, doen dat voor de lol en spelen met kleine bedragen. Zo hou je het lang vol.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Noel
Aantal keer gelezen: 886x
Toegevoegd: 19-02-2021 10:31
Gewijzigd: 22-02-2021 08:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3421 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!