Psychose

Wat zijn de symptomen van een psychose?

PsychoseIedereen kan op een gegeven moment een psychose meemaken. Hierbij heb je abnormale gedachtes of ongewone ervaringen. Meestal zorgen deze gedachtes voor een conflict in je omgeving. Bij een psychose kan je stemmen horen of heel angstig zijn. Het is belangrijk om mensen met een psychose rustig en troostend te benaderen. Bij elk persoon kan een psychose anders zijn. De symptomen van een psychose hebben we in dit artikel omschreven.

Symptomen die vooraf ontstaan bij een psychose

Familieleden en vrienden hebben vaak niet door dat iemand een psychose heeft of gaat krijgen. Toch zijn er symptomen die al in een vroeg stadium ontstaan. Doordat de symptomen niet echt specifiek bij een psychose horen wordt deze vaak niet herkend. Zo is iemand vaak teruggetrokken, angstig, schuw en overgevoelig voor pikkels. Er kunnen concentratieproblemen zijn en verminderde prestaties op het school of werk. Meestal heeft iemand al een tijdje last van slaapproblemen. Een persoon die gevoelig is voor een psychose kan wantrouwend of achterdochtig zijn. Soms praat iemand in zichzelf. Een duidelijk symptoom is dat iemand iets ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft wat er in werkelijkheid niet is. Daarnaast heeft iemand vaak onlogische gedachten.

De symptomen van een psychose

Als iemand een psychose heeft dan ervaart die gene een hele andere wereld dan de mensen om hem heen. Je kan stemmen horen of je ruikt bepaalde geuren. Bij een psychose kan je last krijgen van hallucinaties. Mensen met een psychose krijgen waangedachten en kunnen erg in de war zijn. Soms heb je niet alle symptomen om officieel de diagnose psychose te krijgen. Als je één of twee van deze symptomen hebt kan je al een psychose hebben. Een psychose duurt niet een uurtje, maar meestal weken of dagen achter elkaar. Er zijn zelfs mensen die deze klachten maanden achter elkaar hebben. Ze maken tijdens een psychose dingen mee waarvan ze later beweren dat ze echt gebeurd zijn. Terwijl er in werkelijkheid helemaal niets gebeurd is. Dit worden hallucinaties genoemd. Ongeveer 2 procent van de mensen krijgt ooit in zijn leven een psychose. Meestal zijn mensen op jonge leeftijd gevoelig voor een psychose. Als je eenmaal een psychose gehad hebt loop je het risico om dit nog een keer mee te maken.

Oorzaak van een psychose

Psychologen hebben ontdek dat er een erfelijke aanleg is voor een psychose. Als iemand in de familie ooit een psychose gehad heeft dan is er een grotere kans dat je er zelf ook één krijgt. Soms kan een psychose ontstaan door een ziekte. Bij een ernstige depressie of schizofrenie kan je last krijgen van een psychose. Ook een bipolaire stoornis kan een psychose veroorzaken. Soms kan een stressvol leven of drugsgebruik de oorzaak van een psychose zijn.

Wat kan je doen als je de voortekenen van een psychose hebt?

Als iemand voortekenen vertoont van een psychose dan voelt iemand zich vaak niet goed. Angst en verwardheid zorgt er echter voor dat iemand geen contact zoekt met familie of de huisarts. Ondanks dat deze stap lastig en verwarrend is wordt het wel aangeraden om een arts te waarschuwen. Laat aan een huisarts weten dat je jezelf raar voelt en angstig. Als dit niet bij een huisarts lukt geef dit dan aan bij een vertrouwenspersoon. Als je familie bent van iemand met de voortekenen van een psychose dan mag je altijd de huisarts bellen. Laat weten welk gedrag iemand vertoont en dat je hulp zoekt. Een huisarts wil altijd graag helpen om iemand beter te laten voelen.

Probeer te praten over een psychose

Het is belangrijk dat er snel een behandeling gestart wordt als iemand een psychose ervaart. Het is belangrijk dat de diagnose al in een vroeg stadium gesteld wordt. Op het moment dat je zelf symptomen ervaart van een psychose is het slim om met een vertrouwenspersoon contact op te nemen. Neem iemand in vertrouwen en vertel wat je denkt en voelt. Probeer eventueel samen de stap te zetten naar een hulpverlener die je verder kan helpen bij een psychose.


Behandeling psychose

Er zijn verschillende methodes om een psychose te behandelen. Het is vooral belangrijk dat een hulpverlener de juiste diagnose stelt. Al snel krijgt iemand de diagnose schizofrenie terwijl dit niet zo hoeft te zijn. Een psychose is iets anders dan schizofrenie, maar de symptomen kunnen soms op elkaar lijken. Vooral als iemand met een psychose stemmen in het hoofd hoort. Bij een psychose is het belangrijk dat er meteen gestart wordt met psychotherapie. Je krijgt met therapie meer controle over je gedachtes en gevoelens. Je leert ook een psychose beter begrijpen en er wat aan te doen. Soms blijkt een psychose te ontstaan door een trauma uit het verleden. Door een trauma te verwerken kan je een psychose stoppen en voorkomen. Naast therapie worden er meestal medicijnen voorgeschreven. Medicijnen kunnen de symptomen van een psychose stoppen en een nieuwe psychose voorkomen. Tijdelijk kunnen er eventueel slaap en kalmeringspillen gegeven worden. Je krijgt hierdoor een betere nachtrust en je hebt geen angstig gevoel meer.

Begeleiding thuis en op het werk

Een psychose kan je omgeving flink beïnvloeden. Het is belangrijk dat je niet alleen zelf hulp krijgt, maar ook je omgeving. Gezinsleden zijn bijvoorbeeld belangrijk in je leven. Ze kunnen je helpen om een volgende psychose te voorkomen. Gezinsleden worden dan ook vaak betrokken in het behandeltraject. Ze leren ook niet in paniek te raken als iemand een psychose krijgt. Daarnaast kan je werk of studie flink beïnvloed raken door een psychose. Je moet soms tijdelijk stoppen met je werk en studie. Na een psychose is het soms lastig om terug te keren op je werk. Soms is het helemaal niet meer mogelijk om dezelfde functie uit te voeren. Een psycholoog helpt je eerst om te herstellen van een psychose. Daarna wordt er gekeken hoe je toekomst eruit komt te zien. Kan je nog terugkeren bij je werkgever? Of moet je op zoek naar een andere functie om een psychose in de toekomst te voorkomen? Met de juiste begeleiding kan je na een psychose je leven weer oppakken.

Tips voor naast bij iemand met een psychose

Als je iemand in de familie hebt met een psychose dan kan dit vrij lastig zijn. Het is belangrijk dat je begrip hebt voor de situatie en geduld. Probeer begrip te tonen voor de hallucinaties en angsten. Probeer een psychose te benaderen als een normale situatie en niet als een gevaarlijke ziekte. Zoek zelf ook betrouwbare informatie over een psychose en lees je in. Je weet zo wat er in iemand zijn hoofd afspeelt tijdens een psychose. Zoek daarnaast een vertrouwenspersoon waar je zelf steun kan zoeken. Emotioneel is het vrij zwaar om iemand met een psychose te steunen. Eventueel kan je ook zelf terecht bij een psycholoog om je gedachten en verhaal kwijt te kunnen. Je kan daarbij ook tips krijgen om iemand te helpen met een psychose.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 3991x
Toegevoegd: 27-02-2017 21:23
Gewijzigd: 18-06-2017 22:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!