Bij het kiezen van een VPN kun je letten op verschillende criteria. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een VPN die geschikt is voor dagelijks gebruik, een VPN met een verbinding in het buitenland of op privacy voorwaarden. Belangrijk bij het gebruik van een VPN is dat deze gebruikmaakt van de veiligste VPN-protocollen en je privacy hoog in het vaandel heeft staan. Veel gebruikers van VPN’s denken er niet aan bij het vergelijken, maar de plaats van het hoofdkantoor is wel degelijk van invloed op de dienst zelf. Een VPN-aanbieder met een hoofdkantoor in een gunstig privacyland, kan een betere dienst aanbieden dan een VPN-aanbieder die veel informatie moet afstaan aan bijvoorbeeld de overheid. Het doel van een VPN is immers het verhogen van de veiligheid en de anonimiteit.
Je kunt letten op deze factoren:
● Beveiliging en betrouwbaarheid;
● Privacy en logging;
● Servers;
● Kosten;
● Snelheid;
● Gebruiksgemak;
● Klantenservice.
Wie een VPN heeft gekozen, zou daarna nog regelmatig moeten vergelijken. Aanbieders kunnen hun beleid, serveraanbod, prijs of de mogelijkheden van de dienst regelmatig aanpassen. Het kan best zijn dat na een tijdje een andere aanbieder voordeliger is.
Wie voor het eerst kennis wil maken met het gebruik van een VPN, gaat vaak op zoek naar gratis aanbieders. Daar is niet zoveel mis mee als je het op een lokaal netwerk gebruikt, maar voor internetgebruik is het af te raden. Een gratis aanbieder gaat meestal niet zo voorzichtig met de privacy van gebruikers om. Van gratis VPN-aanbieders is bekend dat ze vaak privacygevoelige informatie verzamelen en verkopen aan marketingpartijen. Zij ontvangen hier geld voor. Dat geld wordt gebruikt om de gratis servers draaiende te houden. Natuurlijk wordt er ook iets op verdiend. Er zijn wel enkele aanbieders die gratis versies aanbieden en geen informatie doorverkopen. Dit zijn onder meer ProtonVPN, Windscribe en Tunnelbear. Zij hebben wel andere beperkingen; bijvoorbeeld de snelheid en het moeten delen van de servers met anderen.
Betaalde aanbieders zijn VPN-aanbieders waar gebruikers een abonnement kunnen afsluiten. Dit abonnement stelt gebruikers in staat om anoniem en veilig te internetten. De meeste betaalde aanbieders loggen de gegevens van hun gebruikers niet, tenzij de aanbieder gevestigd is in een land waar het verplicht is deze gegevens af te staan aan de overheid. Het voordeel van een betaalde VPN is het gebruik kunnen maken van een snellere, stabielere verbinding. Je hoeft de verbinding niet met duizenden mensen tegelijk te delen. Daarnaast onderbreken gratis aanbieders vaak de verbinding voor reclame of zijn er banners en andere reclameboodschappen te zien in de gebruikte app om te verbinden. Betaalde aanbieders hebben dit niet. Goede voorbeelden van betaalde aanbieders zijn NordVPN, Surfshark, Hotspot Shield, IPVanish, Private Internet Access en CyberGhost. Een abonnement kan al worden afgenomen vanaf een paar euro per maand.
Zakelijke gebruikers hebben andere wensen dan particuliere gebruikers. Daarom zijn er ook VPN-aanbieders voor de zakelijke markt. Het verschil tussen particuliere aanbieders en zakelijke aanbieders is vooral het gebruik van de server. Terwijl men bij een particuliere aanbieder de server moet delen met andere gebruikers, worden aan zakelijke gebruikers aparte servers toegewezen. Ze hoeven de servers dus niet te delen met anderen. Dat zorgt voor een hogere snelheid en een grotere betrouwbaarheid. Bovendien biedt het de mogelijkheid om meerdere apparaten in te schakelen op het netwerk. Iedereen op het bedrijfsnetwerk kan in één keer verbinding maken, zonder zich aan te melden voor meerdere accounts.
Zakelijke aanbieders hebben vaak ook een uitgebreid beheerpaneel. Hiermee kunnen alle zaken rondom de VPN geregeld worden, zoals het opzetten van het netwerk, het toewijzen van gebruikers en instellingen die de stabiliteit ten goede komen. Een zakelijke VPN helpt bedrijven bij het opzetten van een gestroomlijnde administratie, maar daarbij is wel enige netwerkkennis benodigd. Soms bieden aanbieders zelf al 24/7 ondersteuning aan, zodat het inschakelen van een netwerkbeheerder niet nodig is.
Bij een zakelijke verbinding is het belangrijk dat de verbinding snel is, onbeperkte bandbreedte heeft en een sterke encryptie heeft. Ook mag de aanbieder geen logs opslaan en niet bijhouden wat gebruikers op het netwerk doen. Bekende aanbieders voor de zakelijke markt zijn onder meer NordVPN, ExpressVPN, Tor Guard, Hotspot Shield en Perimeter 81.
Wanneer je kiest voor een VPN, om wat voor reden dan ook, is het belangrijk dat de aanbieder geen logboeken opslaat. Soms doet een aanbieder dat voor marketingdoeleinden, maar soms ook omdat het verplicht wordt gesteld door de overheid. In de landen van The Five Eyes (de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk) is het bijvoorbeeld verplicht voor VPN-aanbieders om informatie af te staan aan de overheid. Het idee van logging is dat de aanbieder precies weet wat de gebruiker uitvoert op het netwerk. Welke websites worden er bezocht? Wordt er veel gedownload? Streamt de gebruiker misschien? Zijn alle geraadpleegde bronnen wel legaal? En vooral ook: wie is de gebruiker precies? Er wordt een profiel gemaakt. Dat is niet wenselijk voor de anonimiteit van de gebruiker. Het is een tegengesteld belang, omdat de anonimiteit, veiligheid en privacy juist belangrijke beweegredenen zijn voor gebruikers om een VPN af te nemen.
No-Log aanbieders houden geen informatie over gebruikers bij. Onder meer NordVPN, Surfshark, CyberGhost, ProtonVPN en Private Internet Access houden geen logs bij. Sommige van deze aanbieders zijn in een ver buitenland gevestigd, waar het niet noodzakelijk is om gegevens af te staan.
Films en series kijken die alleen in het buitenland beschikbaar zijn? Dat kan ook met een VPN. Hiervoor is het zaak te kiezen voor een aanbieder die zich vooral op snelheid en stabiliteit focust. Vaak kom je dan uit bij de aanbieders in het iets hogere segment, die ook ‘dedicated VPN’s aanbieden. Dat zijn VPN’s waar maar een gebruiker op internet. Met een VPN verander je je IP-locatie. Deze IP-locatie wordt gecheckt door streamingdiensten, zodat het aanbod voor een specifiek land getoond wordt. In Nederland zijn bepaalde films en series niet toegankelijk, omdat de streamingdienst er de rechten niet voor heeft. Met een VPN lijkt het voor de streamingdienst net alsof je uit een ander land komt, waardoor de films en series wel beschikbaar worden. Films en series kijken met een VPN is in Nederland volstrekt legaal. Wenselijk is het niet. Daarom zijn er streamingplatforms als Disney Plus die actief werken aan het blokkeren van VPN-verbindingen. Houd er rekening mee dat in sommige andere landen het gebruik van een VPN-verbinding niet legaal is. Films en series downloaden is nog altijd illegaal, ook als je daar een VPN voor gebruikt.
Surfshark is een geliefde aanbieder om Netflix en andere streamingdiensten mee te kijken. Je kunt hiermee ook het Duitse, Amerikaanse of Japanse aanbod raadplegen. Het voordeel van Surfshark is dat snel en stabiel is en je de server niet met veel andere gebruikers deelt. Andere goede aanbieders zijn CyberGhost en NordVPN. Bij laatstgenoemde is het ook mogelijk om het buitenlandse aanbod van Netflix, Hulu, Amazon Prime, BBC iPlayer, Disney Plus en HBO Max te raadplegen.