Welke voorbereidingen treffen bij een baby op komst

Welke voorbereidingen treffen bij een baby op komst?

Welke voorbereidingen treffen bij een baby op komstMet de aanstaande komst van een baby zal je leven flink veranderen! Waar je schoonmaakmiddelen normaal in een keukenkastje plaatste, is dat straks niet meer mogelijk. Welke voorbereidingen moet je treffen, voordat je baby daadwerkelijk geboren wordt? In dit artikel zetten we de belangrijkste voorbereidingen voor je op een rijtje. Zo kun je de baby straks een veilig thuis bieden! Welke stappen heb jij tot nu toe al gezet?

Een babykamer inrichten voor je baby

Allereerst is het verstandig om te beginnen aan het ontwikkelen van een babykamer in huis. Mogelijk heb je al een ruimte vrijgehouden voor jullie kindje, toen je in het huis kwam wonen. Mocht dit niet het geval zijn, dan zou je een ruimte leeg kunnen halen of een grote ruimte op kunnen splitsen in twee losse kamers. Het is bovenal belangrijk om vroeg te beginnen met het ontwikkelen van de babykamer. De kans is immers groot, dat je hier straks geen energie meer voor hebt! Het inrichten van de babykamer zorgt bij veel ouders voor de eerste voorpret. Welke kleur kies je voor op de muur? Ga je voor het verven van een muur, of toch voor behang? Enzovoorts.

Ook is het belangrijk dat je kind op de vloer ruimte heeft om te spelen in de toekomst. Kies daarom voor een speelkleed op een harde ondergrond, of laat de vloer volledig van een zachte vloerbedekking voorzien. Op deze manier voorkom je dat het kind zich straks kan bezeren! Natuurlijk mag ook een ledikant en een kast om je kindje te verschonen niet in de kinderkamer ontbreken. Daarbij is het slim om hier voor voldoende opbergruimte te zorgen. Zo heb je plek voor luiers, rompertjes en kleding van je kind. Vergeet ook geen ruimte te maken voor een kinderwagen. 

Bescherm je baby tegen een val van de trap

Veel mensen kiezen voor een babykamer die dicht in de buurt van hun eigen slaapkamer zit. Op het moment dat het kind begint te huilen, word je hier zelf ook wakker van. Zo kun je het kind direct helpen! Een nadeel hiervan is echter, dat de babykamer vaak op een eerste of tweede etage van de woning zit. Het brengt het risico met zich mee, dat je kind van de trap kan vallen als deze uit de babykamer kruipt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om een hekje voor de trap te monteren. Er zijn speciale hekjes, die heel eenvoudig geplaatst kunnen worden. Het hekje is zo ontworpen, dat een kind deze niet open kan krijgen. Kies niet alleen voor een hekje aan de bovenzijde van de trap, maar ook aan de onderzijde. Je wilt voorkomen dat je kind zelf omhoog probeert te klimmen en hierbij weer naar beneden valt. Dit kan voor een zeer nare pijn bij het kind zorgen.

Een kinderstoel voor aan de eettafel

Om ook ongelukken rond de eettafel te kunnen voorkomen, is het slim om voor een speciale kinderstoel te kiezen. Deze stoelen zijn dermate stevig, dat ze rechtop blijven staan, als je kind zich heel druk beweegt. Daarbij is zo’n kinderstoel voorzien van een handig plankje, waarop je het eten van je kind neer kunt zetten. Zeker wanneer de baby straks wat ouder is, komt dit goed van pas! Daarbij is het natuurlijk hartstikke gezellig, wanneer je kind ook aan tafel zit tijdens het eten. Het zal enige training vereisen, voordat het makkelijk is om je kind in deze kinderstoel te plaatsen. Niet ieder kind vindt het even prettig om in de stoel te zitten, waardoor deze met zijn of haar beentjes zal spartelen, als je het kind in de stoel probeert te zetten. Na enige training zal het steeds makkelijker worden!Babywinkel

Zet schoonmaakmiddelen op een veilige plek

Eerder in dit artikel werd al beschreven, dat je schoonmaakmiddelen voortaan niet meer in het keukenkastje kunt zetten. De schoonmaakmiddelen vormen een groot gevaar voor kinderen. Zeker in hun eerste jaren gaan kinderen voortdurend op onderzoek uit, om te kijken waar de grenzen van hun ouders liggen en uit nieuwsgierigheid. Je moet er hierbij niet aan denken, dat je kind een van de schoonmaakmiddelen open weet te krijgen. Als gevolg hiervan zou je kind bijzonder schadelijke stoffen binnen kunnen krijgen, wat grote gevolgen heeft. In veel gevallen zal je kind naar een dokter of zelfs naar het ziekenhuis moeten.

Reden genoeg om naar een geschikte plek voor deze schoonmaakmiddelen te zoeken, voordat je baby geboren wordt. Denk bijvoorbeeld aan een hoge plank in een bijkeuken of schoonmaakhok. Of wat te denken van een afsluitbare kast? Vergeet in zo’n geval niet de kast te sluiten als je met de schoonmaakmiddelen bezig bent! Als je even niet kijkt kan je kind naar de geopende kast kruipen, met alle risico’s van dien.

Bescherm je kind tegen elektrische apparatuur

Vergelijkbaar met het gevaar van schoonmaakmiddelen, is het gevaar van een hete oven, een hete vaatwasser, enzovoorts. Tegenwoordig kun je een oven standaard met een kinderslot kopen. Zo kan de oven ook lager in de keuken worden ingebouwd. Het glas van de oven is zo ontworpen, dat dit nooit heel warm zal worden. Het kinderslot voorkomt dat je kind de oven zelf open kan krijgen. Je moet er niet aan denken, dat je kind met zijn of haar handen aan de hete platen in de oven komt.

Ook een vaatwasser kan gevaarlijk zijn. Niet alleen is het water in de vaatwasser erg heet, ook komt er veel stoom van de machine, als deze geopend wordt tijdens het gebruik hiervan. Door voor een vaatwasser met kinderslot te kiezen, voorkom je dat een kind deze open kan maken. Een derde apparaat om aandacht aan te besteden, is de inductiekookplaat op het aanrecht. Waar het voor kinderen nagenoeg onmogelijk was om een gasfornuis aan te zetten, is dit bij een inductiekookplaat zonder kinderslot heel eenvoudig. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van zo’n kookplaat.

Voorkom dat je kind bij stopcontacten kan komen

Tot slot is het verstandig om te kijken naar de stopcontacten in huis. Bij een verbouwing van ruimtes is het verstandig om de stopcontacten op een plek te monteren, waar kinderen niet bij kunnen komen met hun handen. Ze zouden een schok kunnen krijgen, als zij met hun vingers in het stopcontact prikken. Daarbij zijn kinderen geneigd om hier andere spullen in te stoppen. Denk aan een pen of potlood! Gelukkig zijn er verschillende beschermende hulpmiddelen voor stopcontacten te koop. Zo kun je de stopcontacten lager bij de grond laten zitten, nadat je een kind gekregen hebt. Bij deze beschermende middelen moet er eerst een rondje gedraaid worden, voordat het stopcontact gebruikt kan worden. De kans dat dit je kind lukt is minimaal.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 3051x
Toegevoegd: 15-04-2019 15:59
Gewijzigd: 18-04-2019 11:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!