Van scherm naar speeltuin zo krijg je je kind buiten

Van scherm naar speeltuin: Zo krijg je je kind buiten

Van scherm naar speeltuin zo krijg je je kind buitenTechnologie is vandaag de dag sterker dan ooit verweven in onze levensstijl. En dat betekent dus ook dat kinderen meer tijd doorbrengen voor schermen en minder tijd in de buitenlucht doorbrengen. En dat is natuurlijk reuze zonde. Want ook al kunnen digitale apparaten de nodige educatieve content hebben. 

Toch is het enorm belangrijk om de juiste balans te vinden met voldoende bewegen en tijd door te brengen in de buitenlucht. Buitenspelen staat bekend om tal van voordelen, zoals het boosten van de lichamelijke en geestelijke gezondheid. In dit blog geven we je een paar handige tips waar je mee aan de slag kunt gaan.

Zorg voor een gezellige en leuke plek waar lekker buiten kan worden gespeeld

Een van de meest effectieve manieren om kinderen aan te moedigen meer tijd buiten door te brengen? Dat is door een aantrekkelijke buitenomgeving te creëren, bijvoorbeeld van Coolsound. Dit kan beginnen in je eigen achtertuin. Zorg voor diverse opties waar je kindje lekker mee kan spelen. Je kunt daarbij denken aan:

  • Een schommel

  • Een zandbak

  • Een glijbaan

  • Een klimhut

Want kies je voor deze slimme investeringen? Dan is je kindje net even wat sneller geneigd om lekker te gaan spelen en te gaan ontdekken.

Daarnaast kan een tuin vol met planten en bloemen ook bijdragen aan een erg leuke omgeving om in te spelen. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig En door te kiezen voor een groene omgeving, hebben ze meer dan genoeg opties om  verschillende soorten planten en insecten te ontdekken. Een moestuin kan bijvoorbeeld ook al een erg goede optie zijn. Op deze manier kun je je kindje betrokken maken bij het planten, verzorgen en oogsten van groenten en fruit.

Plan regelmatig leuke buitenactiviteiten met je kindje

Plan daarnaast ook wat vaker georganiseerde buitenactiviteiten. Want op deze manier kun je je kindje stimuleren om lekker naar buiten te gaan. Dit kan variëren van een actief evenement tot natuurwandelingen en picknicks in het park bij jou in de buurt. Maar ook teamsporten zoals voetbal, basketbal, en tennis kunnen je kindje meer en meer stimuleren om actief te blijven.

Plan daarnaast ook leuke gezinsuitstapjes naar natuurgebieden of parken. Door van deze uitstapjes een regelmatige gewoonte te maken en het leukste buitenspeelgoed mee te nemen, associeert je kindje buitenspelen met plezier en avontuur.

Zorg ervoor dat je de schermtijd aanzienlijk beperkt

Een van de belangrijkste dingen waar je als ouder mee te maken krijgt, is de schermtijd. En, laten we eerlijk zijn, dit is natuurlijk lang niet altijd even eenvoudig. Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen voor schermtijd. Hoe je dat het beste aan kunt pakken? Stel een schema op waarin specifieke tijden zijn aangegeven.

Naast het beperken van schermtijd, kun je je kindje ook aanmoedigen om actief te zijn tijdens hun schermvrije tijd. Geef hen alternatieve activiteiten die ze kunnen doen. Je kunt daarbij denken aan lezen, knutselen, of het bouwen van een fort met kussens en dekens. Dit kan helpen om de overgang van scherm naar buiten makkelijker te maken.

Breng goed voor jezelf in kaart hoe je een rolmodel wilt zijn

Kinderen leren vaak door het voorbeeld van volwassenen te volgen. En ben je zelf actief en buiten? Dan zal je kindje waarschijnlijk je voorbeeld volgen. Neem de tijd om samen met je kinderen buiten te spelen. Of het nu gaat om een wandeling in de buurt, een fietstocht, of een potje voetbal in de achtertuin.

Probeer dagelijks activiteiten zo veel mogelijk naar buiten te verplaatsen. Eet bijvoorbeeld regelmatig buiten, maak van de tuin een gezellige plek om tijd door te brengen, of lees samen boeken in de frisse lucht. Door buitenspelen te integreren in de dagelijkse routine, wordt het een natuurlijk onderdeel van het leven van kinderen.

Stimuleer dat je kindje vriendjes maakt om lekker mee te kunnen spelen

Kinderen zijn vaak meer gemotiveerd om buiten te spelen als ze vriendjes hebben om mee te spelen. Moedig sociale interacties aan. Dit doe je door speelafspraken te organiseren met klasgenootjes. Plan gezamenlijke activiteiten zoals een middag in het park, een speurtocht in de buurt, of ga samen hutten bouwen.

Buitenspelen biedt ook de kans om nieuwe vriendschappen te ontwikkelen. Lokale speeltuinen, sportclubs, en jeugdgroepen zijn uitstekende plaatsen waar kinderen andere kinderen ontmoeten en samen kunnen spelen. Sociale interacties in een buitenomgeving bevorderen niet alleen fysieke activiteit, maar helpen ook bij de ontwikkeling van sociale vaardigheden.

Maak van het buitenspelen iedere keer weer een avontuur

Je wil je kindje maar al te graag enthousiast maken over buitenspelen. Je kunt het dus het beste presenteren als een waar avontuur. Creëer speurtochten of schattenjachten in de tuin of het park bij jou om de hoek. Verander een eenvoudige wandeling in een natuurverkenning door kinderen op zoek te laten gaan naar verschillende planten, dieren of insecten.

En in de zomer? Kampvuren en kampeeravonden in de achtertuin kunnen ook al spannende avonturen zijn. Laat kinderen helpen bij het opzetten van de tent, het verzamelen van hout voor het vuur, en het roosteren van marshmallows. Je maakt hierdoor meteen herinneringen voor het leven. En deze herinneringen zijn natuurlijk onbetaalbaar.

Heb je al eens nagedacht over het betrekken van educatieve elementen?

Buitenspelen kan ook educatief zijn. Integreer daarom altijd een of meerdere leermomenten in de buitenactiviteiten. Hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Dit kan variëren van het leren over verschillende plantensoorten en insecten tijdens een tuin verkenning. Maar je kunt ook denken aan het bekijken van de sterren tijdens het kamperen. Educatieve spellen en activiteiten kunnen kinderen nieuwsgierig maken naar de wereld om hen heen. Maar het kan ze ook aanmoedigen om meer tijd buiten door te brengen.

Daarnaast kunnen kinderen veel leren door praktische ervaringen zoals tuinieren. Ze kunnen kijken hoe planten groeien en hoe belangrijk het is om goed voor onze planeet te zorgen. Dit kan niet alleen nuttige kennis zijn, maar het kan ook hun zin om buiten te spelen vergroten.

Zorg voor een stukje creativiteit tijdens het buitenspelen

Creatief spel is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Buitenspelen biedt een perfecte omgeving. Geef kinderen de ruimte om hun verbeelding de vrije loop te laten. Dit kan door middel van losse speelmaterialen zoals takken, stenen, zand en water. Hiermee kunnen ze alles bouwen en creëren wat ze kunnen bedenken.

Speelruimtes die geen vaste structuur hebben, zoals natuurgebieden, nodigen kinderen uit om zelf spelideeën te bedenken. Door hen de vrijheid te geven hun eigen spel te creëren, ontwikkelen ze probleemoplossende vaardigheden en creatief denken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 108x
Toegevoegd: 16-05-2024 17:14
Gewijzigd: 30-05-2024 10:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!