wormen ontlasting

Wormen in ontlasting

wormen ontlastingWormen in de ontlasting is geen fijn gezicht en mensen kunnen hier soms van schrikken. De wormen zijn parasieten die leven in de darmen of andere weefsels. Ze komen voor als eitjes, larven en wormen. Er zijn drie soorten wormen die in de ontlasting kunnen voorkomen, namelijk aarsmaden, spoelwormen en lintwormen. In dit artikel leggen we meer uit over wormen in ontlasting.

Aarsmaden

In Nederland komt besmetting met aarsmaden het meest voor. Voornamelijk kinderen lopen deze besmetting op. Het zijn kleine wormen met een lengte van 0,5 tot 1 centimeter in de vorm van een komma. Aarsmaden hebben een witte of bleekgele kleur. Ze worden ook wel madewormen genoemd en leven in het onderste gedeelte van de dunne darm dat tegen de blinde darm aan ligt. 's Avonds of 's nachts komen aarsmaden via de anus naar buiten om hieromheen eitjes te leggen. Dit veroorzaakt jeuk. De levensduur van aarsmaden is gemiddeld acht weken.

Hoe vindt de besmetting plaats?

De eitjes van aarsmaden kunnen worden overgedragen via direct of indirect contact. Als iemand door de jeuk die optreedt in de buurt van anus krabt, kunnen de aarsmaden op de handen of op gebruiksvoorwerpen terechtkomen. Buiten het lichaam kunnen de aarsmaden lang in leven blijven. Wanneer iemand anders hiermee in contact komt en de eitjes vervolgens in zijn of haar mond terechtkomen, kan deze persoon ook besmet raken. Op deze manier kan iemand ook zichzelf steeds opnieuw besmetten.

Wat zijn de symptomen?

Het meest kenmerkende symptoom van aarsmaden is jeuk rondom de anus en in sommige gevallen ook aan de schaamlippen. Het is ook mogelijk dat je aarsmaden in de ontlasting ziet. Dit zijn dunne, wit gekleurde wormpjes van ongeveer een centimeter lang die bewegen. Indien je veel krabt rondom de anus of de schaamlippen kan de huid hier geïrriteerd of zelfs ontstoken raken. Als je een ernstige infectie van aarsmaden hebt opgelopen, kun je tevens last krijgen van een verminderde eetlust, buikpijn en gewichtsverlies.

Spoelwormen

Spoelwormen zijn ongeveer 15 tot 30 centimeter lang en 2 tot 4 millimeter dik. Ze hebben een bleekgele tot roze/roodachtige kleur. De volwassen vorm leeft in de dunne darm. De levensduur van een spoelworm is ongeveer een jaar.

Hoe vindt de besmetting plaats?

Je kunt besmet raken met spoelwormen als gevolg van het nuttigen van besmette rauwe groenten en fruit die niet goed gewassen zijn of besmet water. Spoelwormen komen niet zoveel voor in Nederland, omdat we hier een goede hygiëne hanteren. De ziekte komt het meest voor in subtropische landen. Zodra je een eitje van de spoelworm hebt ingeslikt, zal dit zich tot een larve vormen in de dunne darm. De larven zullen zich door de darmwand heen boren en komen via de bloedbaan in de longen terecht. Je kunt ze dan ophoesten en weer opnieuw inslikken. Hier merk je zelf vaak niets van. Zodra de larven weer in de darmen terechtkomen, worden ze volwassen en leggen ze eitjes. De eitjes en de spoelwormen kunnen vervolgens het lichaam verlaten via de ontlasting.

 

Een bepaald soort dat ook voorkomt bij katten en honden zijn de zogenaamde toxocaris. Je kunt hier via de mond mee besmet raken door het in contact komen met de pels of de ontlasting van een besmette kat of hond. In het menselijk lichaam groeien deze eitjes uit tot larven, maar ze kunnen niet verder groeien tot wormen. Vaak blijven de onrijpe larven in verschillende organen steken en sterven ze hier af. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van koorts en ontstekingen.

Wat zijn de symptomen?

Een besmettining met spoelwormen herken je vaak het eerste aan de wormen in ontlasting. De spoelwormen komen met de ontlasting mee en kunnen kluwen gaan vormen. Ze hebben iets weg van regenwormen. Verder gaan spoelwormen vaak gepaard met buikpijn, koorts en een kriebelhoest.

Lintwormen

Lintwormen bestaan uit platte segmenten en kunnen wel vijf tot tien meter lang worden. Deze wormen komen in Nederland gelukkig slechts zelden voor. In de spieren van varkens of runderen ontwikkelen de larven van de lintworm zich.

Hoe vindt de besmetting plaats?

Je kunt besmetting met een lintworm oplopen door het nuttigen van besmet vlees dat rauw of niet goed doorbakken is. Het is daarnaast ook mogelijk dat je besmet raakt door het eten van groenten met besmette mest. Zodra je de eitjes hebt ingeslikt, zullen ze in de darmen uitgroeien tot een volwassen lintworm. De kop van de lintworm zet zich vervolgens vast in de darmwand. De segmenten van de lintworm kunnen er aan de achterkant af vallen en in de ontlasting terechtkomen.

Wat zijn de symptomen?

Een infectie met een lintworm wordt vaak ontdekt door het zien van de beweeglijke segmenten in de ontlasting. Deze segmenten zijn één tot drie centimeter lang en wit-geel van kleur. Het is daarnaast ook mogelijk dat je last krijgt van diarree en vage buikpijn. Andere symptomen die kunnen voorkomen zijn licht gewichtsverlies en vermoeidsheidsklachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Aan de hand van de symptomen en een lichamelijk onderzoek kan een arts de diagnose stellen en bepalen om wat voor soort wormen in ontlasting het gaat. Er kan daarnaast een microscopisch onderzoek van een ontlastingsmonster worden uitgevoerd om te controleren of de eitjes van de parasiet hierin aanwezig zijn.
De diagnose wordt gebaseerd op basis van de klachten en lichamelijk onderzoek. Bevestiging van de diagnose geschiedt door microscopisch onderzoek van een ontlastingsmonster op de aanwezigheid van eitjes van de parasiet.

Behandeling van wormen in ontlasting

Als je aarsmaden hebt, kun je dit zelf behandelen met een wormenkuur die je bij de drogist of apotheker kunt halen. Dit wordt mebendazol genoemd. Twee weken na de behandeling dien je nogmaals een kuur uit te voeren om er zeker van te zijn dat er geen wormpjes meer zijn. Als de wormenkuur bij aartsmaden niet voldoende werkt, kun je het beste langs de huisarts gaan. Een kind jonger dan twee jaar kan beter niet worden behandeld met mebendazol. Het is dan het beste om met de huisarts te overleggen over de behandeling. Meestal is een goede hygiëne bij jonge kinderen al voldoende om de wormen in ontlasting tegen te gaan.
 
Heb je last van spoelwormen of lintwormen? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met de huisarts. Het is goed om (een deel van) een worm of een eitje mee te nemen naar de arts, indien dit mogelijk is.

Hoe kun je besmetting voorkomen?

Indien je zelf wormen in ontlasting hebt, is het belangrijk om een goede hygiëne te hanteren. Dit verkleint de kans op besmetting. Was bijvoorbeeld de handen na toiletbezoek en gebruik hierbij een nagelborsteltje. Hang elke dag een schone handdoek op in het toilet in je woning en knip de nagels kort. Ook is het goed om aparte washandjes te gebruiken voor het onder- en bovenlichaam en deze na gebruik direct te wassen. Verder kun je de kans op verspreiding verkleinen door de wc-bril, kranen, deurknoppen en speelgoed regelmatig af te soppen. Het is daarnaast belangrijk dat je probeert om zo min mogelijk rondom de anus te krabben. Indien je toch hebt gekrabt, moet je je handen goed wassen.
 
Om te voorkomen dat je zelf een besmetting met aarsmaden oploopt, dien je een goede hygiëne te hanteren. Was je handen bijvoorbeeld na toiletbezoek. Helaas kun je aarsmaden nooit helemaal voorkomen. Als je een hond hebt die spoelwormen heeft, kun je voorkomen dat je dit zelf krijgt door hem direct te behandelen met een kuur van de dierenwinkel. Besmetting met lintwormen kan worden voorkomen door geen rauw vlees te eten en groenten altijd goed te wassen. 





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 6016x
Toegevoegd: 21-12-2016 15:55
Gewijzigd: 27-01-2017 23:27

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!