jongen heeft zakelijke rekening geopend

Zakelijke rekening openen

jongen heeft zakelijke rekening geopendJe kunt natuurlijk je privérekening gebruiken voor je onderneming, maar een zakelijke rekening is vaak een stuk handiger. Je houdt dan gemakkelijk het overzicht en dit scheelt je veel administratief werk. Wil je een zakelijke rekening openen? Lees dan dit artikel en leer hier alles over.

Is het openen van een zakelijke rekening verplicht?

Een zakelijke rekening openen is volgens de Nederlandse wet niet verplicht. Ook de belastingdienst legt ondernemers niet op om een aparte rekening voor hun bedrijf te openen. Er zijn echter wel veel organisaties en bedrijven die het openen van een zakelijke rekening aanraden, waaronder ook de Kamer van Koophandel.

Met een zakelijke rekening zorg je ervoor dat je financieel overzicht houdt op je bedrijf. Dit is niet alleen handig om zelf een overzicht op de inkomsten en uitgaven te hebben, maar ook voor het bijhouden van de boekhouding en het doen van belastingaangiftes. Als zakelijk en privé door elkaar lopen op één rekening, zal de boekhouder ook je privé inkomsten en uitgaven kunnen inzien. Hetzelfde geldt voor de belastingdienst, als zij jouw bankafschriften willen controleren. Daarnaast kost het de boekhouder ook extra werk om de privé en zakelijke gegevens uit elkaar te halen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening openen heeft een aantal grote voordelen en slechts enkele nadelen. We hebben de voor- en nadelen van een zakelijke rekening hieronder voor je op een rijtje gezet, zodat jij kunt bepalen of het openen van de rekening voor jouw bedrijf voordelig is.

Voordelen

Financieel overzicht
Zoals we hierboven al hebben genoemd is het grote voordeel van een zakelijke rekening dat je een goed overzicht hebt over de financiële stand van zaken van je bedrijf. Het scheelt je aanzienelijk tijd bij het doen van je administratie. Aangezien de boekhouder minder uren bezig zal zijn met het uitzoeken van de gehele boekhouding, worden deze kosten ook lager. Verder kun je met een zakelijke rekening gebruikmaken van bepaalde financiële producten voor bedrijven, waarmee je de boekhouding nog gemakkelijker kunt maken.

Professionaliteit
Een ander voordeel van een zakelijke rekening is dat het professionaliteit uitstraalt. De rekening staat namelijk op naam van je bedrijf, waardoor dit beter overkomt bij je klanten. Ook is het voor de klant gemakkelijker om een betaling te doen. Zij kunnen de betaling gewoon of jouw bedrijfsnaam storten en hoeven dus niet jouw naam in te voeren.

Hogere spaarrente
Bij het openen van een zakelijke rekening kun je ook direct een zakelijke spaarrekening openen. Dit kan handig zijn om bedrijfsvermogen op te bouwen, maar ook om alvast wat geld voor de komende belastingaangifte te sparen. Vroeger was de spaarrente over een zakelijke rekening over het algemeen lager dan voor een particuliere rekening, waardoor het beter was om op een privé rekening geld te sparen. Tegenwoordig is daar echter verandering in gekomen en krijg je over de meeste zakelijke spaarrekeningen juist een hogere spaarrente.

Nadelen

Extra kosten
Een zakelijke rekening openen heeft eigenlijk maar één nadeel. De rekening brengt namelijk extra kosten met zich mee. Normaal gesproken betaal je enkel de kosten van je privérekening, maar nu die je daarnaast ook de kosten van de rekening voor je bedrijf te betalen. Periodiek betaal je een vast bedrag voor de rekening en daarnaast moet je ook rekening houden met transactiekosten. Ook zijn er vaak nog andere kosten aan verbonden, bijvoorbeeld voor internetbankieren of als je gebruik wilt maken van extra functies voor bedrijven.

De kosten van de zakelijke rekening haal je er echter zo weer uit, omdat je minder geld kwijt zult zijn aan een boekhouder. Doe je de boekhouding zelf? In dat geval kun je in de uren die je bespaart door een zakelijke rekening te openen ook ander werk in je onderneming verrichten. Op die manier verdien je de kosten van de bankrekening voor ondernemers ook met gemak terug. Voor startende ondernemers hanteren banken vaak lagere tarieven, waardoor het openen van een zakelijke rekening echt vrijwel niets kost.

Een speciale rekening voor startende ondernemers? We hebben het dan natuurlijk over de zakelijke rekening. In deze blog vertellen je alles over de zakelijke rekening, wanneer je deze nodig hebt, welke aanbieders er zijn en we vergelijken de aanbieders met elkaar. Zodoende kies jij de zakelijke rekening die het best past bij jouw situatie.

Kosten

Bij elke bank betaal je dus elke maand, elk kwartaal of jaarlijks een bepaald bedrag voor de zakelijke rekening zelf. Daarnaast hanteren de banken ook transactiekosten voor zakelijke rekeningen. Deze kosten gelden bijvoorbeeld voor overboekingen of voor het ontvangen van geld. Vaak worden er ook kosten geregeld voor het storten van contant geld, het innen van cheques en andere handelingen. De kosten zijn vaak niet zo hoog; het variëert van een paar cent tot enkele euro’s per keer.

Extra functies

Als je een zakelijke rekening hebt geopend, kun je tegen een meerprijs ook gebruikmaken van extra functies die de bank aanbiedt voor deze rekening. Hieronder bespreken we de verschillende functies die je aan de zakelijke rekening kunt toevoegen.

Internetbankieren

Vrijwel iedereen bankiert tegenwoordig via internet en als bedrijf kun je eigenlijk ook niet zonder. Internetbankieren geeft je een duidelijk, real time overzicht over je zakelijke rekening en het is heel eenvoudig om via internet geld naar iemand over te maken. Hiermee kun je al je bankzaken dus gemakkelijk online regelen.

Creditcard

Bij het openen van een zakelijke rekening kun je er tevens voor kiezen om een creditcard aan te vragen. Met een creditcard kun je bijvoorbeeld aankopen doen bij buitenlandse webwinkels. Ook als je in het buitenland zit, kun je bij een heleboel organisaties met een creditcard betalen of in ieder geval ergens geld opnemen.

Koppeling met boekhoudsysteem

Werk je met een boekhoudsysteem voor je bedrijf of wil je hiermee gaan werken? In dat geval kun je er voor kiezen om je zakelijke rekening te koppelen met een boekhoudsysteem. De transacties op je bankrekening worden dan direct in het boekhoudsysteem verwerkt en dit kan jou heel wat administratief werk schelen. Dit is bij de meeste banken mogelijk, alleen moet je wel op letten dat dit niet met elk boekhoudsysteem kan.

iDeal

Als je wilt dat je klanten met iDeal kunnen betalen, kun je hiervoor een koppeling aanmaken. Dit kan vaak ook via je bank. Je kunt op deze manier iDeal installeren in je webshop of op je facturen.

Draagbaar pinautomaat

Verkoop je producten ook rechtstreeks aan de klant? Een draagbaar pinautomaat kan dan heel handig zijn. Dit automaat kun je koppelen aan je bankrekening en meenemen naar de klant. Zo kan de klant direct betalen voor het product met zijn of haar pinpas.

Zakelijke rekeningen vergelijken

Eigenlijk biedt elke bank wel zakelijke rekeningen aan en het kan daarom lastig zijn om een goede keuze te maken. Je kunt wel kijken welke bank de voordeligste tarieven biedt. De transactiekosten lopen vrijwel niet uiteen, dus hier hoef je niet zo zeer rekening mee te houden. Wel is het een goed idee om de prijzen van de rekeningen, de bankpassen, internetbankieren en de verschillende functies die jij wilt toevoegen te vergelijken. Hier kunnen namelijk wel grotere verschillen tussen zitten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4607x
Toegevoegd: 28-01-2016 13:38
Gewijzigd: 09-02-2016 20:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!