Daarom moeten aanpassingen niet alleen goed bruikbaar zijn, maar ook goed bij het interieur van de woning passen. Ze moeten zo min mogelijk opvallen en ook zo min mogelijk in de weg zitten. Gelukkig is dat tegenwoordig steeds meer het geval zodat het voor mensen die kampen met een verminderde mobiliteit steeds fijner is om thuis te blijven wonen. Dat is niet alleen voor hen prettiger, maar het scheelt natuurlijk ook heel wat zorgkosten. Thuis blijven wonen is immers een stuk goedkoper dan een opname in een zorgcentrum, ook als er een beroep moet worden gedaan op thuiszorg en dergelijke.
Voor mensen met een verminderde mobiliteit is het van essentieel belang dat ze weer overal in huis kunnen komen. Dan kunnen ze weer douchen en in hun eigen vertrouwde bed slapen. Dat betekent dat ten eerste de nodige obstakels moeten worden verwijderd. Onlogisch opgesteld meubilair moet worden verplaatst of zelfs vervangen worden, of helemaal verdwijnen. De toiletruimte en keuken moeten worden aangepast, evenals de badkamer.
Ook moeten schijnbaar onopvallende dingen zoals de drempels in huis verdwijnen. Mensen die van een wandelstok, looprekje of rolstoel afhankelijk zijn, waarderen immers een geheel vlakke vloer. Indien noodzakelijk kunnen ook nog de deuropeningen worden aangepast, of worden draaideuren vervangen door schuifdeuren. Op die manier zijn er een stuk minder obstakels in huis. Er is in de meeste woningen helaas ook een obstakel dat niet zomaar weggenomen kan worden: de trap.
Gelukkig zijn daar ook heel goede oplossingen voor, in de vorm van een traplift. Deze bestaat uit een railconstructie die langs de trap wordt geplaatst met daarop een stoel, die elektrisch langs de rail naar boven en beneden gaat. Dit is voor de meeste mensen met een verminderde mobiliteit dé oplossing. Bovendien is ervoor nagenoeg iedere trap en iedere situatie wel een geschikte oplossing te bedenken. De rail van zo’n traplift kan zowel langs de binnenbocht of de buitenbocht worden geplaatst en wordt door de leverancier ook precies op maat gemaakt. Er wordt door de meer gerenommeerde leveranciers van trapliften zoals Otolift ook terdege rekening gehouden met de overige gebruikers van de trap door het beloopbare gedeelte van de trap zoveel mogelijk vrij te houden.
Een ander probleem voor mensen die minder goed ter been zijn, is het gaan zitten en weer opstaan. Ook daar is gelukkig een prima oplossing voor, in de vorm van de zogenaamde sta-op stoel. Zo’n stoel kan een stukje voorover kantelen om het voor de gebruiker gemakkelijker te maken om op te kunnen staan en te gaan zitten.
We worden tegenwoordig als het ware omringd door elektronica. Tablets, smartphones, afstandsbedieningen en nog veel meer. Deze hoeven we niet alleen te gebruiken voor de luxere zaken, maar ook om het zelfstandig wonen gemakkelijker te maken. Er is ook elektronica waarmee we van alles in huis kunnen bedienen. Van toegangshek tot verlichting, koffiezetapparaat, verwarming en hoog-laag bed, alles kan tegenwoordig met de smartphone worden bediend. Daar is een mooi woord voor: domotica.
Ook buitenshuis zijn er steeds meer mogelijkheden. Bovendien zijn die mogelijkheden steeds bereikbaarder. Vroeger waren scootmobielen zeldzaam en bijna onbetaalbaar. Tegenwoordig zijn deze zo populair dat er zelfs outletwinkels voor zijn. Een scootmobiel is dé oplossing voor mensen die minder goed ter been zijn en toch graag zelfstandig de deur uit willen.