Zijn goji bessen gezond en zijn er bijwerkingen?

Zijn goji bessen gezond en zijn er bijwerkingen?

Zijn goji bessen gezond en zijn er bijwerkingen?De goji bes krijgt verschillende gezondheidsvoordelen toegedicht. Maar is de goji bes nu echt zo gezond en wat zijn de bijwerkingen van de goji bes? Op deze pagina achterhaal je het allemaal!

De goji bes komt van een struik die afkomstig is uit Azië. De plant komt uit China en is ingevoerd naar Europa. Goji bessen komen uit plantages van langs de Gele rivier in China en worden voor eigen consumptie gebruikt en geëxporteerd. De bessen worden in tal van gezondheidsproducten verwerkt of gedroogd bewaard. Het wordt aangeraden om de goji bes in beperkte hoeveelheid te eten. Het consumeren van de goji bes zorgt voor maagklachten, diarree of overgeven. De bes wordt als superfood gezien door de grote hoeveelheid vitamines en mineralen die deze bes bevat. Goji bessen zijn van zichzelf niet giftig, maar door de grote populariteit van deze bes wordt er soms gerommeld met het product. Een voorraad goji bessen kan vervangen zijn met andere bessen.

In China worden Goji bessen verwerkt in medicijnen en gebruikt men de bes vrijwel dagelijks in de keuken. De bessen kun je verwerken in thee, smoothies, soepen, salades en tal van andere gerechten en drankjes. De bessen zitten vol met vitamine C en een kleine hoeveelhijd op dagelijkse basis zou al genoeg zijn om van de gezondheidsvoordelen te profiteren.

De goji bes is pas sinds kort bekend en in het verleden kende bijna niemand in de Westerse wereld deze bes. De bessen zijn gemakkelijk in een gerecht te verwerken en kunnen bijdragen aan een energieke en gezonde levensstijl.

De grote voordelen van deze kleine bes

Ben je benieuwd naar de mogelijke effecten van de goji bes. De volgende eigenschappen worden onder andere aan de goji bes gegeven:

  • Goji zou helpen tegen veroudering door de aanwezigheid van antioxidanten.
  • Goji schijnt een positieve werking te hebben op ons vatenstelsel.
  • Goji schijnt de kans op klachten bij Alzheimer te doen verminderen.
  • Goji zou de zin in seks vergroten.
  • Goji schijnt onze nachtrust te vergroten en zorgt ervoor dat we beter en dieper slapen.
  • Goji is een bron van eiwitten en bevat meer dan 300 calorieën per 100 gram.
  • Goji bessen helpen bij het versterken van onze spieren en botten.
  • De bes zou ons blij maken en stress kunnen verminderen.
  • Goji thee zou helpen voor klachten tijdens een zwangerschap.
  • En ga zo maar door!

Goji bessen zijn populairder dan ooit en krijgen terecht of onterecht veel voordelen toegedicht. De grote hoeveelheid aan vitamines en mineralen staat vast, maar veel gezondheidsvoordelen zijn niet of nauwelijks bewezen.

Bijwerkingen goji bessen

Goji bessen vormen een uitstekende toevoeging op het dagelijkse menu en zijn een manier om het lichaam nog gezonder en vitaler te maken. Goji bessen schijnen in grote hoeveelheden echter minder gezond te zijn en de consumptie van deze bes kun je het best beperken tot een handje per dag.

Het wordt aangeraden om bepaalde drankjes met goji bessen niet te consumeren in combinatie met antistollingsmiddelen of bloedverdunners. Het drinken van goji sap en het middel Warfarin bleek bij een 61-jarige patiënt vervelende bijwerkingen op te leveren tijdens een recente studie.

Diabetici wordt ook afgeraden om sap van of met goji bessen te drinken. Een grote hoeveelheid goji sap heeft in sommige gevallen een negatief effect op de bloedsuikerspiegel. Ben je diabeet? Vraag in dat geval aan je arts of het mogelijk is om goji bessen te eten of goji sap te drinken.

Eet de goji bes met mate en zorg dat je er naast het eten van de bes een gevarieerd voedingspatroon op nahoudt. De goji bes is geen wondermiddel en slechts een aanvulling op je voedingspatroon. Overmatig gebruik kan vervelende bijwerkingen geven en om je prettiger en fitter te voelen is een kleine hoeveelheid van de bes al voldoende.

Vitamines en mineralen in goji bessen

Goji bessen zitten vol met belangrijke vitamines als B1, B2, B6 en vitamine E. Vitamines B kunnen een behoorlijke energiestoot geven en houden ook het energieniveau voor de lange termijn op pijl.

De hoeveelheid mineralen in goji bessen is echter ook heel bijzonder! In totaal zitten er in goji bessen meer dan twintig verschillende soorten mineralen zoals fosfor, calcium, koper, ijzer en selenium. Op latere leeftijd krijg je voornamelijk een gebrek aan deze mineralen en is de goji bes ideaal om dit tekort aan te vullen.

De combinatie van al deze vitamines en mineralen maken de goji bes tot een bijzonder soort fruit en zouden zelfs de aanmaak van groeihormoon bevorderen. De bes zou ouderdom vertragen en onze jeugd verlengen.

De rol van eiwitten

Goji bessen zitten niet alleen vol met vitamines en mineralen, maar zijn ook erg voedzaam. De bes blijkt bijvoorbeeld een uitstekende bron van eiwitten te zijn. Eiwitten vormen een belangrijke rol in het menselijk lichaam en zijn essentiële bouwstenen die we nodig hebben. Het lichaam heeft acht verschillende aminozuren nodig en al deze aminozuren zijn verwerkt in de goji bes. Eiwitten heeft je lichaam continu nodig om kapotte cellen te herstellen en om nieuwe cellen aan te maken.

Waar komt de goji bes vandaan?

Niet elke goji bes is hetzelfde! De manier waarop en de locatie waar een goji bes gegroeid heeft is belangrijk om van alle gezondheidsvoordelen te profiteren.

Goji bessen groeien meestal aan een struik en bestaan er in verschillende varianten. De struik komt voor in Azië en in Amerika. De goji bestaat er in tal van verschillende soorten en ook de smaak kan soms anders zijn. Goji bessen groeien in koude gebieden, warme gebieden, droge gebieden en natte gebieden. De goji bessen die in Europa te koop zijn komen in de meeste gevallen uit China of andere delen van Azië.

De bessen worden al meer dan 5000 jaar in Azië gekweekt. De Aziaten kweken het product speciaal om van de gezondheidsvoordelen van deze bes te profiteren. Voedzame grond geeft de bes een hogere voedingswaarde en  meer mineralen. Een zuivere berglucht doet de goji bes heel veel goeds en zorgt ervoor dat je optimaal van de gezondheidsvoordelen profiteert.

Goji bessen eten of drinken 

Goji bessen worden tegenwoordig verwerkt in tal van producten, maar de meeste mensen kopen de bes in een gedroogde variant. De goji bess is vrij duur en daarom wordt de bes vaak als toevoeging voor een maaltijd gebruikt.

Je kunt de goji bes uitstekend verwerken in salades tijdens de lunch of hoofdmaaltijd. Ben je gek op smoothies? Dan kun je goji bessen uitstekend verwerken en proef je de bes nauwelijks terug. Een klein handje is al genoeg om van de voordelen van de bes te profiteren.

Wil je dagelijks een klein handje goji bessen eten? Dan kun je goji bessen standaard in het ontbijt verwerken of producten kopen waar goji bessen in verwerkt zijn. Goji sap is het bekendste voorbeeld.

 

Goji bessen kopen

Goji bessen kun je kopen op tal van verschillende locaties. Gezondheidswinkels zijn begonnen met het aanbieden van de bes en vervolgens zijn daar de supermarkten bijgekomen. Goji bessen zijn tevens verkrijgbaar via het internet en kun je ook prima op de lokale markt kopen. Goji bessen zijn het goedkoopst op de markt of via het internet verkrijgbaar.
De goji bes kun je uitstekend in grote hoeveelheiden inkopen en kun je lang bewaren (de gedroogde variant).

Vraag altijd naar de herkomst van goji bessen en gebruik het liefst een variant die op een biologische manier geteeld is. Goji bessen zijn experts in het opnemen van waardevolle voedingsstoffen uit de grond en dat geldt helaas ook voor de verkeerde stoffen. Vergiftigde grond of een lage luchtkwaliteit kan de gezondheidsvoordelen van de goji bes ongedaan maken. In sommige gevallen is de herkomst van de goji bes niet te achterhalen en waag je in feite de gok! Laat je echter niet ontmoedigen en neem rustig de tijd om goji bessen van de juiste kwaliteit te vinden.

Conclusie

Goji bessen zijn onderdeel van de categorie superfoods en daardoor zijn er meer mensen in de gelegenheid om van de gezondheidsvoordelen van de goji bes te profiteren.

De goji bes krijgt veel voordelen toegedicht, maar lang niet al deze voordelen zijn bewezen. Goji bessen mogen daarom niet als wondermiddel worden gezien.

De aanwezigheid van vitamines en mineralen maakt de bes tot een uitstekende aanvulling op ons voedingspatroon, maar het gebruik van de bes hoeft niet overdreven te worden. Overmatige consumptie van de goji bes zorgt voor problemen in het verteringstelsel en geeft een negatief effect voor onze gezondheid. Goji bessen zijn fors geprijsd en kun je het voordeligst op de markt of via het internet kopen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 7258x
Toegevoegd: 02-02-2015 21:41
Gewijzigd: 15-08-2015 20:18

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!