Is kiwi gezond?

Is kiwi gezond?

Is kiwi gezond? Lust je graag fruit? Dan zul je vast en zeker de kiwi kennen, maar is de kiwi een gezond stuk fruit om te eten? Er zijn verschillende soorten kiwi’s die je kunt eten en we hebben goed nieuws want een kiwi is een lekker stuk fruit om te eten en dat je gevarieerd kunt nuttigen ook bij je maaltijden! Lees daarom snel meer over de heerlijke kiwi!

De kiwi is gezond

De kiwi is een gezond stuk fruit. Het is zelfs een van de meest gezonde fruitsoorten. Een kiwi bevat namelijk veel vitaminen en je kunt de kiwi op verschillende manieren eten. Je kunt het velletje er af halen, maar meestal wordt het dan lastig om te eten. Je kunt daarom beter eerst het kopje van de kiwi afsnijden met een mesje, een theelepeltje pakken en de kiwi leeg eten. Je schept daardoor het sappige vruchtvlees zo uit je kiwi. Het heeft een zoete smaak, boordevol vitaminen en daarom is het aan te raden regelmatig een kiwi te eten!

Kiwi’s bevatten veel vitaminen

Een kiwi is erg gezond om te eten en zit vol mineralen, vitaminen en antioxidanten. Een kiwi bevat twee keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Het is belangrijk om iedere dag voldoende vitamine C binnen te krijgen. Hierdoor krijg je meer weerstand  tegen ziektes. Maar een kiwi eten is om meerdere redenen een goede keuze. Een kiwi is namelijk ook goed voor je botten, het versterkt je botten en het zorgt ook voor een snelle genezing van kleine wondjes. Daarnaast heeft de kiwi ook een positieve invloed op je zenuwstelsel en het is goed voor je hart en de spijsvertering. Wanneer je moeilijk naar het toilet kunt, dan kun je een kiwi eten en dan zul je merken dat het daarna stukken gemakkelijker gaat!

In kiwi’s is naast vitamine C, voor een goede weerstand, ook vitamine B en E aanwezig. Kiwi’s zijn vezelrijk. De vitaminen hebben we allemaal nodig en daarom is een kiwi ook zo goed en gezond om te eten.

Kiwi’s bevatten weinig calorieën

Als je op dieet bent, kun je gerust een kiwi eten. Kiwi’s bevatten namelijk weinig calorieën: 57 kilocalorieën per 100 gram. Ook zijn er antioxidanten aanwezig en die beschermen het lichaam tegen schadelijke stoffen, dit noemen we ook wel de vrije radicalen.

Schil van de kiwi

De schil van de kiwi kun je als geheel opeten. Veel mensen weten het niet of vinden het niet aantrekkelijk. Maar de schil van deze fruitsoort bevat veel vezels. Je kunt eerst de haartjes van de schil borstelen en de kiwi wassen en dan is hij heerlijk om te eten, probeer maar eens.

Soorten kiwi’s

Er zijn verschillende soorten kiwi’s. Er is een gele kiwi en een groene kiwi. Als je de gele kiwi gaat eten dan zul je merken dat deze zoeter is van smaak dan de groene kiwi. Het vruchtvlees van de gele kiwi is over het algemeen ook wat zachter dan dat van de andere soort. Het ligt er wel aan wanneer je de vruchten gaat kopen. Een te rijpe kiwi is niet meer lekker om te eten, dan worden ze te zacht en kun je ze lastig schillen. Eet een kiwi daarom snel op wanneer je deze hebt gekocht, zodat je er echt van kunt genieten.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de authentieke Nieuw-Zeelandse kiwi. Deze is erg lekker en bevat veel smaak. De groene kiwi kun je van eind mei tot en met december kopen en de gele kiwi kun je van juni tot oktober kopen. Als je gedurende de andere maanden kiwi’s gaat kopen dan komen ze vaak uit Frankrijk of uit Italië.

Naast de kleur en het verschil in smaak is er nog een verschil tussen de gele en de groene kiwi. De gele kiwi is namelijk wat minder behaard dan de groene kiwi. Je kunt de gele kiwi, die bijna haarloos is met schil opeten.

Hoe bewaar je de kiwi?

Je kunt kiwi’s een aantal dagen bewaren, maar het beste kun je ze meteen opeten wanneer je ze hebt gekocht. Koop daarom niet teveel kiwi’s in één keer. Koop een kiwi wanneer deze nog stevig en hard aanvoelt. Je kunt ze dan in je fruitmand leggen en dan komen ze vanzelf op kamertemperatuur en ze kunnen wat narijpen. Als je de kiwi’s in de koelkast wilt bewaren kan dat ook, daardoor krijg je iets meer consumptietijd. Maar langer dan twee weken moet je ze niet bewaren, want dan zijn ze echt niet meer lekker.

Kiwi combineren met andere producten

Kiwi kan gecombineerd worden met verschillende gerechten. Veel mensen eten als nagerecht yoghurt of vla met fruit, ook de kiwi kun je hiermee prima combineren. Maar je kunt een kiwi ook combineren met vleesgerechten. Het vlees wat je gaat bereiden wordt namelijk malser als je je vlees in gaat smeren met het vruchtvlees van de kiwi, doe dit dan tijdens het bakken zodat het extra mals wordt.

In de Engelse keuken worden vaak kiwi’s gebruikt. De kiwi wordt daar gebruikt in sausjes, in slaschotels, maar ook bij scampi’s, in toetjes en als decoratie in combinatie met andere soorten fruit.

Kiwi gebruiken voor een smoothie

Als je graag kiwi eet, kun je deze ook gebruiken in je smoothie. Je kunt verschillende fruitsoorten met elkaar combineren en daar kan de kiwi heel goed bij passen. Ga daarom zelf experimenteren wat je lekker vindt!

Een veel gedronken smoothie is de kiwi banaan smoothie. Je hebt daarvoor 4 kiwi’s nodig en twee bananen. Verder heb je een schilmesje nodig en een lepeltje. Ook de blender of staafmixer zijn wel gemakkelijk! Hoe maak je deze overheerlijke smoothie?

  • Je snijdt de bananen in de lengte.
  • Dan snijd je deze in kleine stukjes van ongeveer twee cm.
  • Doe de stukjes banaan in de blender.
  • Snijd de kiwi’s doormidden en lepel ze uit.
  • Lepel ze al meteen uit boven de blender, dan kun je het sap ook opvangen.
  • Zet de blender aan en schenk de massa daarna in een beker!
  • Smullen maar, en erg gezond!

 
Maar er zijn nog meer smoothies die je met de kiwi kunt maken. Experimenteer maar eens met verschillende soorten fruit, zodat je iedere dag genoeg vitaminen binnenkrijgt!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 7440x
Toegevoegd: 25-03-2015 10:55
Gewijzigd: 15-08-2015 20:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3651 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!