Zijn vijgen gezond?

Zijn vijgen gezond?

Zijn vijgen gezond?Sommige mensen zijn dol op vijgen, maar zijn deze vruchten wel zo gezond? We vertellen je in dit artikel waarom vijgen gezond zijn, hoe je ze kunt eten en hoe je op een eenvoudige en snelle manier genoeg vitaminen binnen kunt krijgen door vijgen te eten!

Vijgen zijn gezond

Vijgen zijn gezond, ze zijn erg zoet en het aantal calorieën valt reuze mee. Dit geldt met name wanneer je de keuze maakt voor verse vijgen. Als je kiest voor gedroogde vijgen dan is het wel belangrijk dat je deze met mate gaat eten. Deze bevatten per 100 gram ongeveer 270 calorieën. Je kunt vijgen dus nemen als gezond tussendoortje.

Voordelen vijgen

Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium. Dit is allemaal goed voor je botten, bloedvaten en je hart. In vijgen zitten meer mineralen dan in andere vruchtsoorten. Er zijn ook veel vezels aanwezig in vijgen.

Vijgen en geneeskrachtige werking

Als je last hebt van een verstopping dan kunnen vijgen laxerend werken. Ook zorgen de vijgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en werken ze verzachtend tegen keelpijn. Ze zorgen ook voor goede botopmaak bij osteoporose. Wanneer je last hebt van zwerende wonden dan kun je gekonfijte vijgen nemen.

Vijgen kopen

Wanneer je de keuze maakt om vijgen te gaan eten (want je weet nu dat vijgen gezond zijn), dan kun je verschillende vijgen kopen. Let altijd goed op wanneer je voor gedroogde vijgen kiest, dat deze er fris uitzien en niet dof. De oudere vijgen zijn vaak taaier en harder en dat komt door de suikerkristallen. Daardoor zijn ze ook wat minder lekker. Wanneer je gekonfijte vijgen neemt, dan zijn deze geconserveerd in siroop van suiker. Dit is minder gezond dan de pure gedroogde of verse vijgen.

Verse vijgen

Als je verse vijgen wilt eten, eet ze dan ook eens met schil. Let op: vijgen zijn gevoelig voor schimmel en je kunt dit ook zien aan bruine plekjes op de vijg. Hierdoor zal de smaak ook niet meer zo aangenaam zijn. Je kunt de verse vijgen het beste eten wanneer ze lekker koel zijn. Er kan eventueel wat citroensap over de vijgen heen worden gedaan, zodat je een frisse smaak krijgt. Je kunt vijgen puur eten, maar ook verwerken in een maaltijd. Gebruik dan kleine stukjes die je bijvoorbeeld in een salade doet. Lekker met appel, in een witlofsalade, met walnoten en geitenkaas. Of maak je eigen recept, naar eigen smaak.

Vijgen en calorieën

Veel mensen vragen zich af waarom gedroogde vijgen zoveel meer calorieën bevatten dan verse vijgen. Dit heeft te maken met het vele water dat je in de verse vijgen kunt vinden. In gedroogde vijgen is het vele water eruit gehaald. Je kunt vijgen puur eten, maar deze vruchten ook mengen door een salade. Combineer met ingrediënten die jij lekker vindt.

Waarom zijn vijgen gezond?

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom vijgen gezond zijn.

  • Als je vijgen eet dan kun je obstipatie voorkomen. Voor een goede stoelgang heb je vezels nodig en in vijgen vind je erg veel vezels. 
  • Door vijgen te eten kun je aambeien voorkomen. Dit heeft te maken met de vele vezels die je kunt vinden in de vijgen. De ontlasting verloopt prima als je voldoende vezels binnen krijgt, je hoeft niet te persen en dat voorkomt aambeien.
  • Wanneer je je cholesterolgehalte op peil wilt houden kun je dat ook doen door vijgen te eten. In vijgen vind je namelijk pectine. Dit is een oplosbaar vezel. Het absorbeert het slechte cholesterol en verlaat dan het lichaam.
  • Je kunt een hoge bloeddruk voorkomen met vijgen. Kalium is daarvoor nodig en kan de bloeddruk verlagen, dit vind je in vijgen.
  • Je dikke darm gezond houden doe je ook door vijgen te eten. Er zijn veel vezels aanwezig in vijgen en deze beschermen de dikke darm tegen ontstekingen.
  • Je wilt je skelet ook sterk houden en daar kunnen vijgen je een handje bij helpen.
  • Bij vrouwen kan PMS verlicht worden door vijgen te eten. PMS staat voor het premenstrueel syndroom.

Wat zijn vijgen eigenlijk?

Vijgen zijn gezonde en lekkere vruchten. Ze zijn afkomstig van de vijgenboom. Je kunt verse vijgen kopen en gedroogde vijgen. Je wilt graag gezond eten en daar horen de vijgen ook bij. Als je 100 gram vijgen eet, dan krijg je 74 calorieën binnen. Als je op je gewicht wilt letten of af wilt vallen dan zijn vijgen ideaal om te eten. Vijgen zijn ook een energiefactor, ideaal als je gaat sporten. Maar ze dragen ook bij door de vezels, mineralen en vitaminen.

Vijgen eten

Je kunt vijgen op verschillende manieren eten en klaarmaken. Om te beginnen zou je eens kunnen denken aan vijgen met geitenkaas en honing. Maar je kunt ook een salade maken met vijgen, banaan en appel. Ook gebakken gedroogde vijgen op brood zijn erg lekker. Als je vijgen op een gezonde manier in een maaltijd wilt bereiden, dan kun je dus voor verschillende opties kiezen. Onderstaand volgt een recept en de bereidingswijze.

Je kunt warme vijgen met geitenkaas en honing klaarmaken. Dit is een nagerecht geschikt voor vier personen en bevat 225 kcal aan voedingswaarden. De bereiding neemt slechts tien minuten in beslag en het gerecht moet zes minuten in de oven.

Ingrediënten vijgen met geitenkaas en honing

  • 8 vijgen
  • 200 g zachte geitenkaas
  • 1 tl rozemarijn
  • 4 el honing
  • 1 tl balsamico azijn
  • 2 tl olijfolie extra vierge


Je verwarmt de oven voor op 225 graden. Dan snijd je de vijgen kruiselings in en dan druk je deze met je vingers een beetje open. Je zet de vijgen in de ovenschaal en dan snijd je de rozemarijn fijn. Dan roer je de geitenkaas en de rozemarijn door elkaar en dan verdeel je de kaas over de vijgen. Vervolgens plaats je de ovenschaal op het rooster in het midden van de oven en laat je het geheel in zes minuten goudbruin worden. Na de zes minuten verdeel je de vijgen over de kleine bordjes. Je doet  er wat honing overheen. Je roert de azijn en olie goed door elkaar en druppelt de dressing op het bord. Nu is het gerecht klaar om te serveren aan je gasten.

Vijgen bewaren

Je kunt vijgen het beste buiten de koelkast bewaren en snel na de aankoop (dus als de vijgen nog vers zijn) opeten. De gedroogde vijgen dien je te bewaren in een luchtdicht bakje of zakje. Maar je kunt ze ook in de koelkast bewaren, want het is erg lekker om de vijgen koel te kunnen eten. Zeker in de zomermaanden is het belangrijk om vijgen koel te bewaren.


Voedingswaarde vijgen

Voedingswaarde    per 1 vijg

  • Energie    197 kj
  • Eiwitten    0,63 g
  • Koolhydraten    12,14 g
  • Suiker    9,1 g
  • Vet     0,18 g
  • Verzadigd Vet     0,027 g
  • Enkelvoudig Onverzadigd Vet     0,03 g
  • Meervoudig Onverzadigd Vet     0,066 g
  • Cholesterol     0 mg
  • Vezels    1,9 g
  • Natrium    2 mg
  • Kalium    129 mg





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 49768x
Toegevoegd: 01-05-2015 05:22
Gewijzigd: 21-08-2015 15:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3862 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!