appelmoes

Koken met appelmoes

appelmoesAppelmoes wie lust het niet? Heerlijk kip en patat met appelmoes! Uiteraard kan appelmoes bij nog veel meer gerechten gegeten worden. Appelmoes is een typisch bijgerecht wat over het algemeen erg gewaardeerd wordt. Daarnaast is appelmoes er gezond en kan je er lekker mee variëren.

Appelmoes is een bijgerecht dat wordt gemaakt door het koken van appels. Het wordt in Nederland veel gegeten is vooral erg geliefd door kinderen. Je kunt Appelmoes kopen in potjes of in blik, maar het is natuurlijk ook mogelijk om zelf appelmoes te maken. Je hebt voor het maken van appelmoes heel weinig ingrediënten nodig, waardoor het erg simpel is om zelf te maken. Appelmoes is ook erg gezond, vooral wanneer je de appelmoes zelf maakt en weinig suiker toevoegt. Er bestaan ontzettend veel gerechten met appelmoes, waarvan het meest bekende recept bestaat uit kip met patat en appelmoes. Tegenwoordig bestaan er echter veel modernere recepten voor gerechten met appelmoes. Daarnaast kan appelmoes gebruikt worden om mee te bakken. Je kunt in veel bakrecepten namelijk het ei vervangen door appelmoes. Een populair bakrecept met appelmoes is een appelcake, een cake gemaakt van onder andere appelmoes, kaneel en honing.

Wat is appelmoes

Appelmoes bestaat voornamelijk uit appels, suiker en specerijen. Appelmoes wordt gemaakt door appels te koken in een laagje water tot ze volledig gaar zijn. Vaak worden er ook specerijen zoals kaneel toegevoegd aan de appelmoes. In veel kant-en-klare appelmoes wordt er ook veel suiker toegevoegd om ervoor te zorgen dat de appelmoes lekker zoet wordt. Wanneer je de kant-en-klare appelmoes te zoet vindt kun je natuurlijk altijd zelf appelmoes maken. Als je zelf appelmoes maakt kun je zelf bepalen hoeveel suiker je gebruikt en dus hoe zoet je de appelmoes wilt hebben. Appelmoes wordt vaak gemaakt van goudrenetten, maar je kunt natuurlijk ook een ander appelsoort gebruiken. Vaak wordt appelmoes gemaakt met enkel appels, maar er zijn ook varianten verkrijgbaar die bestaan uit meerdere soorten vruchtenmoes. Een populaire variant is de moes die gemaakt is van zowel appels als peren. Appelmoes wordt vaak gemaakt door de appels na het koken te pureren met bijvoorbeeld een staafmixer. Je kunt er echter ook voor kiezen om de gekookte appels in stukjes te snijden om zo een appelcompote te maken.

Gezonde appelmoes

Omdat appelmoes gemaakt wordt van appels bevat het een aantal van de vitaminen die ook in verse appels zitten. Als appelmoes wordt gemaakt worden de appels echter gekookt waardoor een deel van de gezonde voedingsstoffen verloren gaat. Omdat er natuurlijk altijd vitaminen overblijven na het koken van de appels bevat de appelmoes dus aardig wat gezonde voedingsstoffen. Het probleem met kant-en-klare appelmoes is dat er behoorlijk wat suiker wordt toegevoegd om de appelmoes lekker zoet te maken. Door de hoeveelheid suiker is de appelmoes niet echt gezond meer te noemen. Wanneer je er echter voor kiest om de appelmoes zelf te maken met verse appels kun je zelf bepalen of je suiker toevoegt aan de appels. Het is namelijk heel goed mogelijk om geen suiker te gebruiken bij het maken van appelmoes. Kies in dit geval wel voor een zoete appelsoort zoals Pink Lady of Fuji appels.

Zelf appelmoes maken

Wanneer je liever verse appelmoes eet in plaats van kant-en-klare appelmoes uit een potje of een blik dan kun je ervoor kiezen om zelf appelmoes te maken. Je hebt weinig ingrediënten nodig voor het maken van appelmoes en het kost je maar weinig tijd om het te maken. Je hebt in ieder geval ongeveer 1 kilo zoete appels nodig, 50 gram boter, 1 kaneelstokje, 1 citroen, 2 tot 4 eetlepels suiker en 100 milliliter water. Het is altijd mogelijk om meer of minder suiker te gebruiken of om meer specerijen toe te voegen. Voor het maken van de appelmoes schil je de appels en snijd je ze in kleine stukjes. De citroen snijd je doormidden om vervolgens 1 helft van de citroen uit te persen. Hierna doe je de stukjes appel, het water, 1 eetlepel citroensap, de suiker en het kaneel in een pan en breng het geheel aan de kook. Laat de stukjes appel ongeveer een kwartier koken tot ze volledig gaar zijn. Wanneer je de stukjes appel heel laat heb je een appelcompote gemaakt. Voor het maken van appelmoes pureer je de stukjes appel ongeveer 1 minuut met een staafmixer.

Koken met appelmoes

Er bestaan ontzettend veel recepten waarbij appelmoes wordt gebruikt. Het meest traditionele recept is kip met patat en appelmoes. Er zijn tegenwoordig echter veel meer en veel modernere recepten verkrijgbaar. Appelmoes wordt in de winter vaak gegeten bij rode kool, bijvoorbeeld bij een stamppot van rode kool met appelmoes. Appelmoes kan ook gebruikt worden om gerechten in te stoven, zoals zoete aardappelen gestoofd in appelmoes. Je hebt hiervoor ongeveer 5 zoete aardappelen nodig, appelmoes, bruine suiker, 1 eetlepel kaneel en 3 eetlepels boter. Snijd de zoete aardappelen in stukken en doe deze stukken in een pan. Voeg vervolgend en appelmoes toe samen met de suiker, de boter en het kaneel. Laat dit een paar uur stoven op een lage temperatuur tot de zoete aardappelen gaar zijn. Hoe kleiner de stukjes zoete aardappel zijn hoe sneller ze gaar zullen zijn. Naast gestoofde zoete aardappelen in appelmoes kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om vlees zoals varkenshaas te marineren in appelmoes.

Bakken met appelmoes

Wanneer je gaat bakken is het vaak mogelijk om het ei of het boter in een recept te vervangen door appelmoes. Een populair bakrecept is het maken van een appelcake. In een appelcake wordt de boter vervangen door appelmoes, het liefste natuurlijk zelfgemaakte appelmoes. Voor het maken van een appelcake met zelfgemaakte appelmoes heb je 1 grote appel nodig, 175 gram suiker, 3 eieren, 150 gram zelfrijzend bakmeel en 1 eetlepel water. Snijd de appel in kleine blokjes en doe ze samen met 25 gram suiker en het water in een pan en laat dit 10 minuten koken. Gebruik een staafmixer om de appel te pureren. Klop hierna de eieren en de suiker en voeg hierna het bloem en de appelmoes toe en spatel ze door het beslag. Doe het beslag in een cakevorm en bak de cake in ongeveer 50 minuten op 180 graden Celsius gaar in een voorverwarmde oven. Uiteraard zijn er nog veel meer bakrecepten beschikbaar waarbij appelmoes wordt gebruikt.

Heb jij nu ook zin om aan de slag te gaan met appelmoes?


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Boris
Aantal keer gelezen: 4884x
Toegevoegd: 12-10-2016 19:15
Gewijzigd: 14-10-2016 00:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!