12 belangrijke gezondheidsvoordelen van avocado

12 belangrijke gezondheidsvoordelen van avocado

12 belangrijke gezondheidsvoordelen van avocadoAvocado’s zijn unieke en ontzettend gezonde vruchten. Ze verschillen sterk van ander fruit doordat ze weinig suiker bevatten en juist veel vetten. Deze vetten zijn erg gezond. Daarnaast bevatten avocado’s ook verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten. In dit artikel lees je welke 12 belangrijke gezondheidsvoordelen deze stoffen je opleveren.

1: Een stabiele bloedsuikerspiegel

Doordat avocado’s zo weinig suiker bevatten en rijk zijn aan vetten, helpen ze om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Een stabiele bloedsuikerspiegel draagt bij aan een gezond en constant energieniveau. Je hebt hierdoor minder snel last van een middagdipje of een energiedip na je maaltijd.

Daarnaast is een stabiele bloedsuikerspiegel belangrijk voor het verkleinen van je risico op insulineresistentie en diabetes type 2.

2: Een gezond gewicht

Avocado’s zijn dus zeer rijk aan vet en ze bevatten dan ook flink wat calorieën. Een avocado is goed voor ongeveer 320 calorieën.

Toch kunnen deze vruchten je helpen als je wilt afslanken of als je wilt voorkomen dat je aankomt. Dit komt deels door het vet dat ze bevatten. Dit verzadigt namelijk erg goed. Daarnaast bevatten avocado’s vezels, die ook erg verzadigend zijn. Dit zorgt ervoor dat je na het eten van avocado niet zo snel opnieuw trek krijgt, waardoor het makkelijker wordt om in totaal minder calorieën te consumeren.

Ook het feit dat avocado’s helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, draagt bij aan een gezond gewicht. Met een stabiele bloedsuikerspiegel is het namelijk veel makkelijker om vet te verbranden. Als je bloedsuikerspiegel veel schommelt, slaat je lichaam juist sneller vet op.

Belangrijk om te weten: vetrijke voedingsmiddelen zoals avocado’s hoeven zeker geen dikmakers te zijn. Niet alle vetten veroorzaken overgewicht, zoals lang gedacht werd. Overgewicht wordt veroorzaakt door een combinatie van onder andere overeten, te veel suiker, te veel simpele koolhydraten en ongezonde vetten zoals transvetten.

3: Een gezonde bloeddruk

Avocado’s zijn een goede bron van diverse mineralen, waaronder kalium. 200 gram avocado bevat maar liefst 28% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Het verhogen van je kaliuminname en het verlagen van je natriuminname is een belangrijke manier om je risico op hart- en vaatziektes te verkleinen. Natrium heeft namelijk een bloeddrukverhogende werking, wat een risicofactor voor hart- en vaatziektes is.

Kalium is de tegenhanger van natrium en helpt om de bloeddrukverhogende werking te neutraliseren. Hierdoor kan het eten van avocado’s je helpen om je hart en bloedvaten gezond te houden.

Belangrijk om te weten: hoewel het beperken van je natriuminname belangrijk is voor een gezonde bloeddruk, is het belangrijk om jezelf hier niet blind op te staren. Suiker speelt namelijk ook een grote rol bij het ontstaan van een te hoge bloeddruk.

4: Een lager LDL-cholesterol

Cholesterol kunnen we verdelen in twee types. Het ene type cholesterol heet LDL-cholesterol en wordt ook wel het slechte cholesterol genoemd. Dit komt doordat een teveel van dit cholesterol je risico op hart- en vaatziektes kan verhogen.

Het andere type wordt HDL-cholesterol genoemd. Dit is het goede cholesterol omdat het juist kan helpen om je te beschermen tegen hart- en vaatziektes.

Uit onderzoek blijkt dat het eten van avocado’s kan helpen om je LDL-cholesterol te verlagen en je HDL-cholesterol te verhogen. Dit bleek onder andere uit een onderzoek waarbij patiënten met een hoog cholesterol dagelijks avocado aten. Na slechts een week bleek hun LDL-cholesterol met 22% te zijn afgenomen. Het HDL-cholesterol was met 11% toegenomen.

Ook op deze manier dragen avocado’s dus bij aan een lager risico op hart- en vaatziektes.

5: Minder gewrichtspijn bij artritis

Artritis is een aandoening waarbij ontstekingen van de gewrichten voor pijnklachten zorgen. Deze klachten kunnen afnemen door regelmatig avocado’s te eten. Avocado’s bevatten namelijk stoffen die de ontstekingen afremmen.


6: Een sterk immuunsysteem

Avocado’s dragen op verschillende manieren bij aan een sterk immuunsysteem. Om te beginnen bevatten ze vitamine C, de vitamine die erom bekend staat ons afweersysteem te ondersteunen.

Daarnaast bevatten ze ook vitamine E. Deze vitamine wordt niet zo vaak in combinatie met ons immuunsysteem genoemd, maar speelt toch zeker een belangrijke rol. Het helpt namelijk om te voorkomen dat de cellen van ons afweersysteem beschadigd raken.

Verder dragen ook de vezels uit avocado’s bij aan een goed functionerend immuunsysteem. Dit komt doordat vezels helpen om je darmflora (het systeem van bacteriën in je darmen) te verbeteren. En een gezonde darmflora levert vele gezondheidsvoordelen op, waaronder een sterk immuunsysteem.

7: Rijk aan antioxidanten

Antioxidanten zijn onmisbaar om gezond te blijven. Ons lichaam maakt zelf antioxidantenzymen aan en daarnaast halen we een belangrijk deel uit onze voeding. Avocado’s zijn hiervoor een zeer goede bron.

Antioxidanten helpen onder andere om ontstekingen tegen te gaan en om je risico op diabetes, hartziektes en hersenaandoeningen te verlagen.

8: Gezonde ogen

Avocado’s bevatten ook antioxidanten die helpen om je ogen gezond te houden. Deze antioxidanten noemen we luteïne en zeaxanthine. Ze helpen onder andere om het risico op netvliesdegeneratie te verkleinen. Dit is een oogaandoening die veel voorkomt onder ouderen en die je gezichtsvermogen kan verminderen.

9: Rijk aan oliezuur

In avocado’s zijn veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren te vinden. Een groot deel hiervan bestaat uit oliezuur. Dit is hetzelfde type vet dat in olijven en olijfolie te vinden is. Er wordt gedacht dat veel van de gezondheidsvoordelen van olijven en olijfolie aan dit vet te danken zijn.

Oliezuur is namelijk ontzettend gezond en kan helpen om de kans op hartziektes te verkleinen. Ook draagt het bij aan het voorkomen en verminderen van ontstekingen in je lichaam.

10: Gezonde baby’s

Avocado’s zijn een goede bron van vitamine B11, oftewel foliumzuur. Daarom is het goed om regelmatig avocado te eten als je zwanger bent of zwanger wilt worden. Foliumzuur draagt namelijk bij aan een gezonde ontwikkeling van het ongeboren kind. Het helpt om het risico op verschillende aangeboren aandoeningen te verkleinen, waaronder een hazenlip, open gehemelte of open ruggetje.

Daarnaast hebben we foliumzuur ook nodig voor het aanmaken van witte en rode bloedcellen.

11: Goede bron van vitamine K

Vitamine K speelt een onmisbare rol bij onze bloedstolling. Bij een gebrek aan deze vitamine kunnen wondjes minder goed helen en langer blijven bloeden. Daarnaast is vitamine K ook van groot belang voor sterke botten en gezonde bloedvaten.

Avocado’s zijn rijk aan deze vitamine: 200 gram avocado bevat 53% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

12: Een betere opname van voedingsstoffen

Wist je dat je lang niet alle voedingsstoffen die je binnenkrijgt ook daadwerkelijk opneemt? Een redelijk deel van de voedingsstoffen verlaat ongebruikt ons lichaam via onze urine en ontlasting.

Er zijn verschillende factoren die de opname van voedingsstoffen beïnvloeden, waaronder de gezondheid van je darmen.

Daarnaast kan het eten van vet helpen om bepaalde vitamines beter op te nemen. Hieronder vallen vitamine A, D, E en K. Deze zijn namelijk vetoplosbaar. Het vet uit avocado’s is hier zeer geschikt voor.

Wat moet ik onthouden?

Avocado’s zijn erg gezonde vruchten. Ze zijn rijk aan gezonde vetten, waarvan een groot deel uit het supergezonde oliezuur bestaat. Doordat ze zoveel vet bevatten, helpen ze om de opname van vetoplosbare vitamines te verbeteren.

Ook bevatten ze vezels, vitamine C, vitamine E, vitamine K, foliumzuur, kalium en diverse antioxidanten. Samen zorgen deze voedingsstoffen voor verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder:

  • Een stabiele bloedsuikerspiegel
  • Een gezond gewicht
  • Een gezonde bloeddruk
  • Gezonde cholesterolwaardes
  • Een sterk immuunsysteem
  • Minder gewrichtspijn bij artritis
  • Gezonde ogen
  • Een lager risico op aangeboren afwijkingen
  • Sterke botten
  • Een gezonde bloedstolling

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: CdB
Aantal keer gelezen: 1882x
Toegevoegd: 20-10-2018 11:29
Gewijzigd: 24-10-2018 12:33

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!