Zijn rozijnen gezond?

Zijn rozijnen gezond?

Zijn rozijnen gezond? Als je rozijnen eet, vraag je je dan wel eens af of dat ze gezond zijn? Het is goed om te weten wat je eet en ook om te ontdekken wat er gezond is en hoe je een product nog lekkerder en/of gezonder kunt maken. Lees daarom hier meer over rozijnen en of deze gezond zijn.

Wat zijn rozijnen?

De naam rozijnen komt van het Franse woord raisin. Het woord raisin hebben wij dan weer vertaald naar rozijn, maar eigenlijk betekent raisin druif. In Frankrijk worden rozijnen droge druiven genoemd, ook wel raisin sec.

Rozijnen zijn gezond

Rozijnen zijn erg gezond. Ze zijn lekker als tussendoortje, ze zijn erg vezelrijk en ze zitten vol gezonde voedingsstoffen. Ook wanneer je af wilt vallen zijn rozijnen goed om te eten. Het zijn eigenlijk gedroogde druiven, meestal witte of groengele druiven en deze zijn dan weer afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten, Zuid-Spanje, Australië of Californië. De druiven zijn gedroogd, omdat ze daardoor langer houdbaar zijn dan de verse druiven. Er is nog een verschil tussen rozijnen en druiven: rozijnen zijn zoeter. Dit kan verklaard worden doordat 90% van het oorspronkelijke water uit de vrucht is verdwenen. Daarbij zijn de goed eigenschappen wel allemaal nog aanwezig.

Rozijnen of druiven

Wanneer je over een rozijn praat dan praat je eigenlijk over een gedroogde druif. Rozijnen heb je in gele en donkere kleuren, beide kleuren komen van de gele druif, je kunt van blauwe druiven geen rozijnen maken. Als de druiven van de struiken geknipt zijn moet je ze laten drogen, door het drogen wordt de druif donkerder van kleur. Het verschil dat je hebt tussen rozijnen en krenten ligt aan het soort druif dat je hebt gebruikt. Druiven met de naam Sultana worden gebruikt voor de rozijnen, krenten maak je van de druif met de naam Korinthiaka, deze druif vind je voornamelijk in Griekenland. Het is een zeer kleine vrucht. Het verschil wat je hebt tussen rozijnen en krenten zit hem puur in de kleur en de smaak.

Rozijnen en goede vitaminen

In rozijnen zitten veel goede vitamines, die er voor kunnen zorgen dat je minder kans hebt om hart- en vaatziekten te krijgen. In een rozijn zit ook veel borium en kalium, dit zijn mineralen die je botten verstevigen. In de schil van een druif zitten veel antioxidanten, deze hebben een positieve invloed op de bloedsomloop en beschermen je lichaam. Rozijnen zijn goed voor je lichaam, ze stimuleren de spijsvertering en helpen je met de voedselopnamen. In rozijnen zitten ook saponinen. Saponinen zorgen ervoor dat er geen cholesterol in je bloed terecht komt. Heb je een gevoelig darmstelsel dan is het beter om de schil en de pitten van de rozijnen niet te eten, namelijk de voedingsvezels die in de rozijnen zitten zorgen ervoor dat je een betere stoelgang hebt.

Rozijnen met mate eten

Zoals het geldt voor alle producten moet je ook rozijnen met mate eten, er zitten namelijk veel calorieën in rozijnen. Een rozijn behoort tot één van de calorierijkste vruchten, eet je 100 gram rozijnen dan heb je ongeveer 285 kilocalorieën gegeten. Ook is het zo als je rozijnen eet dan eet je ook veel suikers, per 100 gram rozijnen eet je 64 gram suikers. Ondanks dat er veel suikers in rozijnen zitten kun je ze gerust eten wat je tanden betreft, de suikers die in rozijnen zitten zijn namelijk van een goede kwaliteit. In rozijnen zitten namelijk vijf bacteriedodende bestanddelen die ervoor zorgen dat de diverse bacteriën in je mond worden afgeremd waardoor tandbederf wordt voorkomen.

Rozijnen en eetpatroon

Je kunt het eten van rozijnen op verschillende manieren in je eetpatroon toepassen. Je kunt rozijnen gerust gewoon tussendoor eten, maar je kunt natuurlijk ook gerechten maken waarin je rozijnen verwerkt. Als je een taart gaat bakken kun je hier rozijnen in verwerken, maak je couscous dan kun je ook hierin rozijnen verwerken om het geheel wat zoeter te maken. Voor de lekkerbekken kun je boerenjongens maken. Je doet dan de rozijnen in brandenwijn en dan drink je dit op. Als je van kip met kerrie houdt dan kun je ook hier rozijnen in doen, maar ook ananas kun je hier aan toevoegen. Tijdens de jaarwisseling of op de kermis worden vaak oliebollen gegeten, hierin vind je ook rozijnen maar het kunnen ook krenten zijn. Rozijnen zijn dus gezond en je kunt ze, omdat ze gedroogd zijn, ook nog eens lang bewaren. Let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Rozijnen als lekkernij

Als je een kg rozijnen wilt hebben dan heb je daar vier kg druiven voor nodig. Het beste kun je dan pitloze druiven hebben. Als de druiven de optimale zoetheid bereikt hebben dan kun je de trossen plukken. Dan worden druiven even onder in een bad kaliumcarbonaat gedaan. Vervolgens worden ze tussen de wijnstokken op folie in de zon te drogen gelegd. Dan is er de kaliumcarbonaatoplossing die ervoor zorgt dat de lichte kleur behouden blijft. Je ziet ook dat er dan kleine barstjes ontstaan in de schil. Dit zal het drogen ook versnellen. Een of twee weken later worden de gedroogde druiven weer gewassen en dan worden de steeltjes, steentjes en takjes verwijderd. Het is de bedoeling dat ze langer bewaard kunnen blijven en daarom worden ze behandeld met zwaveldioxide. (Let op: het is belangrijk dat de gedroogde vruchtjes altijd gewassen worden voor je deze consumeert. Dit komt omdat de zwaveldioxide sporen nalaat van sulfiet.) Vervolgens worden de rozijnen gesorteerd op grootte. Dan worden ze verpakt. Ze mogen niet aan elkaar kleven en daarom worden ze altijd nog wat besprenkeld met wat plantaardige olie.

Positieve uitwerking van rozijnen

In rozijnen zitten veel goede vitamines zoals vitamine B. Maar er zitten ook polyfenolen in. Dit zijn plantaardige componenten. Het is allebei goed voor hart en bloedvaten. In rozijnen vind je ook nog kalium en borium. Borium is een mineraal dat je botten zal verstevigen. Je vindt dan in de schil van de druiven nog antioxidanten. Er zitten er in de blauwe druif meer dan in de groene druif. Alle antioxidanten hebben weer een goede invloed op de bloedsomloop. Daarnaast helpen ze je lichaam beschermen. De rozijnen zijn dan ook goed voor je lichaam om te eten en ze stimuleren ook je spijsverteringssysteem en helpen je met de voedselopname. Als je een gevoelig darmstelsel hebt dan is het beter om de schil en de pitten niet te eten. De voedingsvezels in de rozijnen zorgen voor een verbetering in de stoelgang.

Rozijnen met mate eten

Je kunt rozijnen gerust eten, maar let er ook bij rozijnen op dat je deze met mate consumeert. Je vindt namelijk veel calorieën in rozijnen. Rozijnen behoren zelfs tot één van de calorierijkste vruchten. Als je het om zou zetten naar calorieën dan bevatten de rozijnen per 100 gram ongeveer 285 kilocalorieën. Er zijn ook veel suikers aanwezig en dat is ongeveer 64 gram suiker per 100 gram rozijnen. Maar deze suikers zijn niet ongezond! Geniet gerust van een portie rozijnen, maar het blijft belangrijk om ook fruit te variëren. Het aanbod van fruit is groot, dat zal dus geen problemen geven.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 22361x
Toegevoegd: 15-05-2015 18:32
Gewijzigd: 21-08-2015 15:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!