Groenten en fruit, wat is gezond?

Groenten en fruit, wat is gezond?

Groenten en fruit, wat is gezond?Dagelijks eten de meeste mensen groenten en fruit, maar wat is nu echt gezond? Vraag je je het wel eens af? In dit artikel lees je meer over gezonde groenten en fruit en wat je het beste wel en niet kunt eten als het over groenten en fruit gaat.

Groenten en fruit

Het eten van groenten en fruit draagt bij aan een goede gezondheid. Iedere dag hebben we twee ons groenten en twee stuks fruit nodig. Dit is een richtlijn die is opgesteld om er voor te zorgen dat we voldoende fruit en groenten eten om gezond te blijven. Je kunt het bij de maaltijd nemen, maar ook tussendoor. Je kunt hier goed mee variëren en je kunt een appel of een banaan nemen, een portie aardbeien en daarmee zoetigheid of hartige hapjes vervangen. Een ongezonde snack laten liggen, neem een banaan en je bent weer goed bezig. Het is een kwestie van je gewoonte en smaak aanpassen.

Vitaminepillen

Je kunt groenten en fruit niet vervangen door vitaminepillen te slikken. In groenten en fruit zitten namelijk veel meer vitaminen dan in de pillen die je zou eten. Ook zitten er veel mineralen in. Je kunt wel aanvullende vitaminen slikken, maar dit hoeft niet als je gevarieerd eet en de juiste producten kiest. Velen nemen toch extra vitaminen wanneer de R in de maand zit. Baat het niet dan schaadt het niet, zo zegt men. Dit is echter in dit geval niet waar. Van bepaalde vitaminen mag je niet teveel binnen krijgen. Vraag advies aan je huisarts als je denkt dat je bepaalde vitaminen tekort komt.

Waarom voldoende groenten en fruit eten?

Sommige mensen zijn nog steeds niet gemotiveerd om voldoende groenten en fruit te eten. Om jezelf of anderen te motiveren kun je het volgende benoemen als motiverende factor:

 • Het risico op een hartaanval en beroerte wordt verminderd.
 • De bloeddruk wordt verlaagd.
 • Je cholesterol wordt verlaagd.
 • Het helpt tegen verstoppingen en pijnlijke maag- en darmklachten.
 • Het biedt bescherming tegen bepaalde oogaandoeningen, waarbij je kunt denken aan staar.
 • Met name groenten helpen bij het afvallen vanwege het lage aantal calorieën.

Soorten fruit

Aan het aanbod fruit ligt het niet, je hebt fruit in verschillende kleuren, maten en smaken. Veel soorten fruit hebben een zoete smaak en fruit bevat vaak zaden. Fruit wordt vaak ongekookt gegeten. Bekende fruitsoorten zijn appels, peren, citrusvruchten (sinaasappel en limoen bijvoorbeeld), tropische vruchten (banaan en mango), bessen (blauwe bessen), meloen, tomaten en avocado. En vergeet de heerlijke en gezonde kiwi niet! Er zijn al veel kinderen die een kiwi mee naar school nemen en lepelen deze uit tijdens de fruitkring of pauze.

Soorten groenten

Er zijn veel verschillende soorten groenten, daarbij kun je denken aan bladgroenten (sla, spinazie en andijvie bijvoorbeeld), koolsoorten (bloemkool, spitskool en rode kool), paddenstoelen, peulvruchten (bruine bonen), vruchtgroenten en wortelen.

Groenten en fruit variëren

 • Het beste kun je groenten en fruit met elkaar combineren.
 • Het belangrijkste is dat je van beide voldoende binnenkrijgt.
 • Je kunt beginnen met bijvoorbeeld donkere bladgroenten.
 • Hoe verser de groenten of het fruit, hoe beter. Je kunt het lekker en gevarieerd houden door regelmatig wat nieuws te proberen. Er zijn recepten genoeg te vinden, die je kunt bereiden!
 • Kleine porties klaarmaken zorgt er voor dat je af en toe wat neemt om te snacken. Ook eenvoudig om mee te nemen.
 • Zet fruit op tafel, dan neem je het ook sneller tot je.
 • Iedere middag kun je een heerlijke frisse salade maken, wissel iedere dag af, dan behaal je daardoor het beste resultaat.
 • Je kunt smoothies maken, dan kun je veel soorten fruit met elkaar mixen. Op deze wijze krijg je de benodigde vitaminen op een eenvoudige manier binnen! Ook gemakkelijk als je kinderen het fruit anders niet willen eten.

Zomerfruit is gezond

Als je na gaat welke soorten en kleuren zomerfruit er zijn, dan raak je niet uitgekeken. Eigenlijk zijn alle kleuren van de regenboog mogelijk. Het is erg gezond om te eten en zo zitten bijvoorbeeld kiwi’s en groene appels vol met gezonde stoffen. Welke soorten fruit kun je het beste eten en waarom?

 • Een kiwi is zeer gezond. Het is ook aan te raden om deze te eten, omdat een kiwi het dicht slibben van de bloedvaten tegen kan gaan. Ze houden het bloed dun.
 • Groene appel eten is ook gezond, er zit een sterke antioxidant in, namelijk quercitine. De antioxidanten zijn gunstig, want dan worden cellen beschermd tegen vrije radicalen.
 • Oranje fruit is ook goed om te eten voor je ogen. Denk aan sinaasappels en aan abrikozen en nectarines. In nectarines vind je luteïne en zeaxanthine. Wanneer je dit fruit eet dan gaat een deel van deze stoffen meteen naar je ogen.
 • Abrikozen zijn ook erg gezond. Daarin vind je de natuurlijke oranje kleurstof bètacaroteen, maar dan 25 keer meer dan in de gemiddelde vrucht. In ons lichaam is er een proces wat bètacaroteen om kan zetten in vitamine A. Daar komt weer een stof uit naar voren die belangrijk is voor het zien van licht en donker.
 • Watermeloen bevat veel vocht en dit hebben we dagelijks nodig. In een watermeloen vind je ook de stof lycopeen. Dit is met name goed voor mannen, het zou beschermen tegen prostaatkanker. Zeker bij warm weer is een watermeloen goed om te eten, want door de warmte verliezen we veel vocht en door dit fruit te eten wordt het vocht ook weer meteen aangevuld.
 • Aardbeien bevatten veel vitamine C. Dit hebben we nodig voor onze weerstand.

Gezonde groenten op een rijtje

Er zijn verschillende soorten groenten die je kunt eten, maar welke groenten zijn nu echt gezond en waarom? We hebben er een aantal op een rijtje gezet:

 • Boerenkool bevat veel voedingsstoffen en een grote hoeveelheid vitamine A, C, K en mangaan. Er zitten ook veel  vezels in maar ook koper, calcium, vitamine B6 en ook kalium. Het is een echte wintergroente die je kunt koken, je kunt er stamppot van maken en je kunt boerenkool ook rauw eten. Sommige mensen verwerken het ook in een salade of in een smoothie.
 • Broccoli bevat veel vitamine C, ijzer, magnesium en calcium. Er is ook een stof aanwezig genaamd sulforafaan en dit werkt bacteriedodend. Ook heeft het een gunstige werking tegen een aantal soorten kanker. Je kunt broccoli het beste gekookt eten, maar ook gestoomd of geroerbakt.
 • Spruitjes bevatten veel vitamine C, K en foliumzuur. Ook is er veel calcium en ijzer aanwezig in deze groente. Het is een echte wintergroente. Je kunt spruitjes stomen, koken of roerbakken.  
 • Spinazie is ook erg gezond. Het bevat veel vitamine C, K, A, B2 B6 mangaan, magnesium en calcium. Het helpt ook voor een goede darmwerking en het zorgt voor gezonde botten. Je kunt spinazie rauw eten, maar ook stomen, koken en roerbakken.
 • Erwten zijn erg gezond, zeker de gewone tuinerwten. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen en dan met name vitamine K, C en B6. Ook is de hoeveelheid foliumzuur erg groot. De erwten zorgen mede voor sterke botten en ze zijn goed tegen hart en vaatziekten.
 • Asperges zijn erg gezond en rijk aan vitamine K, C en met name rijk aan foliumzuur en kalium. Het zijn echte zomergroenten, je kunt ze stomen, koken en roerbakken.
 • Wortelen zijn erg gezond en veel mensen vinden ze ook lekker. De zorgen voor een gezond gebit, botten en ook voor een gezonde huid. Daarnaast houden ze ook hart en vaten gezond. Het draagt eigenlijk bij aan je hele weerstand. Je kunt wortelen rauw eten, maar ook stomen of koken.
 • Rode bieten zijn ook erg gezond. Ze werken ontstekingsremmend en ze helpen om geboorte afwijkingen te voorkomen. Ook beschermen ze tegen hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker. Je kunt rode bieten rauw eten of koken. Rode bieten worden ook vaak verwerkt in salades, soepen en in sappen.
 • Uien zijn gezond en zijn rijk aan veel zwavelhoudende stoffen. Ze zijn rijk aan chroom, vitamine C en werken ontstekingsremmend en zijn goed voor hart- en bloedvaten. Je kunt ze rauw eten, maar ook koken of bakken.
 • Bleekselderij is ook erg gezond en is rijk aan een grote hoeveelheid vitamine C en vitamine B. Ook is er veel kalium aanwezig. Er zijn ook vochtafdrijvende eigenschappen aanwezig. Het zorgt voor bloeddrukverlaging en het heeft ook een cholesterol verlagende werking. Je kunt het rauw eten, maar ook stomen, koken of roerbakken. Daarnaast wordt het ook vaak in een saus of in een salade verwerkt.

Het ligt dus zeker niet aan het aanbod van groenten en fruit wanneer je er onvoldoende van binnen krijgt. De keuze is groot en zo kan iedereen zijn voorkeur hebben voor bepaalde groenten en fruit. Maak er een feestelijk gekleurd geheel van op je bord als je gaat eten, door diverse variaties te maken. Zeker voor kinderen is het belangrijk dat het fruit en de groenten en leuk er lekker uitzien.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 8221x
Toegevoegd: 13-04-2015 17:24
Gewijzigd: 21-08-2015 15:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!