Hoe maak ik een luxueus interieur?

Hoe maak ik een luxueus interieur?

Hoe maak ik een luxueus interieur?Een luxe interieur staat voor meer dan een mooi vormgegeven interieur. In een luxueus interieur woon je vooral heel comfortabel en kun je je visite stijlvol ontvangen. Het interieur luxe aankleden is voor iedereen mogelijk, maar hoe maak je een luxueus interieur?

Wat stel jij je voor bij een luxe interieur? Als je denkt dat een luxueus interieur enkel bestaat uit mooie en dure accessoires, dan bezie je een klein gedeelte van wat een luxueus interieur wordt genoemd. Soms wordt er ook een bepaalde interieurstijl aan een luxueus interieur gelinkt. Dit is niet nodig, want luxueus wonen kan in principe in iedere interieurstijl. Wat maakt een interieur met luxe en waar moet je allemaal aan denken als je je interieur luxueus wilt inrichten?

Luxe interieur staat voor kwaliteit

Je kunt je interieur volledig inrichten met mooie spullen, maar daarmee krijgt je interieur nog niet direct het predicaat luxueus. De basis van een luxueus interieur is kwaliteit. Dit houdt in dat er enkel gebruikt gemaakt wordt van hoogwaardig materiaal, dat én van uitstekende kwaliteit is én er mooi uitziet. Hoe werkt dit in de praktijk? Dit houdt in dat je een mooie duurzame vloer legt, bijvoorbeeld een mooie massief houten vloer. Wanden worden behangen met een behang van dikke kwaliteit of geschilderd met een mooie en kwaliteitsvolle verf. Aan de materialen moet je al kunnen zien dat de kwaliteit uitstekend is. De meubels moeten ook van hoge kwaliteit zijn. Ieder heeft zijn eigen smaak, dus over het design valt weinig te twisten. Maar of je nu klassieke meubels of moderne meubels plaatst, het materiaal moet van hoogwaardige kwaliteit zijn. Dit houdt meestal in dat meubels niet bij een dumpzaak gehaald worden, maar in een woonwinkel uit het hogere segment. Stoffen en leer die in zitmeubels zijn verwerkt zijn van dikke kwaliteit en zullen nauwelijks slijten. Meubels van hout zijn niet van fineer, maar alles is van massief hout. Uiteraard zijn goede kwaliteit meubels duurder, maar het garandeert wel een lange levensduur.

Een luxe interieur ook in een kleine ruimte?

Waarschijnlijk met de gedachte dat luxe interieurs vooral in grote en mooie herenhuizen en paleizen te zien zijn, denken veel mensen dat een dergelijk interieur ook groot moet zijn. Dit is een misverstand. Voor stijlvol wonen hoef je niet perse op een groot oppervlak te wonen. Uiteraard maakt een groot oppervlakte het wat gemakkelijker om een interieur naar eigen smaak in te richten. Met een klein woonoppervlak ben je nu eenmaal wat minder flexibel. Maar wanneer je een kleine ruimte ook aankleedt met kwaliteitsproducten, zal het betreffende de luxe uitstraling zeker niet onderdoen voor een groot woonoppervlak. Je moet alleen iets creatiever met een kleiner oppervlak omgaan. Zo is het raadzaam om veel met wit en lichte kleuren te werken, zodat je de ruimte optische groter maakt. Wil je een woonkamer langer laten lijken, leg je vloer dan ook over de lengte. Dit geldt andersom als je de woonkamer juist breder wilt laten lijken.Het effect van kleuren in een luxe interieur

De kleuren die gebruikt worden in luxe interieurs zijn vooral gebonden aan smaak en interieurstijl. Op het eerste gezicht worden neutrale kleuren vooral aan een luxe inrichting gelinkt. Dit zijn kleuren zoals bijvoorbeeld wit, beige, grijs en natuurtinten. Deze kleuren passen in veel interieurstijlen, zoals in een klassiek interieur, een landelijk interieur of in een industrieel interieur. Het is inderdaad zo dat het gebruik van veel felle kleuren soms goedkoop kan overkomen. Om toch een luxe uitstraling te krijgen, zal het interieur betreffende andere zaken wel aan de eisen van luxe moeten voldoen. Daarbij kom je uiteraard weer uit bij de basis van een luxe interieurstijl en dat is kwaliteit. Een fel gekleurd behang kan best, als het behang ook zichtbaar van goede en dikke kwaliteit is. Hetzelfde geldt voor fel gekleurde meubelstukken. Wanneer er van hoogwaardige materialen gebruik gemaakt is, kunnen felle kleuren ook heel goed in een luxe interieurstijl worden toegepast.

Kenmerken van luxe in bepaalde interieurstijlen

Er zijn interieurstijlen die bepaalde kenmerken van luxe hebben en waarmee je een luxe en stijlvol interieur verkrijgt. In een landelijk interieur geldt dit bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde materialen. Denk dan aan brons, messing of een deur van gietijzer. Dit zijn luxe materialen die het interieur aankleden en karakter geven. Een klassiek interieur wordt vaak geassocieerd met antiek. Dit hoeft uiteraard niet, maar enkele antieke stukken geven een klassiek interieur wel de benodigde uitstraling. Echt antiek kan prijzig zijn, daarom zijn er ook veel nieuwe meubels te koop in klassieke stijl. Denk daarbij wel weer aan de kwaliteit. Als de kwaliteit niet goed is, zal dit direct te zien en afbreuk doen aan het interieur. Een modern of design interieur wordt gekenmerkt door strakke vormen. Dit is het kenmerk van de stijl. Om er een luxe tint aan te geven, lenen deze interieurstijlen zich er uitstekend voor om gebruik te maken van technische hoogstandjes. Juist deze technische snufjes zorgen ervoor dat je je in een modern interieur met luxe omgeven voelt. Ook het tegenwoordig erg populaire industriële interieur krijgt een luxe uitstraling, door hier gebruik te maken van authentieke onderdelen. Denk hierbij aan een oude fabrieksklok of een originele oude fabriekslamp. Goede kwaliteit materialen maken een interieur luxe, maar bekijk ook per interieurstijl welke typische kenmerken van deze stijl extra klasse aan je interieur geven.

Hoe passen woonaccessoires in een luxe interieur?

Woonaccessoires zijn erg belangrijk voor een luxe en stijlvol interieur. Maar het is wel belangrijk welke accessoires je plaatst en zeker ook hoeveel. Kunst speelt daarbij een belangrijke rol. Een goed ingericht luxe interieur kan niet onder kunst uit. Dit kan kunst zijn in allerlei vormen, zoals schilderijen of een beeld. Er zijn mensen die schrikken als het om kunst gaat, omdat er gedacht wordt dat kunst duur is. Dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Sterker nog, als je zelf creatief bent, kun je zelf een schilderij maken. De waarde van het kunstwerk is niet belangrijk, maar wel hoe je kunst in de woonkamer plaatst. Overdrijf niet met kasten of muren vol met kunst. Met één opvallend kunstwerk kun je ervoor zorgen dat er een focuspunt in de ruimte is. Om de luxe uitstraling van het interieur volledig af te maken, plaats je boven een schilderij een luxe schilderijlampje of zorg je met een spotje dat je een sculptuur accentueert.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: LucG
Aantal keer gelezen: 2011x
Toegevoegd: 25-10-2019 16:28
Gewijzigd: 26-10-2019 10:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!