Massagecursus

Massagecursus volgen

MassagecursusHoud je van masseren? Dan kun je misschien wel van je hobby je beroep maken! Je kunt een massagecursus volgen, zodat je echt goed leert masseren. Daarna kun je bij een organisatie aan het werk gaan als professioneel masseur of je kunt er voor kiezen om voor jezelf te beginnen. Je kunt ook een massagecursus geven zonder dat je hierin wilt gaan werken, maar gewoon als hobby. Lees hier meer over massagecursussen.

Geen vooropleiding

Als je een massagecursus wilt volgen, heb je geen vooropleiding nodig. Je kunt bij de meeste opleidingsorganisaties kiezen uit een aantal basiscursussen voor het geven van massages. Indien je een van deze cursussen hebt afgerond, kun je in sommige vallen nog kiezen voor een uitbreidingsmodule. Dit geldt over het algemeen enkel voor de cursussen voor het geven van wellnessmassages.

Welke massagecursus volgen?

Er zijn een groot aantal verschillende massagecursussen die je kunt volgen. Deze cursussen kunnen we in twee groepen verdelen, namelijk cursussen voor het geven van sportmassages en cursussen voor het geven van wellnessmassages.

Cursus sportmassage

Een cursus sportmassage duurt ongeveer één schooljaar. Het is eigenlijk een complete opleiding en na het afronden van de cursus ontvang je een erkend diploma sportmasseur. Het is van belang dat een sportmasseur over meer kennis en vaardigheden beschikt dan iemand die wellnessmassages geeft, omdat een sportmasseur helpt om blessures te voorkomen. Er worden steeds vaker sportmasseurs ingezet bij verschillende sporten en je ziet deze masseurs de laatste jaren ook vaker in de amateursport.

Cursus wellnessmassage

Een wellnessmassage is een ontspannende massage waarbij kwaliteit en aandacht ook van groot belang zijn. Je kunt vaak in een aantal weken of maanden al een cursus wellnessmassage afronden. Als je een basiscursus hebt gevolgd, kun je er ook nog voor kiezen om je nog verder te specialiseren met een uitbreidingsmodule. Hier ben je vaak ook maar een aantal weken of maanden mee bezig. Binnen een half jaar kun je daarom meestal gemakkelijk een basiscursus wellnessmassage en een uitbreidingsmodule hebben afgerond. Hieronder vind je een lijst met de verschillende soorten wellnessmassage cursussen waar je uit kunt kiezen.

  • Wellnessmassage introductie
  • Wellnessmassage algemeen
  • Wellness anatomie fysiologie
  • Partner massage
  • Stoel massage
  • Voetreflexmassage
  • Tenen lezen
  • Thaise been- en voetmassage
  • Zwangerschapsmassage
  • Kindermassage
  • Gelaatsmassage
  • Japanse gelaatsmassage
  • Aromatherapie
  • Edelsteenmassage
  • Hotstone massage
  • Hot chocolate massage
  • Cubbing therapie
  • Chinese HNS massage
  • Rebozo massage
  • Danza massage
  • Lomi Lomi massage
  • Romano massage
  • Fybromassage therapie
  • Anti-kater massage

Competenties masseur

Na een massagecursus volgen beschikt de masseur over een aantal belangrijke competenties. Het is van belang van tevoren goed na te gaan of het voor jou realistisch is om deze competenties tijdens de cursus te behalen. Als je bijvoorbeeld helemaal niet communicatief vaardig bent, ga je dit ook niet leren in een aantal weken of maanden. In totaal zijn er zes competenties die je tijdens de massagecursus zult behalen.

Integriteit

Vrijwel de belangrijkste competentie die je nodig hebt in je werk als masseur: integriteit. Je bent veel met het lichaam van een ander bezig en je kom dus in iemands persoonlijke zone. Zorg er altijd voor dat je je bewust bent van de grenzen van de cliënt en dat je hier ook respect voor hebt. Bedenk echter ook wat je eigen grenzen zijn en overschrijdt deze nooit. In het contact met de cliënt handel je authentiek en congruent.

Sensitiviteit

Ook bij de competentie sensitiviteit draait het weer om bewustwording. Ga op een goede wijze om met de tussen afstand en nabijheid, intimiteit en seksualiteit en zorg er altijd voor dat de cliënt zich op zijn/haar gemak voelt. Communiceer met de cliënt en toon tegelijkertijd gevoel voor zowel de verbale als non-verbale communicatie. Let op de energetische aspecten in de communicatie en vraag desgewenst door als je merkt dat de cliënt ergens mee zit.

Communicatief vaardig

Aangezien je als masseur met mensen werkt, is het belangrijk dat je communicatief vaardig bent. Voor of na het masseren kun je dan een klein gesprekje voeren met de cliënt of eventueel tijdens het masseren. Vraag de ander ook naar zijn/haar beleving, zodat je weet op welke manier je het beste verder kunt gaan.

Persoonlijk in balans

Het is van belang dat je als masseur persoonlijk in balans bent. Dit zorgt ervoor dat je goed kunt omgaan met de privacy van zowel de cliënt als jezelf en dat je zicht hebt op je eigen grenzen. Ook kun je op een duidelijke wijze je eigen grenzen aangeven. Verder dien je tijdens professioneel contact met de cliënt je persoonlijke emoties uit de communicatie te houden.

Zelfreflectie

Een andere competentie van een masseur die eigenlijk wel belangrijk is in elke beroepsgroep is de competentie zelfreflectie. Het gaat er hierbij om dat je bereid bent om naar je eigen gedrag te kijken. Luister naar feedback van je cliënten en vraag hier ook naar. Breng aan de hand van deze feedback veranderingen aan in je manier van werken, als dat nodig mocht zijn. Zorg er ook voor dat je je bewust bent van je kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën en probeer zo goed mogelijk om te gaan meet je valkuilen en allergieën.

Persoonlijke ontwikkeling

Een massagecursus volgen betekent niet direct dat je daarna niets meer hoeft te doen. Tijdens het werken in de praktijk kun je heel veel leren van de feedback van cliënten. Een masseur dient altijd gericht te zijn op de persoonlijke ontwikkeling. Je kunt niet alleen aan de hand van de feedback van je cliënten vooruitgaan, maar ook door opnieuw een massagecursus te volgen en jezelf up to date te houden. Ook kun je natuurlijk een andere massagecursus volgen, zodat je je aanbod kunt uitbreiden.

Toekomstperspectief

Massagetherapeuten krijgen steeds meer carrièrekansen, omdat er vaker behoefte is aan masseurs. Dit komt onder andere doordat meer en meer mensen de voordelen van massages inzien. Een goed uitgevoerde massage is niet alleen ontspannend voor het lichaam, maar ook voor de geest. Daarnaast neemt ook de vergrijzing meer toe en masseurs hebben daarom ook veel kansen in de gezondheidszorg.

In loondienst of zelfstandig?

Een massagecursus volgen is natuurlijk heel leuk, maar wat ga je er daarna mee doen? Je kunt ervoor kiezen om in loondienst te gaan werken. Vaak zijn er verschillende organisaties waar je terecht kunt, zoals een massagesalon, een sportschool of in een instantie voor gezondheidszorg. Het werken in loondienst brengt niet veel risico met zich mee en je krijgt elke maand gewoon je salaris binnen. Tijdens het werken als masseur in loondienst kun je veel ervaring opdoen en je kunt eveneens vooruitgaan en leren om andere soorten massages uit te voeren.

Een andere optie is om zelfstandig als masseur aan de slag te gaan. Dit brengt wel veel meer risico met zich mee, want je weet niet of je elke maand voldoende klanten hebt. Het voordeel is echter dat je zelf veel meer vrijheid hebt en eigenlijk alles zelf kunt bepalen. Ook als zelfstandig masseur kun je uiteraard veel ervaring opdoen en je kunt dan op je eigen tempo vooruitgaan.

Als zelfstandig masseur hoef je gelukkig niet zoveel te investeren. Je kunt thuis een kamer vrijmaken en hier beginnen. Het enige wat elke masseur in ieder geval nodig heeft is een goede massagetafel. Let er bij het kiezen van de stoel op dat hij voldoende comfort biedt en genoeg draagkracht heeft om uw cliënten te dragen. Uiteraard is de prijs ook belangrijk en kijk ook of je een massagetafel wilt die gemakkelijk te verplaatsen is. Verder zijn er soms nog accessoires voor de tafel die je nodig kunt hebben, zoals een rugleuning, armsteunen of een hoofdsteun. Als je massages wilt geven met bijvoorbeeld hot chocolate of edelstenen, zul je ook moeten investeren in de materialen die je voor dit soort massages nodig hebt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 6369x
Toegevoegd: 05-12-2015 06:41
Gewijzigd: 06-12-2015 17:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!