Mijn fiets is gestolen, wat moet ik nu doen?

Mijn fiets is gestolen, wat moet ik nu doen?

Mijn fiets is gestolen, wat moet ik nu doen?Ben je graag met de fiets op pad? Dan is het belangrijk dat je je fiets op een veilige plaats neerzet, zodat hij niet gestolen wordt. Maar wat moet je doen als je fiets toch wordt gestolen? In dit artikel geven we je een antwoord op deze vraag.

Fiets gestolen

Als je ergens je fiets hebt neergezet en je komt terug en deze is gestolen is dit erg vervelend. Het is nu maar te hopen dat je de fiets goed hebt verzekerd, is dit niet zo dan is het natuurlijk helemaal sneu. Meestal is het zo dat je nadat je fiets is gestolen je hier beter over na gaat denken. Je gaat jezelf afvragen hoe je dit in de toekomst zou kunnen voorkomen. Een andere vraag die je jezelf kunt stellen is, wat moet ik nu doen nu mijn fiets gestolen is?

Goedgekeurd fietsslot

Natuurlijk is het zo als je fiets is gestolen dat je dit (zachtjes uitgedrukt) vervelend vindt. Om te voorkomen dat dit in de toekomst nog een keertje gaat gebeuren is iets om over na te denken. Om diefstal in de toekomst proberen te voorkomen zou je voor een goedgekeurd fietsslot kunnen kiezen. Of het nu je fiets, je brommer of een motor is je wilt nooit dat deze gestolen wordt, als je sloten koopt met een ART-keurmerk zet je het voertuig in ieder geval goed op slot. Het is ook aan te raden om je fiets altijd op slot te zetten, ook al ben je maar even bij de fiets uit de buurt. Als je ergens naar toe fietst dan kun je op veel plaatsen je fiets stallen in een bewaakte stalling. Je kunt niet altijd weten waar je terecht komt als je met de fiets op pad gaat, je moet er dan wel op letten dat je de fiets nooit achterlaat op een afgelegen en/of donkere plek.

Fiets stelen voorkomen?

Om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen kun je proberen de fiets vast te maken met een slot aan iets wat vast staat, bijvoorbeeld een lantaarnpaal of een boom. Om te voorkomen dat iemand het slot stuk kan slaan met een steen bijvoorbeeld moet je het slot nooit op de grond leggen, als het slot omhoog hangt gaat dit een stuk moeilijker. Om het niet al te gemakkelijk te maken voor iemand die je fiets wil stelen kun je ook meerdere sloten gebruiken. Op iedere fiets zit normaal gesproken een slot, als je dit slot samen met een kabel of beugelslot gaat gebruiken zal het voor de dief al een stuk moeilijker worden om de fiets te stelen. Als je niet wilt dat je fiets wordt gestolen moet je ook altijd je fiets in de schuur of garage op slot zetten.

Landelijk fietsenregistratieregister

In Nederland hebben we een landelijk fietsenregistratieregister, als je de gestolen fiets gaat aangeven bij de politie wordt hierin je fiets automatisch geregistreerd. Ben je van plan om een tweedehands fiets te gaan kopen dan kun je op de site van de RDW simpel nagaan of de fiets is gestolen of niet. Het kan natuurlijk ook zijn als je een tweedehands fiets gaat kopen dat dan je eigen gestolen fiets wordt aangeboden, dit is voor iemand die fietsen heeft gestolen erg lastig.

Fiets gestolen en naar de politie

Als je ervoor zorgt dat je zoveel mogelijk kenmerken hebt van je fiets is het voor de politie een stuk gemakkelijker om de fiets terug te vinden. Meteen als je een fiets hebt gekocht kun je het beste de kenmerken hiervan registreren. Wat je moet registreren zijn het framenummer, het chipnummer, het slotnummer, het nummer van de sleutel maar ook het merk en type van de gekochte fiets. Als je slim bent maak je ook een mooie foto van de fiets. Je moet er wel opletten dat je geen gestolen fiets hebt gekocht, als je wordt betrapt met een gestolen fiets ben je strafbaar, ook als je niet weet dat de fiets gestolen is geweest. Als dit het geval is dan zal je fiets in beslag worden genomen, het is daarom altijd belangrijk dat je het framenummer goed controleert en nagaat waar de fiets vandaan komt.

Fiets gestolen, wat doe je?

Je komt terug bij de plaats waar je de fiets hebt neergezet en je ziet dat deze weg is, de vraag is nu wat moet je nu verder doen?

  1. Het eerste wat je moet doen als je fiets is gestolen is aangiften doen bij de politie, je kunt dit bij het politiebureau doen of je doet het via internet.
  2. Heb je dit gedaan dan kun je vervolgens de schadeafdeling van de verzekeraar bellen waar je de fiets verzekerd hebt. Als je naar de verzekering gaat bellen moet je ervoor zorgen dat je twee fietssleutels kun laten zien samen met de aankoopbon, bij de schadeafdeling wordt hier meestal naar gevraagd. Voordat je de verzekering gaat bellen is het verstandig om de polisvoorwaarden te lezen.

Fiets verzekeren tegen diefstal

Het is natuurlijk belangrijk dat je de fiets goed hebt verzekerd tegen diefstal. Het is bij de meeste inboedelverzekeraars zo dat je fiets is meeverzekerd als deze wordt gestolen uit de woning of uit de garage. Dus is het zo dat wanneer je fiets wordt gestolen uit de garage je de schade kunt claimen bij de inboedelverzekeraar. Bij verschillende verzekeraars hoef je zelfs geen braakschade aan te tonen, je moet er wel voor zorgen dat je fiets op slot stond. Als je fiets niet op slot stond toen deze werd gestolen zal de verzekeraar dit zien als roekeloos en dit dan gebruiken om niets uit te keren.

Ook wanneer je op een appartement of in een flat woont en je fiets staat in een berging die met meer bewoners wordt gedeeld ben je verzekerd tegen diefstal. Hier is het dan wel zo dat je moet aantonen dat er daadwerkelijk is ingebroken en je moet aan kunnen tonen dat je fiets op slot stond.

Als je een nieuwe fiets gekocht hebt kun je overwegen of je hem wel of niet gaat verzekeren. Als je eenmaal een fietsverzekering hebt afgesloten zal deze altijd voor de inboedelverzekering gelden. Je hoeft het voor de kosten niet te laten om de fiets te verzekeren, je hebt al een fietsverzekering vanaf drie euro per maand. Als je fiets is gestolen en je ontvangt hiervoor van de verzekering een vergoeding en de fiets wordt later toch nog terug gevonden zal de verzekeraar bepalen wat er met je fiets gaat gebeuren. In de meeste gevallen wordt je fiets dan naar een veiling gebracht en verkocht.

Fietsdiefstal voorkomen

Als je diefstal van je fiets wilt proberen te voorkomen, dan hebben we de volgende tips voor je:

  • Maak gebruik van een fietsenstalling.
  • Noteer de kenmerken van je fiets op een fietsregistratiekaart.
  • Laat je fiets in de nacht of in de avond niet op een onverlichte plek achter.
  • Zorg dat er geen waardevolle spullen aanwezig zijn bij, aan of op je fiets of bijvoorbeeld in de fietstassen.
  • Een goed slot op de deur van schuur of berging.
  • Je kunt een diefstalpreventiechip aan laten brengen op of aan de fiets (staafje of rondje met gegevens). Deze chip kan uit worden gelezen met een uitleesapparaat.

Fiets beveiligen doe je zo

Je kunt een aantal handelingen uitvoeren om je fiets te beveiligen:

  • Het beste kun je het frame en de beide wielen vastmaken (bijvoorbeeld aan een paal).
  • Maak gebruik van goede sloten (eventueel twee sloten).
  • Als je een kettingslot of een kabelslot gebruikt, zorg dan dat deze hoog en los bevestigd worden.
  • Als je een beugelslot gebruikt, dan kun je deze het beste zo laag mogelijk plaatsen. Let er daarbij op dat de je de ruimte binnen de beugels zoveel mogelijk opvult.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 6134x
Toegevoegd: 18-07-2015 06:55
Gewijzigd: 22-08-2015 13:09

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!