spuiten met spiritus en zeep

Milieuvriendelijk insecten bestrijden in je tuin

spuiten met spiritus en zeepDe meeste bestrijdingsmiddelen tegen insecten zijn niet alleen heel duur, ze blijken ook nog eens schadelijk te zijn voor de bodem, het grondwater of dieren die leven van insecten in je tuin.

Wees verstandig: Bestrijd insecten op milieuvriendelijke wijze

Verstandig is het daarom om ze milieuvriendelijk te bestrijden. Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen vervuilen de bodem én het grondwater niet. Ook zijn ze niet schadelijk voor dieren die op hun beurt weer leven van de insecten die je bestrijd. Op deze pagina besteden we aandacht aan een aantal insecten die je liever niet in je tuin wilt hebben. Dat zijn achtereenvolgens mieren, rupsen, de bladluis, slakken, het spuugbeestje, wespen en tenslotte spint. Te beginnen met mieren. Al zijn mieren hele nuttige beestjes... je houdt ze het liefst wel ver buiten de deur.

Mieren

Zoals gezegd zijn mieren in je tuin enorm nuttige insecten. Daar wil je ze liever ook houden. In huis kunnen deze harde werkers wel zorgen voor overlast. Vandaar dan ook dat we je helpen om deze beestjes buiten de deur te houden. Dat kan op meerdere manieren. Heb je eenmaal mieren in huis? Dan verwijder je hun geursporen. Want mieren maken een geurspoor aan zodra ze voedsel ontdekken. Op die manier kunnen andere mieren dit spoor volgen. Gebruik groene zeep en verwijder dit geurspoor. Leg buiten je huis (op de plek waar de mieren het huis binnenkomen, dus op het 'mierenpad') kaneel of kruidnagel neer.

Deze kruidsoorten rieken sterk en dat zorgt ervoor dat de mieren hun eigen geurspoor niet meer kunnen volgen. Wat ook goed werkt tegen mieren in huis is het planten van bieslook, lavendel of Afrikaantjes in je tuin. Plant deze bij voorkeur dichtbij de plekken waar mieren gemakkelijk je huis binnen kunnen komen.

Rupsen

Wat te doen tegen vraatzuchtige beestjes zoals rupsen in je tuin? Rupsen zijn voor menig tuinliefhebber een ware plaag. Een rups eet de hele dag door. Dat heeft een reden. Want de bladeren waarvan het eet bevatten zeer weinig energie. En dan te bedenken dat deze insecten vanaf het moment dat ze uit het ei kruipen als rups, tot het moment dat ze zich ontpoppen als vlinder, honderden malen zwaarder moeten worden. Kortom: Veel rupsen in de tuin wil je in alle macht voorkomen! Maar bedenk ook dat de rups een belangrijke voedselbron is voor bijvoorbeeld vogels. Bestrijdt de beesten dan ook niet met chemische bestrijdingsmiddelen maar wees verstandig en gebruik uitsluitend natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Wat goed werkt tegen rupsen is 'gier' van uien. Laat de schillen van 3 tot 4 uien (en de uienloof eventueel) 7 dagen weken in een emmer met 10 liter water. Vervolgens zeef je de uien zodat je alleen vocht overhoud. Voeg 2 flinke eetlepels met een zachte zeep toe. Goed mengen en vervolgens 1 gedeelte gier met 15 liter water verdunnen. Daarmee kan je vervolgens (bij voorkeur 's avonds) de planten besproeien.

Bladluis

Een ander insect die je nooit in grote aantallen in je tuin wilt hebben is de bladluis. Overigens zijn er meerdere soorten bladluizen waaronder de zwarte bonenluis, rozenluis, slaluis, eikenbladluis, wolluis, appeltakluis en ga zo maar door. Meer dan 1000 soorten in totaal! De bekendste luis is echter de groene bladluis. Die komt in de meeste Nederlandse tuinen voor. Hoe kan je de bladluis op een milieuvriendelijke wijze bestrijden? Je kunt natuurlijk middeltjes kopen maar dat is niet nodig en kostbaar.

Want deze beestjes kan je ook bestrijden door zelf met brandnetels een gier te maken. Hoe doe je dat? Pluk brandnetels (ongeveer een halve emmer vol) en voeg water toe (ongeveer 10 liter). Laat het vervolgens een week staan. Vervolgens zeef je de plantenresten eruit. Het concentraat dat overblijft verdun je met ongeveer 1 op 10. Dus je neemt 1 liter concentraat en voegt daar 10 liter water aan toe. Dan heb je de perfecte verhoudingen en kun je daarmee, met een plantenspuit, de planten besproeien waarop bladluis zit.





Slakken

Als er één beest je tuin kaal kan vreten dan is het wel, naast de rups, de slak. Een slakkenplaag is de nachtmerrie van iedere tuinliefhebber. Naast dat ze bladeren maar ook de stengels van planten aanvreten, laten ze ook veel slijm achter. Bij vochtig, regenachtig weer hebben ze de neiging om hogerop beschutting te zoeken. Dat resulteert meestal in vieze slijmsporen op ramen en deuren. Overigens richt de slak met huisje minder schade aan dan de naaktslak. Er zijn diverse chemische bestrijdingsmiddelen op de markt waarmee slakken kunnen worden bestreden. Maar gebruik die niet! Want slakken zijn een ware delicatesse voor veel diersoorten zoals vogels en egels. Wanneer zij slakken eten die bestreden zijn met chemische bestrijdingsmiddelen, dan worden ze ziek en kunnen ze doodgaan.

Wat kan je doen tegen slakken in je tuin? Bouw een slakkenval! Neem een emmertje en maak in de onderkant enkele openingen zodat de slakken erin kunnen kruipen. Vul de emmer met een laagje bier. Dit trekt slakken aan en ze zullen, eenmaal in de emmer gekropen, erin verdrinken. Plaats op meerdere plekken in je tuin slakkenvallen. Met name bij kwetsbare planten.

Spuugbeestje

Het spuugbeestje laat op bladeren in aan stengels van planten slijm achter. Dit in de vorm van hoopjes schuim. In die schuimhoopjes zitten de larven van het schuimbeestje. Het schuim rondom deze larven moet ze beschermen tegen uitdroging maar ook tegen parasieten die het op hen gemunt hebben. Ook het spuugbeestje wil je eigenlijk niet in je tuin hebben.

Ze richten dan wel niet zoveel schade aan als rupsen en slakken, toch kunnen planten misvormen of minder goed groeien. Een goed en milieuvriendelijk middel tegen spuugbeestjes is Calypso. Dit vloeibare middel spuit je op de plantenbladeren en stengels. De spuugbeestjes die hiermee in contact komen overleven het niet. Overigens werkt dit middel tot 10 dagen na. Je hoeft dus niet dagelijks al je kwetsbare planten met spuugbeestjes bij langs.

Wespen

De wesp is een nuttig diertje. Zo zorgt het o.a. voor de bestuiving van bloemen en bomen. Een paar wespen in je tuin is nog geen probleem. Het wordt wel een probleem wanneer er een nest in de buurt is. Zet in de verste uithoeken van je tuin een aantal jampotten met siroop neer. In het midden van de deksel boor je een gat, zodat de wespen wél naar binnen kunnen gaan maar niet meer naar buiten. Dit soort wespenvallen zijn erg effectief. Ditzelfde kan je doen met een colafles. Zaag deze doormidden en zet de bovenkant van de fles omgekeerd in de onderkant. Wespen zorgen met name in de maanden juli en augustus voor de meeste overlast.

Spint

Tenslotte willen we nog het allerlaatste insect die voor overlast in veel Nederlandse tuinen zorgt met je bespreken: Spint. Dit is mijt die zeer veel schade in tuinen aanricht. Spint boort gaatjes in de onderkant van plantenbladeren. Hij zuigt de bladeren leeg. Als gevolg daarvan kleuren de bladeren geel waarna deze na verloop van tijd afsterft. Iets zwakkere planten kunnen afsterven wanneer je er niet op tijd bij bent. Een zeer goed middel tegen mijt/spint is een mengsel van zachte zeep met spiritus.

Neem 1 deel water (bijvoorbeeld een liter) en voeg hier 1% spiritus en ongeveer 3% zachte zeep aan toe. Besproei daarmee 's avonds of als het bewolkt is de planten waarop de spint zit. Besproei niet alleen de bladeren maar ook de stam. Nu wacht je 10 dagen en besproei je de planten nogmaals met dit mengsel. Herhaal dit eventueel nog een keer. Zo verklein je de kans dat achtergebleven eitjes alsnog uitkomen.

Veel natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen insecten

Op het internet vind je veel milieuvriendelijke oplossingen tegen insecten in eigen tuin. De meeste van deze middelen blijken erg effectief te zijn. Het is daarom ook overbodig om dure bestrijdingsmiddelen te kopen. Doe je dit toch? Koop dan uitsluitend milieuvriendelijke middelen ter bestrijding van insecten. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor het milieu en met name schadelijk voor de dieren die weer van de insecten in jouw tuin leven!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 4340x
Toegevoegd: 09-10-2016 22:03
Gewijzigd: 01-11-2016 23:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3888 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!