echtscheiding tekenen

Stappenplan echtscheiding

echtscheiding tekenenEen echtscheiding lijkt ingewikkeld en daarom is het vaak kostbaar. Maar juridisch gezien is een echtscheiding eigenlijk heel eenvoudig. Daarom is online scheiden ook aan een opmars bezig. Het biedt een voordelige manier om jouw scheiding te regelen en duidelijke afspraken te maken met jouw ex. In dit stappenplan leggen we je kort uit hoe je kan scheiden en waarom dat niet meer zo veel hoeft te kosten.

Stappenplan echtscheiding

Artikelen die vermelden dat een echtscheiding nooit fijn is ken je wel van de VIVA en de Linda. En natuurlijk is het zwaar. Zowel emotioneel als financieel. Er moet gewoon ontzettend veel worden geregeld. Maar dat het sneller en goedkoper kan weten veel mensen niet.

Er zijn drie manier hoe je kan scheiden. Namelijk:

  • echtscheiding

  • scheiden van tafel en bed

  • ontbinden van het huwelijk na scheiding van tafel en bed

Als geen sprake is van een huwelijk, maar van een geregistreerd partnerschap, kan je zelf zonder rechter jouw partnerschap ontbinden als je geen kinderen hebt. Dat is heel anders als je wel kinderen hebt. Dan moet je toch echt naar de rechter. En wil jij wel een punt zetten achter je relatie, maar wil je partner dit niet? Ook dan zul je naar de rechter moeten.

Maar goed. Het gaat in dit artikel om het stappenplan. En dat is dan ook wat we hieronder bespreken.

Stap 1 Echtscheiding aanvragen

Je hebt het je partner verteld en ook de zware stap genomen om het de kinderen te vertellen. Naast alle emotie moet je nu ook daadwerkelijk de echtscheiding gaan aanvragen. En dat kan je doen bij een advocaat of een mediator en het kan gaan om een echtscheiding in overleg of op tegenspraak.

Daarnaast kan de echtscheiding op gezamenlijk verzoek, maar ook een eenzijdig verzoek tot echtscheiding is mogelijk. Er zijn legio mogelijkheden om een advocaat of mediator te vinden. Belangrijkste hierbij is dat u let op de kosten en de beoordelingen van mensen die jou voorgingen. Zo kan je duidelijk bepalen of alles goed geregeld zal worden.

Kosten zijn namelijk niet het enige waar je aan moet denken als je een echtscheiding wilt aanvragen. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat veel te veel advocaten namelijk nog te vaak aan hun eigen portemonnee denken in plaats van het belang van hun cliënten. Aan jou en je portemonne dus.

Stap 2 Documenten

Om een echtscheiding aan te vragen moet een verzoek worden ingediend bij de rechtbank. Dit heet een verzoekschrift. Dit regelt jouw advocaat voor je en eigenlijk is dat alles. Nee oké, zo simpel is het ook niet. Want je hebt misschien wel een koophuis of kinderen. En ook op fiscaal vlak moet je wel het een en ander regelen. Maar goed, de documenten. Na een gesprek met jou en je partner zal de advocaat of jouw advocaat en die van je ex in een gesprek de mogelijkheden bespreken en kijken naar een mogelijke verdeling.

Stap 3 Echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan

Je leest misschien op sommige websites anders, maar een echtscheidingsconvenant is niet verplicht hoor. Je kan ook gewoon zelf een overeenkomst opstellen, maar een advocaat of mediator heeft nu eenmaal wel de ervaring om een en ander in goede banen te leiden en om te voorkomen dat je belangrijke afspraken over het hoofd ziet. Daarnaast is de advocaat vanaf het begin bij jullie echtscheiding betrokken en kent hij jullie situatie daarom door en door.


En wil je niet dat jullie advocaat het convenant opstelt? Geen enkel probleem, de notaris kan hier ook bij helpen en het officieel vastleggen.

Heb je minderjarige kinderen? Dan is een ouderschapsplan verplicht. Dit plan bevat de afspraken over de verzorging van het kind of de kinderen.

Echtscheidingsadvocaten

Wilt u scheiden en zoekt u nog een gespecialiseerde scheidingsadvocaat? Echtscheidingsrechtadvocaten.nl heeft een ruim netwerk met ervaren echtscheidingsadvocaten in heel Nederland. Laat uzelf juridisch adviseren bij een scheiding.



Stap 4 De rechter

Veel scheidingen gaan in overleg en dus op gezamenlijk verzoek. Jij en je partner tekenen de benodigde documenten en de advocaat dient het verzoekschrift tot scheiding in bij de rechtbank. De rechter zal het verzoek inwilligen en de echtscheiding uitspreken.

Stap 5 Instemmen

De rechter neemt de beslissing en jullie stemmen daarmee in. Daarna moet het worden ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente en is jullie echtscheiding afgerond. Over het algemeen duurt de gehele procedure niet langer dan een week of 4 à 5.

Maar wat als het iets ingewikkelder wordt?

Ingewikkelder wordt een scheiding als je een koopwoning hebt. Of als een van beide partijen helemaal niet mee wil werken aan de scheiding. Ondanks dat een vechtscheiding voornamelijk nadelig is voor je kinderen komt het toch nog heel erg vaak voor. En niet op de laatste plaats vanwege het huis.

Als je een koophuis hebt, dan moet worden gekeken of de woning moet worden verkocht of dat een van beide partners de woning kan kopen en de hypotheek op zijn of haar naam kan zetten.

Hoe kan scheiden dan goedkoper?

Vooruit, scheiden kan dus sneller dan je had gedacht. Maar het kan dus ook goedkoper. Online scheiden is dan een optie. Nadeel van online scheiden is wel echt de persoonlijke touch met de advocaat of mediator die ontbreekt. En is dat vervelend? Nee, dat is misschien niet vervelend, maar het is wel fijn als iemand meedenkt en luistert.

Ander nadeel van online scheiden is dat het eigenlijk het beste werkt als jij en je partner achter de scheiding staan. In geval van een vechtscheiding kan je het traject wel online starten, maar zullen jullie uiteindelijk allebei jullie eigen advocaat inschakelen.

Heeft online scheiden ook voordelen?

Online scheiden is sneller en goedkoper. Binnen een week of vier, vijf ben je gescheiden en omdat de gehele procedure eigenlijk online plaatsvindt, is het ook stukken goedkoper dan een reguliere echtscheiding.

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat online scheiden de ideale manier is als je kosten wilt besparen en snel wilt scheiden. Nadeel is wel dat het lastiger is om deze manier van scheiden te kiezen als je het niet met elkaar eens bent. Als er sprake is van een vechtscheiding bijvoorbeeld.

Overigens bieden veel advocaten een online scheiding aan om de procedure te starten, maar blijken er onderwerpen te zijn waar je niet uitkomt, dan kan je toch een fysieke afspraak maken.

Het lijkt er dus op dat het beste van twee werelden in de toekomst wordt gecombineerd om de ideale vorm te creëren om de scheiding te regelen. Deels offline, deels online. Wat online kan gebeurt online om kosten laag te houden en wat offline moet zal offline gebeuren. Fysiek dus. Even een afspraak op kantoor van de advocaat of bij je thuis om face to face tot afspraken te komen. Wel zo fijn als je het ons vraagt.

Want op die manier kan je dus ook online jouw echtscheidingsprocedure starten en de kosten laag houden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: sanne
Aantal keer gelezen: 8482x
Toegevoegd: 09-05-2016 19:37
Gewijzigd: 14-03-2017 20:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!