10 manieren om een schoolplein in te richten

10 manieren om een schoolplein in te richten

10 manieren om een schoolplein in te richtenHoe eenvoudig het ook mag klinken, het ontwerpen van een schoolplein is niet zo eenvoudig, vooral wanneer je voor de eerste keer een speelplein onder handen neemt.

Elke school wil een kindvriendelijke en speelse omgeving creëren voor haar leerlingen. Een schoolplein dat elk kind met plezier zal gebruiken. Kinderen vinden het heerlijk om nieuwe dingen te proberen en te ontdekken, daarom is het een goede keuze om een schoolplein te ontwerpen met speelmateriaal dat hen kan helpen de wereld te ontdekken en nieuwe vriendjes te maken door te slingeren, klimmen, schommelen en glijden! Hieronder vind je enkele uitstekende ideeën die jou kunnen helpen bij het ontwerpen en inrichten van een schoolplein. Dat is erg handig als je bijvoorbeeld als ouderraad mee mag denken bij het ontwerp van het schoolplein van je kind. De mogelijkheden hiervoor zijn namelijk heel divers.

 

Schommels

Schommels worden meestal opgehangen in een metalen of houten frame. Een schommel kan zo worden ontworpen dat meer dan één kind tegelijk kan schommelen. Daarnaast zijn schommels vaak voor kleine kinderen bestaat er een schommel die is ontworpen met beengaten die de peuter helpen in een rechte positie te de blijven zitten terwijl de schommel wordt geduwd. Voor oudere kinderen kunnen schommelzitjes gemaakt worden van hout of plastic. Indien je graag een milieuvriendelijk schoolplein inricht kan je een schommel kopen van gerecycleerd plastic. 

 

Glijbanen

Kinderen houden over het algemeen van een mooie en goede glijbaan. Een glijbaan voelt namelijk soms wat gevaarlijk aan, wat het gevoel voor avontuur voor heel wat kinderen aanspreekt. Glijbanen kunnen buisvormig zijn om te voorkomen dat kinderen uit de glijbaan vallen of zelfs plat. Wanneer je een glijbaan aankoopt kan je kiezen tussen een glijbaan uit metaal of een glijbaan uit plastic. Glijbanen kunnen daarbij ook nog eens recht of gebogen zijn. Glijbanen zijn niet enkel erg leuk om mee te spelen, ze zijn ook nog eens belangrijk voor de ontwikkelingen van het kind. Het beklimmen van de ladder bouwt coördinatie, kracht en evenwicht op in hun ledematen terwijl de glijbaan zelf een kind leert om moed op te bouwen en niet bang te zijn. 

 

Panna-kooien

Panna is vergelijkbaar met een potje voetbal dat dan op kleinere schaal in een metalen kooi wordt gespeeld. Een van de voordelen van een panna kooi is dat het erg moeilijk is om de bal eruit te schoppen. Op die manier gebeuren er minder ongelukjes op de speelplaats of op het schoolplein. De meeste panna kooien worden gemaakt van metaal waardoor je ze altijd buiten kan laten staan en ze bestand zijn tegen guur weer. 

 

Wipplank 

 Wipplanken zijn terug te vinden in bijna iedere speeltuin en op de meeste schoolpleinen. Wipplanken zijn erg geliefd bij kinderen groot en klein, en wanneer je ervoor kiest een wipplank op jouw schoolplein te plaatsen zal je snel merken dat dit een van de meest populaire speeltuigen is. Hoewel een wipplank vroeger vaak maar door twee personen tegelijk gebruikt kon worden vind je nu heel wat wipplanken die plaats bieden voor vier of zelfs acht personen. Een wip helpt bij het ontwikkelen van de sociale vaardigheden en communicatie van een kind.

 

Groene speelpleinen en schoolpleinen

 Heel wat scholen hebben de dag van vandaag een grote aandacht voor milieu en ecologie. Daarom kiezen ze dan ook voor groene speelpleinen en schoolpleinen om kinderen in een natuurlijke en gezonde omgeving te laten spelen. Groene speelpleinen en schoolpleinen hebben natuurspeelzones, paden, planten en bomen. Vaak zijn deze schoolpleinen ook uitgerust met een regenwaterbassin waarmee de tuin onderhouden wordt en moestuintjes waar de kinderen zelf groenten en fruit kunnen planten. Een groen speelplein kan worden gebruikt als basis waarop men dan speeltuigen inplant. Op die manier kunnen er bijvoorbeeld houtsnippers gebruikt worden voor grondbedekking onder de schommels, wipplank of glijbaan. Houtsnippers zijn namelijk milieuvriendelijk en zacht. Het is dan ook beter voor kinderen om te spelen op houtsnippers dan op betontegels. 

  

Klimtuigen

Klimtuigen zijn een goede manier om een kracht te ontwikkelen voor een kind terwijl ze ook leren om niet bang te zijn en hun hand-oog coördinatie verbeteren. Het klimrek is een geweldig speeltuig om op de speelplaats of het schoolplein. De meeste klimrekken zijn gemaakt van metaal of hout hoewel er nu ook al heel wat plastic klimrekken op de markt verkrijgbaar zijn. Klimrekken bestaan er in alle maten en vormen. Indien je een groot schoolplein hebt kan je eventueel kiezen voor een groot klimrek met schommel en glijbaan in een. Kleine schoolpleinen hebben vaak echter baat bij een kleiner klimrek dat minder plek inneemt. Wanneer je een klimrek koopt voor een lagere school kies je best voor een klimrek tot 1m80 hoog terwijl een klimrek voor brugklassers al wel wat hoger mg zijn. 

 

Interactieve speeltuigen

 Voor een goede fysieke, mentale, sociale en emotionele ontwikkeling is het belangrijk dat kinderen buiten spelen. Soms kan het een uitdaging zijn om hen daartoe te motiveren. Je kan echter interactieve speeltoestellen inzetten om kinderen aan te zetten meer buiten te spelen. De meeste interactieve speeltuigen zijn gemakkelijk te begrijpen en stimuleren kinderen om creatief met hun omgeving om te springen. Er is een breed scala aan interactieve speelmaterialen, zoals geluidsstenen en geluidstrappen of een verzameling matten die reageert wanneer een kind erop stapt. Interactieve speeltoestellen helpen kinderen praktische vaardigheden te ontwikkelen, zoals probleemoplossend denken, het vergroten van zelfvertrouwen, het bevorderen van empathie en het vermogen om emoties te uiten. Het grootste voordeel van interactief spelen is dat het geschikt is voor kinderen van alle leeftijden.

 

Draaischijf

 Draaischijven zien er een beetje gevaarlijk uit, en dat is net wat kinderen aantrekt. Hoewel een draaischijf natuurlijk perfect veilig is, kan hij erg snel gaan, en dat is stoer. Plaats een draaischijf op je schoolplein en je kan er prak op gaan dat dit een van de meest populaire speeltuigen zal zijn – vooral bij de oudere kinderen. Draaischijven zijn goed voor het ontwikkelen van het evenwicht en een goede motoriek. Daarnaast leren kinderen eveneens dat ze niet bang hoeven te zijn van snelheid. 

 

Zandbak

 Een zandbak aan je schoolplein toevoegen is een erg goed idee wanneer jouw speelplein of speelplaats zich vooral op jonge kinderen richt. Een zandbak leert kinderen namelijk om hun verbeelding te gebruiken – meisjes en jongens kunnen niet enkel grote zandkastelen bouwen vol prinsen en prinsessen, maar evengoed ook ingebeelde cakejes bakken uit zand. 

 

Hobbelpaardjes

Een bijkomend speeltuig dat je zeker en vast aan je speelplaats of schoolplein wil toevoegen zijn hobbelpaardjes. Deze speeltuigen zijn er in heel wat verschillende vormen – van paarden tot eendjes en zelfs auto’s. Hobbelpaardjes zijn vooral populair bij kleinere kinderen en zijn erg makkelijk te installeren.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 2119x
Toegevoegd: 24-08-2020 14:20
Gewijzigd: 25-08-2020 10:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!