cola

10 oorzaken van buikvet

colaSteeds meer mensen zijn te dik. Vooral de gemiddelde buikomtrek in Nederland en andere westerse landen neemt in rap tempo toe. Deze toename van buikvet komt vooral door onze gewoontes en levensstijl. Ben jij benieuwd wat de oorzaken van buikvet zijn? Lees dan snel verder. In dit artikel leggen we je het precies uit. Ook geven we je meteen een korte uitleg over de gevaren van buikvet.

Waarom buikvet niet goed is

Voordat we beginnen met de oorzaken van buikvet, eerst een stukje uitleg over waarom buitvet niet goed voor je is. Zoals je waarschijnlijk weet, heeft overgewicht verschillende nadelige gevolgen voor je gezondheid. Buikvet is daarbij nog schadelijker dan ander lichaamsvet.

Enkele gezondheidsrisico’s van buikvet zijn:

  • Buikvet kan je eetlust vergroten, waardoor je (nog meer) aankomt.
  • Buikvet verhoogt het risico op een hoge bloeddruk.
  • Buikvet vergroot het risico op hart- en vaatziektes.
  • Buikvet kan bij vrouwen een hoger risico op borstkanker met zich meebrengen.
  • Buikvet wordt gelinkt aan een grotere kans op insulineresistentie en diabetes type 2.
  • Buikvet kan het risico op kanker in het spijsverteringskanaal vergroten.
  • Buikvet kan voor een slechte nachtrust zorgen doordat het je ademhaling kan verstoren.

Tien dingen die buikvet veroorzaken

Hieronder lees je tien dingen die buikvet veroorzaken en die het moeilijk maken om buikvet te verliezen. Wil jij voorkomen dat je aankomt of wil je buikvet verbranden? Zorg dan dat je op deze tien punten let.

1: Veel suiker eten

Suiker is een echt dikmaker. Ten eerste bevat suikerrijk eten vaak (erg) veel calorieën. Daardoor krijg je al snel meer calorieën binnen dan je nodig hebt, waardoor je lichaam buikvet aanmaakt om de energie in op te slaan. Dat is echter niet het enige probleem met suiker. Suiker heeft namelijk ook een verslavende werking. Als je suikerrijke voeding eet, krijg je al snel trek in nog meer. Hierdoor eet je meer dan goed voor je is.

Daarnaast heeft suiker ook een slechte invloed op je bloedsuikerspiegel. Na het eten van suiker krijg je namelijk een piek in je bloedsuikerspiegel, die vaak gevolgd wordt door een dipje. Hierdoor kan je ook een dipje in je energieniveau ervaren. Deze schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen je hormonen uit balans brengen en zorgen ervoor dat je lichaam sneller vet op slaat. Ook kan een energiedipje ervoor zorgen dat je opnieuw trek krijgt in (suikerrijk) eten.

2: Suikerrijke en calorierijke dranken

Zoals je hebt kunnen lezen is suikerrijk eten een belangrijke oorzaak van buikvet. Suikerrijke dranken spelen een extra grote rol. Deze bevatten namelijk veel suiker en veel calorieën, maar verzadigen zeer slecht. Daardoor kan je met frisdrank makkelijk een paar honderd calorieën binnenkrijgen zonder dat je eetlust daalt. Daardoor krijg je in totaal al snel te veel calorieën binnen.

Daarnaast worden de suikers uit dranken door de vloeibare vorm nog sneller opgenomen dan de suikers uit eten

Belangrijk om te weten: niet alleen frisdrank zoals cola bevat veel suiker. Fruitsappen uit pak bevatten vaak net zo veel suiker, sommigen zelfs meer. Drink hier daarom ook niet te veel van en probeer varianten te kiezen die geen of weinig suiker bevatten. Wees echter ook voorzichtig met kunstmatige zoetstoffen. Sommige zoetstoffen, zoals aspartaam, kunnen namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid.

3: Simpele koolhydraten

Simpele koolhydraten zijn te vinden in bijvoorbeeld pasta, witte rijst en producten die gemaakt zijn van witte bloem, zoals wit brood en cakes. Het effect dat deze simpele koolhydraten op je lichaam en buikvet hebben is te vergelijken met het effect van suiker. Deze simpele koolhydraten worden namelijk ook snel door je lichaam opgenomen en kunnen ook schommelingen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Daardoor kunnen ze er net als suiker voor zorgen dat je meer buikvet aanmaakt.

4: Eten net voor het slapengaan

Net voordat je gaat slapen kan je beter niet meer te veel eten. Doordat je de calorieën uit dit eten vaak niet meer verbrandt, worden ze als vet opgeslagen. Heb je ’s avonds toch echt trek? Kies dan voor een gezonde caloriearme snack. Zoals was (snoep)groente of fruit. Als je voor fruit kiest, kan je het beste fruit eten dat relatief weinig fruitsuiker bevat. Voorbeelden hiervan zijn aardbeien en blauwe bessen.

5: Een slechte nachtrust

Een slechte nachtrust kan er op verschillende manieren voor zorgen dat je buikvet opslaat. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder groeihormoon aanmaakt, waardoor je lichaam moeilijker vet verbrandt. Maar het heeft ook een directere invloed. Een slechte nachtrust, en dus vermoeidheid, zorgt er namelijk voor dat je geneigd bent om meer te eten en om ongezondere keuzes te maken.

Ook kan een slechte nachtrust ervoor zorgen dat je meer stress ervaart. Over het verband tussen stress en buikvet lees je meer bij punt 8 van dit artikel.

6: Transvetten

Dat alle vetten ongezond zijn en je dik maken is een mythe, maar er zijn natuurlijk wel ongezonde vetten. De meest ongezonde zijn transvetten. Deze vetten worden vaak aan bewerkte voedingsmiddelen toegevoegd. Bijvoorbeeld aan koekjes, cakes, bakmixen en hartige snacks. De vetten zijn namelijk bewerkt om ze langer houdbaar te maken. Daardoor zijn ze zeer geschikt om te gebruiken in eten dat lang houdbaar moet blijven.



Voor ons lichaam zijn deze vetten echter niet zo geschikt. Ze kunnen ontstekingen veroorzaken in je lichaam, welke je grotendeels niet op zal merken. Deze ontstekingen hebben, ondanks dat ze vaak onopgemerkt blijven, wel effect op je gezondheid. Zulke ontstekingen vergroten namelijk het risico op onder andere diabetes en hart- en vaatziektes.

Ook het risico op overgewicht wordt groter als je transvetten eet. Uit meerdere onderzoeken met dieren blijkt namelijk dat transvetten overmatig buikvet veroorzaken, zelfs als de dieren niet meer calorieën te eten kregen dan ze nodig hadden.

7: Te weinig lichaamsbeweging

Te weinig lichaamsbeweging is een grote risicofactor voor een slechte gezondheid en overgewicht. In de laatste eeuw zijn mensen lichamelijk steeds minder actief geworden. Dit speelt, samen met onze eetgewoontes, een grote rol bij de toename van overgewicht en overmatig buikvet.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat een inactieve leefstijl gelinkt kan worden aan een veel hoger risico op overmatig buikvet. Uit de resultaten van een studie naar tv kijken en buikvet bleek bijvoorbeeld dat de groep mensen die meer dan drie uur per dag tv keken twee keer zoveel risico hadden op ernstige abdominale obesitas, oftewel extreem overgewicht rond de buik, in vergelijking met de mensen die minder tv keken.

Daarnaast kan een gebrek aan lichaamsbeweging er ook voor zorgen de kilo’s er sneller terug aankomen rond je buik nadat je bent afgevallen.

8: Stress en een verstoorde hormoonbalans

Hormonen spelen een grote rol bij het verbranden en opslaan van vet. Een verstoorde hormoonbalans kan daarom ook de oorzaak zijn van buikvet. Vooral het hormoon cortisol speelt hierbij een grote rol.

Cortisol staat bekend als stresshormoon. Je lichaam maakt dit hormoon namelijk aan als je stress ervaart. Doordat we tegenwoordig veel druk ervaren en gehaast leven, schiet onze cortisol aanmaak vaak omhoog. Dat is erg nadelig omdat cortisol je lichaam de boodschap geeft om vet op te slaan en dan voornamelijk in de buikstreek. Tegelijkertijd kan cortisol je vetverbranding blokkeren. Daardoor kan stress er in sommige gevallen voor zorgen dat je niet afvalt, zelfs niet als je jezelf aan een afslankdieet houdt.

9: Menopauze

Tijdens de menopauze, oftewel de overgang, verandert de hormoonhuishouding drastisch en ook dat heeft invloed op de manier waarop je lichaam vet opslaat. Voor de overgang zijn je eierstokken verantwoordelijk voor het aanmaken van oestrogeen. Tijdens de overgang stoppen je eierstokken hiermee. De aanmaak van oestrogeen wordt dan overgenomen door je bijnieren. Je bijnieren maken echter minder en andere oestrogeen aan dan je eierstokken.

Deze verandering kan ervoor zorgen dat je een buikje krijgt, omdat oestrogeen invloed heeft op waar je lichaam vet opslaat.

10: Te weinig vezels, vetten en eiwitten

Een dieet dat weinig vezels, vetten en eiwitten bevat verzadigt vaak niet goed. Daardoor heb je vaak trek en kan je last krijgen van eetbuien. Hierdoor eet je al snel te veel, waardoor je (buik)vet aanmaakt. Het is daarom aan te raden om ervoor te zorgen dat je voldoende van vetten, eiwitten en vezels binnenkrijgt.

Enkele voorbeelden van goede bronnen zijn:

  • Vezels: volkoren producten, groenten en fruit
  • Vetten: vette vis, noten, zaden en avocado’s
  • Eiwitten: vlees, vis, eieren en kwark





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 3556x
Toegevoegd: 09-12-2016 11:17
Gewijzigd: 19-12-2016 22:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!