Van een depressie kan je echter genezen! Ook al ziet de toekomst er voor jou gitzwart uit, elke depressie is tijdelijk en er komt weer een moment waarop je kan genieten van dingen in het leven. Maar nog beter is het om in de toekomst het krijgen van een depressie te voorkomen. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Wij geven je in dit artikel 10 adviezen waarmee je vrijwel zeker zelf in staat bent om een nadere depressie af te wenden. Lees je met ons mee?
Een depressie kunnen we aanduiden als een aandoening die onder de stemmingstoornissen valt. Het is een ziekte waarbij de gevoelens en stemmingen afwijken. Men is depressief indien er gedurende een bepaalde periode sprake is van ernstige somberheid, desinteresse en lusteloosheid. Depressieve mensen kunnen daarnaast nauwelijks ergens van genieten. Er zijn gradaties in depressiviteit. De een zal een beetje somber zijn terwijl een ander weer zo somber is dat hij/zij geen zin meer heeft om te leven. De somberheid bij depressiviteit kan trouwens met de dag wisselen en zelfs op één dag wisselen tussen sombere en positieve stemmingen. Een depressie is bij ieder persoon weer net iets anders.
Over gezond eten in relatie tot depressies is al veel geschreven. Voor ons een reden om hier even wat extra aandacht aan te besteden. Eet vooral altijd gezond. En gezond is echt gezond. Ben je vatbaar voor somberheid of depressies, dan eet je alleen onbewerkte, pure voedingsproducten. Bewerkt voedsel laat je staan. Vermijd ook snelle koolhydraten die je vind in bijvoorbeeld rijst, macaroni, pizza, brood, koek en snoep. Laat frisdrank staan, matig de consumptie van alcohol en kijk uit met cafeïne. Daarentegen eet je veel groenten en fruit en eiwitrijke producten.
De omega-3 vetzuren zijn hele belangrijke stoffen die je lichaam nodig heeft om zo goed mogelijk te presteren. Dit zijn de z.g. essentiële vetten. Deze vetten kan het menselijk lichaam trouwens zelf niet aanmaken. We zijn daarvan dus afhankelijk van onze voeding. Het is wel belangrijk dat je ze binnen krijgt en het liefst dagelijks. Omega-3 vind je in alle vette vis zoals markeel, haring en zalm. Het komt ook voor in eieren, zeewier en bepaalde noten. Bij bevolkingen waar het normaal is veel vette vis te eten, komen veel minder snel depressies voor. Omega-3 is een krachtig en natuurlijk antidepressivum! Krijg je hier te weinig van binnen? Dan betekent het dat je een onevenwichtigheid in je voeding hebt. Je bent in dat geval ontvankelijker voor het ontwikkelen van een depressie.
Vitamine D wordt ook wel de zonvitamine genoemd en blijkt extra belangrijk te zijn voor mensen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van sombere gevoelens. In het voorjaar en zomer is het belangrijk dat je veel buiten bent. Je huid maakt dan vitamine D aan en slaat deze op in je huid. In de wintermaanden kan je hier weer van profiteren.
Meer kans om depressief te worden heb je als je weinig vitamine B foliumzuur in je bloed hebt. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat bij mensen die te weinig van deze belangrijke vitamine in hun bloed hebben, minder goed reageren op antidepressiva. We raden je aan om jezelf extra vitamine B in supplementvorm toe te dienen.
Het blijkt dat er wel degelijk een verband is tussen sombere stemmingen en je bloedsuikerspiegel. Is je bloedsuiker uit balans? Dan is de kans groter dat je stemmingen minder evenwichtig zijn. Het is zelfs zo dat een verstoorde bloedsuikerspiegel één van de belangrijkste veroorzakers is van stemmingsstoornissen. Dat even terzijde. Wat je kan doen tegen een verstoorde bloedsuikerspiegel is eenvoudig. Stop gewoon met de consumptie van suikers. Stop er radicaal mee. Bij de consumptie van suikers treden er hevige pieken en dalen op van de hoeveelheid glucose in het bloed. Je lichaam maakt insuline aan indien je suiker consumeert.
Dit insuline breekt zo snel mogelijk de aanwezige suikers in het bloed af, waardoor je je al snel vermoeid voelt en opgebrand. Sommige mensen krijgen last van slapeloosheid, duizeligheid of nachtelijk zweten. Ook een slechte concentratie, depressieve gevoelens en huilbuien kunnen gepaard gaan bij overmatig suikergebruik.
Beweging blijkt enorm positief bij te dragen aan het voorkomen van depressies. Ben je depressief of gevoelig voor somberheid? Met voldoende lichaamsbeweging verlaag je de stresshormonen cortisol en adrenaline. Tegelijk maakt je lichaam serotonine en dopamine in de hersenen aan als je dagelijks een uur intensief sport of beweegt. De stofjes serotonine en dopamine zijn neurotransmitters en die hebben een bepaalde invloed op hoe jij je voelt, op de stemming dus. Aangezien veel lichaamsbeweging ook je fitheid en gezondheid bevordert, loop je minder kans op het ontwikkelen van ziektes zoals obesitas en diabetes.
En laat nou net deze twee ziektes vaak voorkomen bij mensen die te kampen hebben met depressieve klachten! Beweging en sport is, naast een gezond voedingspatroon, belangrijk voor iedereen maar vooral voor mensen die aanleg hebben of gevoelig zijn voor depressiviteit!
Depressies gaan vrijwel altijd gepaard met slaapproblemen. Misschien slaap jij juist extreem veel als je depressief bent of juist veel te weinig. Onderzoeken tonen aan dat slaapproblemen veroorzaakt kunnen worden door een depressie maar andersom ook een depressie kunnen veroorzaken! Daarom is het belangrijk dat je altijd voldoende slaapt. Laat je niet opjagen door het werk wat op je ligt te wachten of gewoon door een te volle agenda. Slaap het aantal uren dat je minimaal nodig hebt. Met name bij kinderen is het risico op het ontwikkelen van kinderdepressiviteit groot als ze te weinig slapen.
Heb je op dit moment last van slaapproblemen? Stel het niet uit maar ga er direct mee aan de slag. Bespreek de problemen met je huisarts maar overweeg ook om zelf alvast stappen te ondernemen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar ander werk wanneer jij je daar niet op je plek voelt of last hebt van een te hoge werkdruk. Of misschien heb je wel financiële problemen en vreet dat negatieve energie. Probeer de oorzaak te achterhalen en wees niet bang om beslissingen te nemen. Je voorkomt daarmee op de langere termijn wellicht een depressie!
Tip 4 is een belangrijk advies. Lucht je hart bij vrienden of een psycholoog wanneer je ergens mee zit. Praten lucht echt op. Gesloten mensen hebben vaker last van depressieve gevoelens dan extraverte mensen.
Het lijkt misschien voor de hand liggend maar het is voor iedereen belangrijk om op zijn tijd eens lekker te ontspannen. Plan voor je zelf minimaal 1 keer per week een genietmomentje in. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld elke donderdagavond een ontspannende activiteit doet. Ga met een goede vriend of vriendin naar de bioscoop, of ga eens lekker met je partner uit eten. Blijf voldoende leuke dingen doen. Dat neemt de stress van alledag weg en je hebt altijd iets om naar uit te kijken. En het hoeft niet altijd geld te kosten.