Syndroom van Cushing

Wat is het syndroom van Cushing?

Syndroom van CushingHet syndroom van Cushing veroorzaakt dat de bijnier teveel bijnierschorshormonen aanmaakt. Het hormoon dat teveel aangemaakt wordt is cortisol. Cortisol wordt door het lichaam gebruikt voor het immuunsysteem, inspanningen, stress en het regelen van de bloedsuikerspiegel. Het syndroom van Cushing is zeldzaam. Slechts 200 mensen in Nederland hebben er last van. De ziekte komt ongeveer drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat zijn de symptomen van het syndroom van Cushing?

In het begin heb je vaak nog geen last van het syndroom van Cushing. Dit komt doordat de klachten geleidelijk ontstaan en niet direct. Geleidelijk aan begin je moe te worden. Je hebt het idee dat je misschien iets teveel gedaan hebt. Je hebt ook het idee dat je lichaam verandert. Mensen om je heen geven ook aan dat je aan het veranderen bent. Nadat de eerste symptomen ontstaan treed de tweede fase aan. Bij deze fase treden de volgende symptomen op:

De vermoeidheid neemt verder toe. Zelfs traplopen is teveel. Ook een stukje wandelen kost teveel moeite voor het lichaam. Het bovenlichaam wordt ineens forser terwijl de rest van het lichaam dun blijft. Zo blijven de benen dun en de armen. Het gezicht zwelt langzaam aan op. Dit wordt ook wel het vollemaansgezicht genoemd. De nek wordt ook dikker. De huid wordt op verschillende plekken dunner en kwetsbaar. Je krijgt ook gemakkelijk last van blauwe plekken. Op de borst, buik en armen kan striae ontstaan. De spieren in het lichaam worden dunner waardoor je bijna geen kracht meer hebt om iets te doen. In zeer ernstige situaties heeft iemand met het syndroom van cushing een rolstoel nodig. Spieren en gewrichten kunnen pijn doen vooral bij de nekwervels en onderrug. Je lichaam kan last krijgen van botontkalking waardoor botten brozer worden. Je lichaam kan zout en vocht gaan vasthouden waardoor je verder opzwelt. De bloeddruk wordt hoger en je bent bevattelijk voor infecties. Vrouwen kunnen problemen krijgen met hun menstruatie. De menstruatie kan zelfs wegblijven. Mannen hebben minder zin in seks en kunnen last krijgen van erectieproblemen. Soms kan je door het syndroom van cushing last krijgen van diabetes. De stem kan ook lager worden door het syndroom. Kinderen met het syndroom van cushing blijven achter in de groei. Psychisch kunnen er ook veranderingen ontstaan. Je kan last krijgen van stemmingswisselingen en zelfs depressies. Er kunnen ook problemen ontstaan met het geheugen.

De diagnose het syndroom van cushing

Doordat de symptomen langzaam ontstaan is het lastig om direct het syndroom van cushing vast te stellen. Vooral omdat het een zeer zeldzaam syndroom is. Het duurt vaak lang voordat de artsen ontdekken wat er met een patiënt aan de hand is. Een arts kan met urine en bloed zien of iemand het syndroom heeft. Helaas is dit erg lastig en kan het soms alsnog niet gezien worden in het bloed of de urine. Er zijn namelijk allemaal factoren waardoor het syndroom niet gezien wordt. Vaak worden er meerdere onderzoeken uitgevoerd of herhaald om definitief het syndroom vast te stellen. De meest gebruikte test door artsen is het dexamethason remmingstest. Hierbij wordt 1 mg dexamethason ingenomen. Dit medicijn wordt om 23.00 s’avonds ingenomen. De productie van cortisol moet door het medicijn afgeremd worden. De volgende ochtend moet tussen 08.00 en 09.00 het hormoon in het bloed gemeten worden. Als het hormoon onvoldoende gezakt is blijkt er een te hoog gehalte van cortisol te zijn. Als dit klopt dan wordt er een vervolg onderzoek gedaan. Het hormoon ACTH wordt opgezocht in het bloed. Als dit hormoon laag is dan is er sprake van een gezwel in de bijnier die het syndroom van cushing veroorzaakt. Er kan ook gekozen worden voor een CT-scan. Met een CT-scan kan er gekeken worden of er een gezwel aanwezig is in de bijnieren. Soms wordt er pas nadat er een laag ACTH gehalte gevonden is een CT-scan gemaakt om duidelijkheid te krijgen. Soms is er aanvullend onderzoek nodig als er bijvoorbeeld een andere oorzaak is van de ziekte van Cushing.


Wat is de oorzaak van het syndroom?

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat het syndroom ontstaat. Soms zit er een gezwel in de bijnierschors. Dit gezwel zorgt ervoor dat de bijnier teveel cortisol aanmaakt waardoor het syndroom van cushing ontstaat. Er zijn ook medicijnen die bij langdurig gebruik het syndroom van cushing kunnen veroorzaken. Eén van de bekendste medicijnen die dit kan veroorzaken is prednison. Een andere oorzaak is dat een kliertje in de hersenen een hormoon aanmaakt. Dit hormoon wordt ACTH genoemd en deze stimuleert de bijnier om meer cortisol aan te maken. De bijnier gaat hierdoor harder werken waardoor er teveel cortisol in het bloed terecht komt.

Behandeling van het syndroom van cushing

Artsen kiezen er meestal voor om iemand met het syndroom van cushing te opereren. Afhankelijk van de oorzaak kunnen er twee soorten operaties uitgevoerd worden. Stel dat het kliertje in de hersenen teveel hormonen aanmaakt dan wordt je hieraan geopereerd. Als dit niet werkt kan er besloten worden om de bijnieren zelf te opereren. Meestal worden de bijnieren met een operatie volledig verwijderd. Als opereren niet goed lukt kan ervoor gekozen worden om het kliertje in de hersenen te bestralen. Meestal is de oorzaak van het syndroom van cushion een probleem een goedaardig gezwel in de bijnieren. Door het gezwel weg te halen zal het lichaam ook weer herstellen. Door de ingreep met de operatie is het cortisol verlaagd. Dit moet weer aangevuld worden, maar door de ingreep gebeurt dit niet automatisch. Een arts zal daarom medicijnen voorschrijven om het cortisol weer aan te vullen. Meestal wordt er hydrocortison voorgeschreven.  Ligt de oorzaak van het syndroom van cushing bij medicijnen? Dan is het meestal voldoende om gewoon de medicijnen aan te passen.

Risico bij het syndroom van Cushing

Een reden waarom het syndroom van Cushing behandeld wordt is omdat de kwaliteit van leven aangetast is. Doordat je de hele dag moe bent en niet lekker in je vel zit moet het probleem aangepakt worden. Daarnaast bestaat er door het syndroom een groter risico op hart- en vaatziekten. Uiteraard wil je dit voorkomen door de ziekte te behandelen. Ondanks dat de ziekte behandeld wordt met een operatie blijft er altijd nog een risico dat de klachten nooit helemaal overgaan. Welke klachten er overblijven is per persoon verschillend. Daarnaast duurt het even voordat de klachten volledig weg zijn. Het lichaam moet even wennen aan een lager gehalte corisol.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2807x
Toegevoegd: 01-03-2017 20:05
Gewijzigd: 10-07-2017 19:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!