Hartinfarct

Wat zijn de symptomen van een hartinfarct?

HartinfarctElke dag krijgen 80 mensen in Nederland een hartinfarct. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen van een hartinfarct. Als je ziet dat iemand een hartinfarct krijgt dan kan je direct ingrijpen. Ondanks de twijfel raden we altijd aan om 112 te bellen. Bij een hartinfarct kan elke seconden tellen en heeft iemand direct medische hulp nodig. Lees hier alle symptomen van een hartinfarct.

Symptomen van een hartinfarct

Als er symptomen zijn die lijken op een hartinfarct, dan is het slim om direct actie te ondernemen. Het is belangrijk om te weten dat de symptomen bij vrouwen anders kunnen zijn dan bij mannen. De symptomen kunnen afwijken met die van een man. Eén van de meest voorkomende symptomen bij een hartinfarct is een beklemmende drukkende pijn op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar de maag, rug, kaak, hals of bovenarm. De pijn straalt uit als je in rust bent. De pijnaanval duurt langer dan vijf minuten. Je moet braken, misselijk en gaat zweten. Vrouwen hebben soms geen pijn op de borst, waardoor een hartinfarct minder snel herkent wordt. Een vrouw heeft pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug. Er kan ook pijn zijn in de schouderbladen. Een vrouw is extreem moe, onrustig gevoel, angstig, snelle ademhaling, misselijkheid of braken. Daarnaast kan een vrouw duizelig zijn. De klachten kunnen per persoon verschillen. De klachten kunnen heel acuut ontstaan of geleidelijk aan toenemen. Bel altijd 112 als de klachten in rust langer dan vijf minuten aanhouden.

Diagnose stellen van een hartinfarct

Als de symptomen lijken op een hartinfarct dan moet er zo snel mogelijk een onderzoek gedaan worden. Met een ECG wordt er gekeken of de hartinfarct zichtbaar is met een hartfilmpje. Als je 112 belt wordt er altijd een ambulance gestuurd. Een ambulance maakt meestal al een hartfilmpje. Daarnaast wordt er bloed afgenomen. Er wordt gekeken of er in het bloed afvalstoffen of hartenzymen zitten. Hartenzymen zijn een teken dat er een stukje hartspier afsterft. In het ziekenhuis worden direct vervolgonderzoeken gedaan. Dit kan een echografie zijn waarbij er onderzoek gedaan wordt naar het hart met geluidsgolven. Er kan ook een inspanningstest gedaan worden waarbij je een stuk moet fietsen.

De behandeling van een hartinfarct

Geen één hartinfarct is hetzelfde. Nadat de diagnose gesteld is weet de arts vaak op welke locatie de infarct zit. Naast de plek is het belangrijk hoe groot het infarct is. Snel handelen is bij een hartinfarct altijd belangrijk. Door snel te handelen zijn de overlevingskansen het grootst. Je kan op deze manier ook schade aan het hart beperken. Er zijn verschillende behandelingen nodig. Een team van cardiologen en chirurgen bepaalt wat de beste behandeling is. Dit gebeurt aan de hand van de locatie en grote van het infarct.

Dotter en stentbehandeling bij een hartinfarct

Als een hartinfarct plaatsvind in de kransslagader dan wordt er direct een dotter en stentbehandeling uitgevoerd na aankomst in het ziekenhuis. Deze behandeling wordt uitgevoerd in de ader die deze problemen veroorzaakt. Door deze behandeling wordt het afgesloten bloedvat direct weer toegankelijk. Hoe eerder het bloedvat weer toegankelijk is hoe kleiner de kans op blijvende schade. Soms is deze behandeling niet de juiste in jouw situatie. Er kan dan voor een andere behandeling gekozen worden bij een hartinfarct.


Bypass of omleidingsoperatie

Als er meerdere vernauwingen zijn of de vernauwing is zeer ernstig dan moet je een bypass of omleidingsoperatie ondergaan. Bij deze operatie maakt de chirurg als het ware een omleiding om de afsluiting heen. Het hart kan hierdoor blijven kloppen en het bloed kan blijven stromen. Er is geen afsluiting meer. Soms zijn er zelfs meerdere omleidingen nodig als er sprake is van een ernstige hartinfarct. De bypass is een alternatief voor de dotter behandeling bij een hartinfarct.

Wat gebeurt er na een hartinfarct behandeling?

Eerst moet je na een hartinfarct behandeling een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Je wordt hier goed in de gaten gehouden en er wordt gekeken of er blijvende schade is door de hartinfarct. Daarnaast worden er medicijnen voorgeschreven. Het is de bedoeling dat je deze medicijnen de rest van je leven blijft gebruiken. De medicijnen zorgen ervoor dat bloedplaatjes minder snel samenklonteren en een opstopping vormen. Daarnaast kan je medicijnen krijgen om de bloeddruk te verlagen en het hartritme te regelen. Als een te hoog cholesterolgehalte de oorzaak was dan kan je hier medicijnen tegen krijgen. Naast medicijnen helpt een gezonde levensstijl om een hartinfarct te voorkomen. Een arts kan je eventueel begeleiden door gezond te gaan eten en leven. Er zijn verschillende risicofactoren waardoor je een groter risico hebt op een hartinfarct.

Wat zijn de gevolgen na een hartinfarct?

Afhankelijk van de ernst van de hartinfarct kan je blijvende schade overhouden. Het hartspierweefsel kan beschadigd zijn en hierop kan een litteken zitten. Dit kan op ten duur zorgen voor klachten. Bij klachten moet je denken aan hartritmestoornissen, hartfalen, beschadiging van andere organen door een tekort aan bloed. Je loopt na een hartinfarct ook het risico op een ontsteking in het hartzakje, scheur in de hartspier en lekken van de hartklep.

Wat zijn de risicofactoren op een hartinfarct?

Er zijn een aantal risicofactoren waardoor de kans op een hartinfarct toeneemt. Roken, een hoge bloeddruk, diabetes, verhoogd cholesterol, overgewicht en langdurige stress kan het risico flink laten toenemen. Heeft en vader, moeder, broer of zus voor z’n 65ste een hartinfarct gehad? Dan loop je ook een extra risico op een hartinfarct. Je leeftijd en geslacht speelt ook een rol. Als je jong bent loop je een minder groot risico op een hartinfarct. Vrouwen hebben ook voor de overgang een minder groot risico op een hartinfarct dan mannen. Overigens kan ook extreme inspanning met sport een hartinfarct uitlokken. Hartinfarcten ontstaan tevens sneller in de ochtend dan de avond. In de ochtend veranderd onze hartslag, bloeddruk en bloedplaatjes. De bloedplaatjes zijn in de ochtend soms wat kleverig. Er kunnen hierdoor in de ochtend sneller bloedstolsels ontstaan. Ons lichaam breekt dit normaal automatisch af, maar in de ochtend gaat dit wat langzamer. Een operatieve ingreep kan ook zorgen voor een groter risico op een hartinfarct. Door de ingreep kunnen stolsels in de bloedvaten losraken en voor een verstopping zorgen.

Hartrevalidatie na een hartinfarct.

Een hartinfarct is een ingrijpende gebeurtenis waarvan je lichaam moet revalideren. Hartrevalidatie wordt vanuit het ziekenhuis gegeven. Deze vorm van revalidatie is bedoelt om er zowel lichamelijk als psychisch weer bovenop te komen. Daarnaast wordt je begeleid om je levensstijl aan te passen. Bijvoorbeeld door te stoppen met roken, gezond te eten en minimaal 30 minuten per dag te bewegen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 3603x
Toegevoegd: 27-02-2017 21:28
Gewijzigd: 19-06-2017 23:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!