kind rode uitslag hand

De vijfde ziekte

kind rode uitslag handWeet jij wat de vijfde ziekte is? In dit artikel kom je er meer over te weten en weet je ook hoe dat je het kunt herkennen.

Vijfde ziekte

De medische naam voor de vijfde ziekte is Erythema Infectiosum.

  • Het Parvovirus B19 is de veroorzaker van de vijfde ziekte.
  • Het is een van de kinderziektes, die kinderen kunnen doormaken meestal tussen de leeftijd van 4 en 10 jaar.
  • Veel van de volwassenen, ongeveer 60% heeft deze vijfde ziekte in hun kindertijd gehad, daarom zijn ze er nu tegen beschermd en ze zullen deze ziekte niet meer krijgen.
  • De symptomen van de vijfde ziekte hoeven je niet te verontrusten, ze zijn niet gevaarlijk, wel erg lastig.
  • De symptomen zijn jeuk en rozerode vlekken die na een tijdje samen een grote rozerode vlek vormen. De vlekken beginnen in het gezicht en breiden zich uit naar armen en benen, naar de romp en de billen.
  • De meeste kinderen zijn er niet ziek van, sommigen hebben koorts. Wel hebben kinderen met de vijfde ziekte last van jeuk. Het gebruik van mentholpoeder kan de jeuk wat verlichten.
  • De vijfde ziekte duurt ongeveer 10 dagen, daarna zijn de vlekken meestal verdwenen. De kinderen met de vijfde ziekte hoeven niet thuis te blijven, ze mogen gewoon naar school of naar de opvang.
  • De vijfde ziekte is een besmettelijke ziekte, maar als de ziekte zich openbaart dan kunnen andere kinderen al besmet zijn. De kinderen uit school of de opvang thuis houden heeft dus geen nut, wel als zij zich ziek voelen uiteraard.
  • De vijfde ziekte wordt doorgegeven via de lucht.
  • Wanneer een kind dat besmet is met de vijfde ziekte praat en hoest komen er druppeltjes in de lucht en die kunnen andere kinderen of volwassenen besmetten. Volwassenen kunnen alleen besmet worden als zij als kind de ziekte niet gehad hebben.
  • Bij volwassenen uit de vijfde ziekte zich anders dan bij kinderen. Volwassenen krijgen geen uitslag van rode vlekken, maar hun handen en voeten voelen stijf en pijnlijk aan.
  • Andere vlekkenziektes zijn: de zesde ziekte, de mazelen, de rode hond en roodvonk.

Vijfde ziekte of zesde ziekte?

Naast de vijfde ziekte kan er sprake zijn van de zesde ziekte (exanthema subitum). Vaak worden deze kinderziektes door elkaar gehaald. De verschillen zijn als volgt:

  • De vijfde ziekte ontstaat meestal tussen de 4 jaar en 10 jaar en de zesde ziekte tussen half jaar en 2.5 jaar
  • Bij de vijfde ziekte treedt weinig tot geen koorts op en bij de zesde ziekte zie je vaak extreem hoge koorts
  • De vijfde ziekte laat rozerode vlekken in gezicht, op de billen, romp, de armen en de benen zien en de zesde ziekte lichtrode vlekken in gezicht, nek en op de romp

Wanneer de zesde ziekte voorkomt bij een kind dat jonger is dan 3 maanden, meteen de huisarts bellen. De overeenkomsten van de symptomen van de vijfde en de zesde ziekte zijn als volgt:

  • Beide ziektes veroorzaken jeuk door de vlekken
  • Beide ziektes ontstaan door een virus
  • Beide ziektes zijn meestal onschuldig, al kan de hoog oplopende koorts bij de zesde ziekte ouders zodanig verontrusten dat zij een arts bellen
  • Beide ziektes laten vlekken zien, bij de vijfde ziekte zijn de vlekken de eerste symptomen, bij de zesde ziekte komen de vlekken als de koorts is verdwenen

Goede hygiëne helpt om besmettelijke ziektes te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker in alle gevallen als het over gezondheid gaat. Kinderen staan bloot aan allerlei invloeden en daardoor zullen ze weerstand opbouwen. Toch mag je gerust proberen om ziektes te voorkomen, om besmetting geen of weinig kans te bieden. Nu is dat bij kinderen niet eenvoudig. Zij zitten dicht bij elkaar, slapen soms bij elkaar (opvang), spelen met en dichtbij elkaar, drinken uit elkaars beker, hebben vaak lichamelijk contact enz. Toch zijn er bepaalde zaken die je als ouders en verzorgers in de opvoeding aan de kinderen "mee kunt geven", dingen die je de kinderen kunt aanleren en als vanzelfsprekend laat ervaren.

Hoesten en niezen in een papieren zakdoek en deze daarna weggooien bijvoorbeeld is daar een goed voorbeeld van en vervolgens de handen wassen. Nu zullen kinderen niet altijd een papieren zakdoek bij zich dragen, leer de kinderen dat ze in dat geval in hun hand hoesten of niezen en vervolgens hun handen goed gaan wassen. Een kwestie van gewoonte! Zo zouden de vijfde en zesde ziekte, die door vochtdeeltjes (speeksel) die via de lucht worden verspreid, voorkomen kunnen worden. Prima gewoontes, hoesten en niezen in een papieren zakdoek en handen wassen. Gewoontes die kinderen snel zullen overnemen als jij het goede voorbeeld geeft. Leer de kinderen meteen wat goede hygiëne is, zo kunnen zij er altijd aan denken en de kans op ziekten verkleinen. Kinderen leren alles snel,  dus geef het goede voorbeeld als ouder en wijs de kinderen er continu op. Na een tijdje gaat het vanzelf.

De vijfde ziekte verlichten voor het kind

Een ziek kind is vaak hangerig, lastig ook, maar hoe kun jij je kind helpen deze dagen zo goed mogelijk door te komen? Heeft je kind de vijfde ziekte dan kan het in de meeste gevallen gewoon naar de opvang of naar school. Merk je echter dat je kind veel last heeft van de vijfde ziekte laat het dan thuis en geef wat extra aandacht, zodat het de jeuk vergeet. Probeer te voorkomen dat je kind de huid stuk krabt door de huid vet te houden, sommigen gebruiken mentholpoeder. Knip de nagels van je kind kort, zodat er geen infectiegevaar is als het de huid toch kapot krabt (ook belangrijk als je kind niet ziek is). Kleed je kind niet te warm ook niet als het een beetje koorts heeft. Laat het kind katoenen kleding dragen. Katoen geeft namelijk geen irritatie op de huid.

Wat is incubatietijd?

De incubatietijd is de tijd die zit tussen de besmetting en het zichtbaar worden van de symptomen. Je "ontvangt" (weliswaar ongewenst) ziekteverwekkers, deze kunnen zich in de incubatietijd vermeerderen en verspreiden in je lichaam en na enige tijd breekt de ziekte bij jou uit. Het ligt aan de ziekte hoeveel tijd daar tussen zit. Bij de vijfde ziekte duurt het na de besmetting even, ongeveer 14 dagen, voordat de vlekken zichtbaar worden. Het kind kan anderen al besmet hebben voordat jij weet dat het de vijfde ziekte heeft. Zijn de vlekken eenmaal zichtbaar dan is er geen besmettingsgevaar meer.  






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4908x
Toegevoegd: 20-11-2016 19:38
Gewijzigd: 12-12-2016 00:23

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!