5 vegetarische recepten
Als je vegetariër bent, kan het soms lastig zijn om een lekker recept te vinden. Veel gerechten worden namelijk bereid met vlees of vis. Echter kan dit meestal ook wel worden vervangen door een ander product of je kunt andere vegetarische gerechten bereiden. In dit artikel vind je 5 verrukkelijke vegetarische recepten!
Ontbijt - Gepocheerd ei met avocado en asperges
Wil je de dag beginnen met een lekkere vegetarisch gerecht dat tegelijkertijd boordevol eiwitten zit? Dan is dit ontbijtje met gepocheerd ei, avocado en asperges echt iets voor jou! Het pocheren van het ei is even een kunstje, maar zodra je dit eenmaal door hebt is dit gerecht ook zo klaar. Lekker én gezond!
Ingrediënten (1 persoon)
- 1 ei
- 1 sneetje brood
- 1/4 rijpe avocado
- 5 groene asperges
- 2 theelepels azijn
- 1/4 theelepel chili vlokken
Bereidingswijze
- Vul een steelpan voor ongeveer twee derde met water en breng dit aan de kook.
- Voeg vervolgens de azijn toe aan het water en draai het vuur laag.
- Draai met de achterkant van een lepel snel cirkels vanuit het midden van de pan, zodat er een draaikolk ontstaat.
- Breek nu een ei en gooi dit direct in de draaikolk, waardoor er een mooi gevormd ei ontstaat.
- Laat het ei 3,5 minuut koken en spoel het daarna direct af onder de kraan.
- Leg het ei op wat keukenpapier om uit te lekken.
- Snijd een kwart uit een rijpe avocado en snijd dit stuk vervolgens in plakjes.
- Snijd het sneetje brood in twee delen en leg hier de plazkjes avocado op.
- Gril of wok de asperges ongeveer drie minuten en leg deze op de avocado.
- Bestrooi dit met de chili vlokken en leg hier het gepocheerde ei op. Serveer direct!
Lunch - Pindasoep met paksoi
Soep voor de lunch is hartstikke lekker en natuurlijk ook heel gezond! Deze pindasoep is heel eenvoudig te bereiden en kan zelfs binnen een kwartier al op tafel staan. Het gerecht is vegetarisch en zit toch vol met eiwitten.
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 150 gr paksoi
- 65 gr pindakaas
- 1/2 teentje knoflook
- 1/4 rode Spaanse peper
- 1 eetlepel olie om te bakken
- 1 theelepel ketoembar
- 1/2 theelepel koenjit, gemalen
- 1 liter water
- Boullionpoeder en zout naar smaak
Bereidingswijze
- Was de paksoi en snijd het in grove stukken. Was ook de Spaanse peper en hak deze fijn.
- Bak de paksoi gedurende twee minuten op hoog vuur in olie (maar laat een paar sliertjes achter).
- Voeg de Spaanse peper en de knoflook toe en vervolgens ook de ketoembar en de koenjit. Bak het geheel nog even.
- Voeg vervolgens het water, de bouillonpoeder en zout naar smaak toe. Roer ook de pindakaas door de soep.
- Laat het geheel nog ongeveer acht minuten koken en voeg de resterende sliertjes paksoi op het einde aan de soep toe.
- Serveer de soep direct!
- Lunch - Salade met sugar snaps, bospeen en noten
- Een salade bij de lunch kan soms echt verrukkelijk zijn. Vol met vitamines en mineralen én lekker fris op warme dagen. Deze salade bevat sugar snaps, bospeen, avocado en noten: een supergezonde lunch dus!
Lunch - Salade met rucola, bospeen en walnoten
Wil je tijdens de lunch iets gezonds en fris eten? Kies dan voor deze heerlijke vegetarische salade met rucola, bosbeen en walnoten. Ideaal om je dagelijkse vitaminen en mineralen binnen te krijgen en je energielevel op peil te houden!
Ingrediënten (4 personen)
- 1 krop romaine sla
- 1 bos bospeen
- 1 avocado
- 1 citroen
- 200 g sugar snaps
- 100 g walnoten
- 75 g rucola
- 4 eetlepels walnootolie
- 2 theelepels mosterd
Bereidingswijze
- Breng twee pannen water aan de kook. Kook in de ene pan de bospeen in ongeveer vier tot vijf minuten gaar en in de andere pan de sugar snaps in twee tot drie minuten.
- Schil de avocado en haal de pit eruit. Snijd vervolgens het vruchtvlees in lange plakken en halveer deze.
- Pers de citroen uit en bewaar het citroensap. Rasp vervolgens de schil tot citroenrasp.
- Meng het citroensap, de citroensap, de walnootolie en de mosterd in een grote schaal.
- Schep hier vervolgens de bosbeen, de sugar snaps en de avocado doorheen.
- Was de romaine sla en laat het even drogen.
- Snijd vervolgens de slabladeren in grove repen en schep dit samen met de rucola door het groentemengsel.
- Rooster de walnoten in een koekenpan (zonder olie of boter!) tot ze goudbruin zijn en strooi dit over de salade.
Diner – Burger zonder vlees en zuivel
Ook als vegetariër kun je genieten van een heerlijke burger! Deze burger bevat geen vlees en is gemaakt van verschillende gezonde superfoods.
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 2 eieren
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- 150 gr gehakte cashewnoten (ongebrand)
- 50 gr boekweitgrutten
- 50 gr havermout
- 4 tl gemalen lijnzaad
- 2 tl hennepzaad
- 2 tl chiazaad
- 2 tl Himalaya zout
- 3 eetlepels kokosolie
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijn
- ½ tl gember
Bereidingswijze
- Hak de uien en het teentje knoflook zo fijn mogelijk.
- Verhit één eetlepel kokosolie in een koekenpan op zeer laag vuur.
- Bak de fijngehakte uit in de olie totdat het wat glazig ziet.
- Voeg dan de fijngehakte knoflook en de gember toe en bak dit nog even mee.
- Meng de gehakte cashewnoten samen met alle andere ingrediënten – met uitzondering van de eieren en de olie – in een kom.
- Breek vervolgens de eieren en meng deze samen met het uimengsel tot een gladde massa.
- Vorm hier een bal van en laat het gedurende een half uur koelen in de koelkast.
- Schep het andere mengsel op een stuk huishoudfolie en dek dit hier geheel mee af.
- Rol het mengsel – met het huishoudfolie eromheen – tot een plak met een dikte van 0,5 tot 1 centimeter.
Pak een ronde uitsteekvorm of een glas en maak de randen even nat met water.
- Steek met deze vorm een cirkel uit het deeg en zet deze burger even weg op een bord.
- Herhaal de bovengaande drie stappen totdat het deeg helemaal op is.
- Verhit twee eetlepels kokosolie in een grote koekenpan en bak zowel de burgers als de ‘broodjes’ hierin af.
- Serveer met wat salade, komkommer en tomaten!
Diner – Gevulde pastaschelpen met ricotta en tomaat
Dit gerecht bewijst dat pasta zonder vlees ook heerlijk kan smaken. Maak dit gerecht eens thuis en proef zelf!
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 160 gr pastaschelpen
- 350 ml gezeefde tomaten
- 180 gr ricotta
- 1 gegrilde paprika
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 4 eetlepels pijnboompitten
- 2 eetlepels parmezaanse kaas
- Verse basilicum
- Zout en peper naar smaak
- Olie of boter
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Breng een pan met water aan de kook en kook de pastaschelpen hierin zes minuten tot ze al dente zijn.
- Hak de rode ui en het teentje knoflook fijn en fruit ze in een koekenpan met wat olie of boter.
- Giet de gezeefde tomaten in de koekenpan en breng dit op smaak met zout en peper.
- Laat de saus zachtjes pruttelen en indikken gedurende ongeveer tien minuten.
- Meng de ricotta met wat peper en zout naar smaak.
- Snijd de gegrilde paprika en de basilicum in kleine stukjes en voeg dit samen met drie eetlepels pijnboompitten toe aan de ricotta.
- Vul elke pastaschelp met het ricotta mengsel.
- Giet de tomatensaus in een ovenschaal en leg hier vervolgens de gevulde pastaschelpen in.
- Bestrooi het gerecht met de resterende pijnboompitten en de parmezaanse kaas.
- Plaats de ovenschotel in de voorverwarmde oven en laat het gerecht in ongeveer twintig minuten gaar worden.