Salade recepten, hoe pak je het aan?

Salade recepten, hoe pak je het aan?

Salade recepten, hoe pak je het aan?Ben je dol op salade? Dan is het leuk om zelf diverse salade recepten te maken. Maar waar begin je als je een lekkere salade klaar wilt maken? We geven je in dit artikel meer informatie over hoe je een salade recept het beste aan kunt pakken!

Wat is een salade?

Bij een salade gaat het over een koud gerecht. Het is vaak bereid met azijn en olie, maar soms ook met mayonaise, yogonaise. Een salade wordt vaak gebruikt als een voorgericht bij een diner, maar het kan ook als groenten dienen bij een maaltijd. Veel mensen die af willen vallen eten vaak salades, omdat salades vaak gezien worden als een gezonde maaltijd. Er zijn ook veel salades die gegeten worden als maaltijdsalades.

Salades kunnen bestaan uit diverse sla soorten, zoals:

  • Eikenblad sla
  • Gewone sla
  • IJsbergsla

Groenten bij de salade recepten

Groenten die veel worden gebruikt bij salades zijn:

  • Witlof
  • Tomaten
  • Komkommer
  • Wortels
  • Uien
  • Prei
  • Bleekselderij
  • Kool
  • Augurken

Een kruid dat veel wordt gebruikt is bijvoorbeeld bieslook. Er kan volop gevarieerd worden met salade recepten, met name met vlees en vis, maar ook met fruit. De overige ingrediënten in salade recepten kunnen heel divers zijn, zoals eieren, spek, feta, groenten en/of aardappelen.

Bekende salade recepten

Er zijn veel bekende salade recepten:

  • Huzarensalade
  • Aardappelsalade
  • Haringsalade
  • Russisch ei
  • Zalmsalade
  • Vruchtensalade/ fruitsalade
  • Hollandse salade

Maar er zijn ook salades die je op een toastje of op brood kunt eten zoals:

  • Eiersalade
  • Selderiesalade
  • Komkommersalade
  • Tonijnsalade
  • Kipkerriesalade 

Salade en het seizoen

Het is altijd al zo geweest als het zomer wordt maak je meer salades dan in de winter. Als de temperatuur gaat stijgen ben je de warmte van de pannen al snel een beetje beu. Je gaat dan al snel beginnen met een goedgevulde salade. Met het maken van een salade ben je snel klaar en je kunt een keuze maken uit ontzettend veel mogelijkheden. Salades gaan niet snel vervelen. Als je een salade gaat maken dan lijkt het er meestal op dat je een gezonde salade gemaakt hebt, maar je moet er wel opletten wat je allemaal gaat gebruiken als ingrediënten. Als je te scheutig bent met dressings of je gebruikt te vette kaas dan kan de salade al gauw meer calorieën bevatten dan bijvoorbeeld een bord spaghetti of een andere pasta. Als je een salade als hoofdmaaltijd wilt gaan serveren dan moet je er op letten dat de salade wel aan de schijf van vijf voldoet.

Salade recept maken

Een salade moet je op de volgende manier aanpakken.

  • Je hebt verschillende soorten sla nodig, die moet je goed wassen.
  • Het volgende wat je moet hebben is rauwkost zoals tomaat, komkommer, verschillende kleuren paprika en als je wilt een ui. Dan moet je er voor zorgen dat je wat spek en niet al te vette kaas hebt of gerookte vis.
  • Wat ook lekker is in een salade zijn croutons, wat verschillende soorten noten en zaden.
  • En wat je natuurlijk niet mag vergeten is de dressing die je zelf hebt gemaakt.

Salade maken

Als je een salade wilt gaan maken dan kun je dit het beste doen volgens de schijf van vijf, als je dit doet heb je in ieder geval een gezonde salade. Wil je een salade maken dan moet je er altijd groenten en fruit in doen, dan zorg je ervoor dat er minerale en vezels in je salade zitten. Volgens de schijf van vijf moet je er ook voor zorgen dat er koolhydraten in de salade zitten, met brood en rijst of stukjes aardappel zorg je ervoor dat dit dan in de salade zit. In de salade die je wilt gaan maken moeten natuurlijk ook vitamines A en D zitten, hier kun je voor zorgen door er vetten en olie in te doen. Als je een salade gaat maken gebruik je groente zoals tomaten, sla en komkommer als hoofdbestanddeel. Als je aardappelen kookt en deze gebruikt voor de salade dan haal je hier de koolhydraten uit, ook als je bij de salade stokbrood serveert krijg je de koolhydraten die je nodig hebt. De nodige eiwitten kun je uit kort gesneden kaas halen, maar ook uit stukjes vis. De vitamine A en D haal je uit de olie die je gebruikt om een dressing te maken.

Salade en ingrediënten

Wil je een salade gaan maken dan moet je beginnen met het kopen van ingrediënten van een goede kwaliteit. Begin je met een goede basis dan kan het met de salade al bijna niet meer fout gaan. Je moet een goede krop sla kopen, je kunt deze ook mengen met een andere soort sla. Er zijn veel soorten sla te koop ook veel verschillende kleuren sla, dus met de diverse soorten sla kun je al veel variëren. IJsbergsla kun je beter niet gebruiken, deze sla heeft weinig smaak en voedingswaarde. De dressing die je maakt voor de salade bepaalt meestal hoe de salade smaakt. Als je een goede dressing wilt  maken dan moet je  een goede kwaliteit olie gebruiken. Ben je van plan om azijn in de salade te verwerken dan kun je het beste kiezen voor rode wijnazijn. Ook verse korreltjes peper en een beetje zeezout zijn erg lekker om in je dressing te verwerken, als je alles mengt met elkaar, samen met een beetje mosterd en honing, krijg je een heerlijke dressing voor je salade.

Italiaanse salade maken

Zo zou je ook een Italiaanse salade kunnen maken, nu moet je wel wat pasta koken die je in de salade verwerkt. Dit doe je door de pasta na het koken uit te spoelen met koud water en daarna uit laten lekken. Als je dit hebt gedaan zou je een mix van gedroogde blaadjes zoals radicchio, lollo biondo en rucola salade kunnen maken. Hier kun je dan verse tomaten wat kaas en basilicum aan toevoegen. Wil je een Italiaanse pasta maken dan moet je hiervoor een dressing gebruiken die is gemaakt op basis van olijfolie en Italiaanse azijn.

Salade maken op diverse manieren

Salades kun je op vele manieren maken, je zou ook zelf wat kunnen experimenteren met het maken van salades. Vroeger werd er alleen in de zomer salade gegeten, tegenwoordig eet je het hele jaar door salade. Je kunt ook salade met het seizoen mee eten, als er aardbeien zijn kun je een aardbeiensalade maken, zijn er asperges dan eet je aspergesalade, in de herfst heb je paddenstoelen dan zou je een paddenstoelensalade kunnen maken. Het voordeel van het maken van een salade is dat je veel verschillende variaties hebt. Ook kun je bijna alle ingrediënten verwerken in een salade, je hoeft er alleen maar op te letten dat je de goede balans tussen de verschillende ingrediënten in de gaten houdt en voor zover mogelijk verse producten gebruikt. Met het kiezen voor een lekkere frisse salade heb je na een lange werkdag een goede keuze gemaakt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 3635x
Toegevoegd: 14-08-2015 06:12
Gewijzigd: 22-08-2015 10:22

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2240 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!