Acne: ga de strijd aan met deze vervelende huidconditie

Acne: ga de strijd aan met deze vervelende huidconditie

Acne: ga de strijd aan met deze vervelende huidconditieAls je een persoon bent die lijdt aan acne, ben je zeker niet alleen. Tegenwoordig zijn er veel mensen over de hele wereld die altijd of af en toe last hebben van puistjes. In dit artikel gaan we in op deze vervelende huidziekte en hoe ze veroorzaakt wordt. Bovendien lijsten we enkele acne behandelingen en oplossingen op.

De nachtmerrie van ieder mens en met name tieners, want acne komt bij tieners het meeste voor. Iedereen herinnert zich de eerste dag dat het welbekende eerste puistje zich vertoonde. Toevallig net voor die ene belangrijke afspraak. Stress momenten waar je het liefst niet aan terug denkt. Bij acne komt dat ene puistje helaas met een hele aanhang. Jeugdpuistjes zijn de meest voorkomende huidaandoening en jammer genoeg niet de minste, een huidaandoening die zorgt voor veel ellende.
Een persoon met acne heeft een erfelijke aandoening van de talgklieren. Als je acne hebt, wordt dat veroorzaakt door een verstoorde talgproductie. Het is mogelijk dat er dan ontstekingen enof talgophopingen ontstaan. Als mensen acne hebben, hebben ze vaak ook last van roodheid. Deze roodheid wordt ook veroorzaakt door gevoeligheid en toont zich dan op de huid. Mensen kunnen niet alleen puistjes hebben maar ook grote talgcysten. Acne wordt ook wel jeugdpuistje genoemd. Door een verstoorde hormoonbalans uit het zich echter veel vaker in de puberteit dan op andere leeftijden.

Wie is gevoelig voor acne?

Jongeren hebben de meeste kans om acne te krijgen. Er zijn ook groepen jongeren die vrijwel geen of helemaal geen last hebben van acne. Er zijn diverse factoren die hier op van invloed kunnen zijn. De erfelijkheidsfactor is hierin een belangrijke factor. Er kan gekeken worden of dat de ouders vroeger veel last hebben gehad van acne, is dit niet het geval? Dan is de kans klein dat de kinderen er veel last van gaan krijgen. Bij meisjes is er een speciale factor die ook van invloed is, namelijk make-up. Veel meisjes maken gebruik van foundation, ook wel vloeibare make-up genoemd. Ze willen dat oneffenheden niet gezien worden en blijven maar smeren, maar hierdoor krijgt men juist meer jeugdpuistjes. De poriën raken namelijk verstopt omdat de make-up erg vet is.
Bij jongens spelen het gebruiken van gel en het dragen van een pet een belangrijke rol. Als jongens gel gebruiken worden niet alleen de haren vet maar ook de huid. Als de huid vet is gaan de poriën dicht zitten en krijgt men dus meer last van jeugdpuistjes.
Er zijn ook andere factoren waarbij mensen aangeven dat deze een grote rol spelen op het wel of niet krijgen van acne. Maar niet alle aspecten die genoemd worden zijn daadwerkelijk van invloed. De voeding hoeft geen invloed te hebben op de mate van acne waar iemand mee te maken kan krijgen. Het kan zijn dat iemand overgevoelig is voor een speciaal bestandsdeel en dan kun je door deze voedingsstoffen wel last van krijgen. Vaak worden hygiëne en stress ook genoemd als veroorzakers van acne, maar ook dat is geen directe aanleiding om jeugdpuistjes te krijgen.

Hoe ontstaat acne?

Een porie raakt heel gemakkelijk verstopt bij een voorhoogde productie van talg. In de talgklieren hopen zich de dikke proppen talg op, ook blijven daar de dode huidcellen achter. Als gevolg daarvan wordt ook het zuurstofgehalte lager. De propioni bacterie ontwikkelt zich juist goed als er geen zuurstof is en kan zich daarom gemakkelijk vermenigvuldigen. Deze bacterie voedt zich namelijk met het talg en produceert dan irriterende stoffen.
De talgklier raakt vol en uiteindelijk scheurt de klier open. Dat is het moment dat er een ontstekingsreactie ontstaat. De huid gaat aan de slag om de stoffen op te ruimen en doet dat door de bloedtoevoer te verhogen. Het gevolg is dat de huid rood wordt, het lichaam stuurt de witte bloedcellen naar deze plek. De huid zwelt dan op. Iemand met acne krijgt dan pijn omdat de zwelling op de zenuwen in de huid drukt. De witte bloedcellen doen hun werk en eten als het ware de irriterende stoffen en bacteriën op waardoor pus ontstaat.
Als dit proces is voltooid, is er op de huid een puistje ontstaan. De puist is dus een reactie van de huid, een afweersysteem op de bacteriën die de irriterende stoffen uitscheiden.

Voor het ontstaan van acne zijn vier oorzaken aan te wijzen

1. Hormonen. De hormonen, met een ander woord ook wel androgenen genoemd, zorgen voor een verhoogde talgproductie. Hierdoor wordt de talg nog dikker en taaier gemaakt en dat zorgt er dan weer voor dat de talg moeilijk naar buiten kan komen. De porie raakt daardoor verstopt. De androgenen zijn de mannelijke geslachtshormonen maar komen niet alleen bij mannen voor. Ook vrouwen hebben deze hormonen.
2. Fijne haartjes. De fijne haartjes transporteren het talg. Iemand met acne heeft minder fijne haartjes enof er worden minder fijne haartjes nieuw aangemaakt. De talg wordt dan niet of minder naar buiten getransporteerd en blijft dan achter in de haarfollikel.
3. Kitsubstantie. Er zit een substantie tussen de huidcellen, bij iemand die jeugdpuistjes heeft is die substantie veranderd. De dode huidcellen worden daardoor minder snel afgestoten waardoor de poriën nog meer dicht gaan zitten.
4. Propioni bacterie. Dit is een bacterie die leeft in de follikel. Deze bacterie ontwikkelt zich minder snel als er zuurstof aanwezig is. Maar door de verstoppingen bij acne is er juist minder zuurstof aanwezig en daarom komen er juist weer meer bacteriën.



Hoe kan acne professioneel behandeld worden?

De acne kan worden behandeld door professionele specialisten. Dit gebeurt met wekelijkse behandelingen waarbij de huid wordt gereinigd en gekalmeerd. Bij de reiniging van huid wordt de hoornlaag verdund en op deze wijze worden ook de bacteriën gedood, soms kan er wat jeuk ontstaan maar dat gaat vanzelf weer over. Drie van de eerder genoemde vier oorzaken kunnen door deze behandeling worden aangepakt. Het is jammer genoeg niet mogelijk zelf de verhoging van de hormoonspiegel aan te pakken. Vaak kan een gespecialiseerde arts dat wel voor u doen maar daarbij moet u bedenken dat risico's met zich meebrengt.
Het is belangrijk om tijd en geduld te betrachten voor een behandeling. De huid zal aan de producten die u gebruikt moeten wennen. Als de huid regelmatig goed en grondig wordt verzorgd, kan er vaak pas na zes tot acht weken worden gezien of de aanpak geslaagd is en of er daarmee resultaat is behaald.
Soms wordt er aan de huid al wat eerder resultaat gezien en dat is dan natuurlijk alleen maar mooi. Een behandeling kan soms twee maar soms ook wel negen maanden duren, het gemiddelde zit daar tussenin. Tijdens die periode blijft uw specialist u adviseren en ondersteunen bij de behandelingen van acne. Uw dokter geeft aan wat u kunt doen om uzelf zo goed mogelijk te helpen.

Zelf behandelen

Onze huid bevat talgklieren en om de huid soepel en gehydrateerd te houden, produceren deze talgklieren talg. Talg is dus niet iets slecht, maar juist essentieel voor een goede en gezonde huid. Het zorgt er namelijk ook voor dat je huid waterdicht is en dat je huid beschermd is tegen bacteriële infecties. Ontregelde talgklieren produceren een teveel aan talg en dat is juist weer slecht voor je huid. Te veel talg zorgt voor een vette huid en vergroot de talgklieren waardoor acne kan ontstaan. De grootste oorzaak voor jeugdpuistjes is dus talg. Door ervoor te zorgen dat de talgproductie minder wordt, zorg je er eigenlijk al voor dat de acne minder wordt.
Zelf iets doen aan jeugdpuistjes is heel goed mogelijk, zorg dat je bijvoorbeeld dat je de huis goed droog maakt na een intensieve reiniging en een geneesmiddel, lotion of creme gebruikt die de verstopte klieren opend en infecties tegen te gaat om de huid te laten herstellen

Middelen tegen jeugdpuistjes

De pil zorgt er voor dat je minder last krijgt van talgvorming. Er zijn daarom anticonceptiemiddelen die ingezet kunnen worden voor vrouwen bij de behandeling van jeugdpuistjes. Ander middelen die gekozen kunnen worden zijn o.a. Isotrex en Epiduo Gel. Ze zijn effectief bij uitwendig gebruik en gaan talg productie en infectie van de huid tegen. Verder zijn er andere effectieve geneesmiddelen, crèmes en lotions te bestellen die helpen acne tegen te gaan.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Elizabeth-Triplett
Aantal keer gelezen: 1756x
Toegevoegd: 15-06-2019 13:30
Gewijzigd: 26-06-2019 09:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!