jongen maakt shake

Afvallen met shakes: hoe doe je dat?

jongen maakt shakeEitwitshakes: vrijwel iedereen heeft er wel van gehoord en heel wat mensen hebben dit ook wel een gedronken. Het wordt regelmatig gebruikt als een herstelshake voor na het sporten, maar je kunt ook afvallen met shakes. Maar hoe werkt dit en hoe doe je dit nu precies?

Hoe werkt het afvallen met shakes?

Er zijn verschillende redenen die verklaren waarom eiwitshakes helpen bij het afvallen. Allereerst bevat een eiwitshake vaak slechts weinig calorieën en toch vervang je hier bij een shake dieet vaak een gehele maaltijd voor. De eiwitten geven je echter wel een vol gevoel, waardoor je hierna niet zomaar iets anders gaat eten.

Daarnaast is et ook nog eens zo dat eiwitten heel complex zijn, waardoor je lichaam energie nodig heeft om het af te breken. Uiteindelijk kost het afbreken van de eiwitten zelfs meer energie dan de energie die je lichaam binnenkrijgt. Verder verhogen eiwitten niet je bloedsuikerspiegel en koolhydraten doen dit wel. Als je bloedsuikerspiegel gemiddeld gezien redelijk gelijk blijft, krijg je geen last van een dip gedurende de dag. Een dip door een te lage bloedsuikerspiegel zorgt er vaak voor dat je gaat snacken of zelfs een eetbui krijgt, maar bij een dieet met eiwitshakes heb je hier dus veel minder vaak last van.

Je kunt vaak zelf kiezen welke maaltijden je vervangt door een eiwitshake. Het beste is vaak om in ieder geval je ontbijt dor een shake te vervangen. ‘s Ochtends vroeg zit er namelijk nog veel groeihormoon in je lichaam dat een positieve invloed heeft op de vetverbranding. Een ontbijt met veel koolhydraten gaat de werking van dit hormoon juist te tegen. Ontbijten met een eiwitshake werkt dus zo goed omdat het de vetverbranding stimuleert en omdat het voorkomt dat je midden op de dag een dip krijgt door een te lage bloedsuikerspiegel.

Wel of niet afvallen met shakes?

Wil je misschien afvallen met shakes en ben je hier nog niet helemaal over uit. Natuurlijk is het goed om eerst te bepalen of het iets voor je is, maar daarna kun je ook eens alle voor- en nadelen van dit eetpatroon bekijken. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

Snel afvallen

Het grootste voordeel van afvallen met shakes is waarschijnlijk wel dat je hiermee heel snel kunt afvallen. Verwacht natuurlijk geen wonderen maar in de eerste paar weken kun je wel al een aantal kilo’s verliezen.

Geen hongergevoel

Veel mensen kiezen ook voor afvallen met shakes, omdat je hierbij geen hongergevoel hebt. Je mag ook gewoon zo eten als je altijd doet, maar je vervangt twee maaltijden door een eiwitshake. Denk er trouwens ook aan dat je het beste vijf tot zes kleinere maaltijden op een dag kunt eten. Dan houd je ook nog steeds drie andere maaltijden over, maar hierbij moet je iets kleinere porties eten. Doordat je geen hongergevoel hebt als gevolg van de inname van zoveel eiwitten, is afvallen met shakes gemakkelijk vol te houden.

Snelle bereiding

Heb je ‘s ochtends geen tijd om een heel ontbijt klaar te maken of wil je ‘s middags liever niet te lang bezig zijn met de bereiding van je lunch of een tussendoortje? Dan is afvallen met shakes echt een goed idee, omdat het maken van een shake nog geen vijf minuten van je tijd kost.

Gemakkelijk voor onderweg

Een shake kun je ook heel gemakkelijk onderweg meenemen in een shakebeker. Zo kun je het bijvoorbeeld meenemen naar je werk en het poeder in een boterhamzakje in de beker bewaren. Ook kun je het ‘s ochtends vlak voordat je weggaat klaarmaken en onderweg opdrinken als ontbijt.

Sporten is niet nodig

Als je kiest om met shakes af te vallen, is het niet nodig om hierbij te sporten. Wel wordt dit nog steeds aangeraden, omdat het afvallen dan een stuk sneller gaat. De shakes zorgen er direct ook voor dat je spieren snel worden hersteld, waardoor je binnen korte tijd goede progressei kunt maken.

Nadelen

Te lang shakes gebruiken is niet gezond

Eiwitshakes zijn wel heel gezond, maar je moet ze niet voor te lange tijd achter elkaar gebruiken. Het beste is om de shakes te gebruiken om in een korte periode een aantal kilo’s aft e vallen of je kunt het na het sporten drinken in een belangrijke periode. Als je de shakes echter te lang gebruikt, zorg je echter voor een ongelijke mix van eiwitten, koolhydraten en vetten in het lichaam. Dit is wel nodig om het lichaam gezond te houden. Daarom kun je de shakes het beste enkel voor een beperkte periode gebruiken of je kunt even tussendoor een soort stopweek houden waarin je heel weinig eiwitten eet.

Soms moeilijk om maaltijden te vervangen door shakes

Heb je altijd al vijf of zes maaltijden op een dag gegeten en moet je nu enkele maaltijden vervangen door shakes? Dat is natuurlijk nogal moeilijk, omdat je normaal gesproken gewend bent om deze maaltijden gewoon te eten. Het is niet zomaar iets om dit aan de kant te zetten voor een shake. Toch zul je dit moeten doen en uiteindelijk zal dat je ook echt wel lukken.

Welke eitishake kopen?

Het kan lasting zijn om te bepalen welke eiwitshake je moet kopen, zeker als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Sport je niet veel en wil je enkel shakes gebruiken om gewicht te verliezen? In dat geval kun je het beste kiezen voor eiwitshakes met plantaardige eiwitten, want hieronder zitten minder kunstmatige zoetstoffen en andere additieven.

Als je wel sport en dit ook intensief doet, is het beter om voor een eiwitshake op basis van whey-eiwitten te gaan. Dit zijn dierlijke eiwitten die kunnen helpen om de sportprestaties te verhogen. Er wordt tegenwoordig echter ook wel gezegd dat plantaardige eiwitten net zo’n hoge invloed hebben op de sportprestaties.

Probeer altijd te kiezen voor een eiwitshake waar geen aspartaam, soja, gluten, geraffineerde suiker, sucralose, sorbitol of acesulfaam-L inzit. Deze stoffen zijn schadelijk in ons lichaam en kunnen we daarom beter slechts zo min mogelijk binnenkrijgen. Meestal kost het je wel aardig wat zoekwerk om een goede eiwitshake te vinden en er hangt vaak ook een aardig prijskaartje aan vast, maar dan krijg je over het algemeen ook wel wat!

Handige tips voor afvallen met shakes

Drink niet teveel eiwitshakes

Een goede tip voor het afvallen met shakes is niet teveel shakes drinken. Het kan zijn dat je de shakes erg lekker vindt en dat je het gevoel hebt dat je hier toch wel van afvalt. Dat is ook zo, maar niet als je teveel drinkt. Als je lichaam teveel eiwitten binnenkrijgt, ga je dat namelijk ook opslaan als vet.

Eet voldoende vezels

Aangezien je enkele maaltijden vervangt door eiwitshakes, krijg je waarschijnlijk minder vezels binnen dan normaal. Dat is over het algemeen niet erg, want dit betekent ook dat je minder koolhydraten binnenkrijgt. Vezels kunnen echter wel een positieve invloed op je stofwisseling hebben en daarom is het wel belangrijk om te zorgen dat je deze voedingsstof voldoende binnenkrijgt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld meer havermout, zaden, noten of bonen helpen. Het goede nieuws is dat de vezels zelf geen calorieën leveren.

Consumeer ook alkalische voeding

Om nog sneller af te vallen met een eiwitshake dieet kun je ervoor kiezen om meer alkalische voiding te eten. Hiermee bedoelen we onder andere citroen, groente thee, amandelen en bepaalde soorten groenten. Deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat de zuurtegraad in je lihcaam wordt geoptimaliseerd voor het verbranden van vet.

Eet elk van de vijf of zes maaltijden ongeveer even veel

Belangrijk is om ongeveer even veel te eten tijdens elk van de vijf of zes maaltijden die je over de dag hebt verspreid. Zorg er in ieder geval voor dat je elke maaltijd minstens 200 calorieën binnenkrijgt. Op die manier verdeel je de voiding goed over de dag en zorg je ervoor dat de kans klein is dat je met een hongergevoel komt te zitten.

Doe tegelijkertijd ook aan lichaamsbeweging

Zoals we al eerder in dit artikel noemden is het niet verplicht om bij het afvallen met shakes ook aan lichaamsbeweging te doen. Toch is het ook een goede stap om te zetten, omdat je zo sneller progressive maakt en ook je dagelijkse lichaamsbeweging krijgt. Je kunt bijvoorbeeld af en toe gaan wandelen of een rondje fietsen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon naar de sportschool gaan of je aanmelden bij een vereniging.

Wissel de smaakjes af

Een fijne optie van eiwitshakes is dat je de smaakjes steeds kunt afvallen. Je hoeft dus niet maandenlang elke dag tweemaal dezelfde soort eiwitshake te nuttigen. Er zijn heel veel smaken verkrijgbaar en er zit voor iedereen wel wat lekkers bij. Wissel de smaakjes in ieder geval af en toe af, zodat het afvallen met shakes niet zomaar gaat vervelen


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3396x
Toegevoegd: 12-02-2016 01:11
Gewijzigd: 20-03-2016 21:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!