Angelina-Jolie

Angelina Jolie

Angelina-JolieNatuurlijk ken je de actrice Angelina Jolie van haar rollen in veel kaskrakers en haar huwelijk met Brad Pitt. Maar wist je dat ze zich ook inzet voor diverse goede doelen? En dat ze actief is voor de vluchtelingenorganisatie van de VN? Kortom; Angelina Jolie is een actieve vrouw, die meer doet dan alleen acteren. In dit artikel kom je meer over haar te weten.

De Amerikaanse actrice Angelina Jolie Voight werd op 4 juni 1975 geboren in Los Angeles, als dochter van de acteurs Jon Voight en Marcheline Bertrand. Haar twee jaar oudere broer is de regisseur James Haven. Als Angelina een half jaar oud is, gaan haar ouders uit elkaar. Na de scheiding ziet ze haar vader nog maar zelden en wordt hij steeds meer een vreemde voor haar. In 2002 besluit ze dan ook om haar naam officieel te veranderen en laat de achternaam Voight schrappen. De actrice heeft jarenlang geen contact meer met haar vader, totdat haar moeder in 2007 overlijdt. Ze herstellen dan het contact.

Gepest

Toen Angelina elf jaar oud was, besloot ze al om actrice te worden en schreef zich in op het Lee Strasberg Theatre Institute. In haar tienerjaren werd de actrice op school gepest om haar uiterlijk. Ze was erg mager, had een bril en een beugel en droeg tweedehands kleding. Ze werd depressief, sneed zichzelf en droeg alleen zwarte kleding. Op veertienjarige leeftijd gaat Angelina samenwonen met haar toenmalige vriend en stopt met de acteerschool. Ze besluit om begrafenisondernemer te worden.

Na twee jaar eindigt de relatie met haar vriend en huurt ze een appartement bij haar moeder in de buurt. Ook gaat ze weer verder met haar acteeropleiding. Ze maakt al wat kennis met het acteervak door rolletjes te spelen in videoclips die haar broer regisseert. Zo is ze te zien in de clip ‘Stand by My Woman’ van Lenny Kravitz. Angelina is in die periode depressief en heeft een eetstoornis. Op haar negentiende komt ze in aanraking met drugs. Als ze 24 jaar is, krijgt ze een zenuwinzinking en wordt ze opgenomen op de psychiatrische afdeling van een medisch centrum.

Eerste hoofdrol

Nadat ze uit een diep dal is geklommen, heeft Angelina in 1993 haar eerste hoofdrol te pakken in de lowbudgetfilm Cyborg 2. Daarna volgen rollen in de Hollywoodproducties Hackers (1995) en Foxfire (1996). Op de set van Hackers leert ze haar eerste man kennen; de acteur Johnny Lee Miller. Ze trouwen in 1996 en scheiden in 1999. Gedurende deze jaren zijn de twee maar een paar maanden echt samen geweest. Op de set van de film Foxfire leert Angelina de actrice Jenny Shimizu kennen. Ze worden smoorverliefd op elkaar en krijgen een relatie.

In 1997 speelde Angelina de hoofdrol in de biografische tv-film George Wallace, waarvoor ze in 1998 een Golden Globe wint. Ook is ze dat jaar te zien in de biografische tv-film Gia, welke gaat over het tragische leven van het fotomodel Gia Marie Carangi. Ook hiervoor krijgt ze een Golden Globe en haar eerste Screen Actors Guild Award. Na haar rol in Gia, verhuist de actrice naar New York en stopt even met acteren.

Een jaar later, in 1998, keert Angelina weer terug naar de filmwereld. Ze speelt dan een rol in de film ‘Playing by Heart’. In deze productie zijn ook Sean Connery, Ryan Phillippe en Gillian Anderson te zien. De film wordt zeer positief ontvangen bij het publiek en Angelina wordt geprezen om haar acteerprestatie.

In 1999 is de actrice te zien in ‘Pushing Time’. Ze speelt hierin de rol van de verleidelijke echtgenote van Billy Bob Thornton. In het echt krijgen de twee ook een relatie en een jaar later trouwt ze met de 20 jaar oudere acteur. Er verschenen nogal wat bizarre verhalen over het koppel in de media. Zo zouden ze allebei een ketting met een flesje om hun hals dragen, met daarin het bloed van de ander. Twee jaar later, in 2002, spreken ze de scheiding uit.

In het jaar 2000 speelt Angelina de psychopathische Lisa Rowe in de biografische film ‘Girl, Interrupted’. Eigenlijk had deze film de comeback van hoofdrolspeelster Winona Ryder moeten worden, maar het zorgde vooral voor een doorbraak voor Jolie in Hollywood. Ze kreeg zelfs een Oscar voor haar rol. In datzelfde jaar is ze te zien in haar eerste grote kassucces ‘Gone in 60 Seconds’. Het jaar daarop breekt de actrice helemaal door met haar rol van Lara Croft in de film ‘Lara Croft: Tomb Raider’. In 2003 kruipt de actrice weer in de huid van Lara Croft in de film ‘Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life’. Later dat jaar verschijnt ze in de film ‘Beyond Borders’, welke gaat over ontwikkelingswerkers in Afrika. De film is geen succes, maar liet wel zien waar Angelina’s interesses lagen.

Mr & Mrs. Smith

In 2005 speelt Angelina in slechts één film: de actiekomedie ‘Mr & Mrs.Smith’, waar ze haar ex-partner Brad Pitt leert kennen. De komedie gaat over een ingeslapen echtpaar dat ontdekt dat ze beiden huurmoordenaar zijn. Met een omzet van 478 miljoen dollar wereldwijd was deze film een groot succes. Brad Pitt was toen nog getrouwd met Jennifer Aniston. Jolie werd ervan beschuldigd dat zij de reden van de scheiding was. Angelina en Brad zouden op de set een affaire zijn begonnen. Het stel ontkent dit eerst, maar geeft later toe dat ze tijdens het filmen, verliefd zijn geworden. In 2007 kondigt de actrice aan dat ze zwanger is van de acteur. Samen hebben ze zes kinderen. Drie geadopteerde kinderen en drie natuurlijke kinderen. In 2014 trouwt het koppel in Frankrijk. Het lijkt een droomhuwelijk. Echter, op 20 september 2016 wordt bekendgemaakt dat Angelina en Brad, na een relatie van 12 jaar uit elkaar gaan en de scheiding wordt aangevraagd.

In 2007 ontvangt de actrice haar vierde Golden Globe nominatie voor haar rol in de film ‘A Mighty Heart’. Een jaar later speelt ze de huurmoordenares Fox in de actiefilm ‘Wanted’ in deze film zijn ook de acteurs Morgan Freeman en James McAvoy te zien. In datzelfde jaar verscheen Angelina in het op waarheid gebaseerde drama ‘Changeling’ van Clint Eastwood. Voor haar rol kreeg ze een tweede Academy Award-nominatie, een vierde Screen Actors Guild Award-nominatie en een vijfde Golden Globe-nominatie. Verder verzorgde ze in 2008 ook de stem van Tigress in de animatiefilm ‘Kung Fu Panda’ van DreamWorks.

Filmografie

De afgelopen jaren heeft Angelina in heel wat films gespeeld. Hieronder een overzicht:

1982: Looking to Get Out
1993: Hackers
1996: Love is All There is
1996: Foxfire
1997: True Woman
1999: The Bone Collector
1999: Girl, Interrupted
1999: Gone in 60 seconds
1999: Pushing Tin
2001: Lara Croft: Tomb Raider
2001: Original Sin
2002: Life or something like it
2003: Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life
2003: Beyond Borders
2004: Shark Tale (stem)
2004: Sky Captain and the World of Tomorrow
2004: Alexander
2005: Mr. & Mrs. Smith
2006: The Good Shepherd
2007: Beowolf (stem)
2008: Kung Fu Panda (stem van Tigress)
2008: Changeling
2010: The Tourist
2016: Kung Fu Panda 2 (stem Tigress)

Borsten en eierstokken preventief verwijderd

Op 14 mei 2013 is op de opiniepagina van ‘The New York Times’ te lezen dat de actrice haar borsten preventief heeft laten verwijderen, om het risico op borstkanker te verminderen. Ze had 87% kans op deze ziekte. Op 24 maart 2015 maakt ze op dezelfde wijze bekend dat haar eierstokken ook zijn verwijderd, omdat ze 50% kans had op eierstokkanker.

Werk voor de VN

Tijdens het filmen van de eerste Lara Croft-film in 2000 in Cambodja, wordt Angelina zich persoonlijk bewust van de humanitaire crisis. Ze wil meer leren over de probleemgebieden en neemt contact op met de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties: de UNHCR. In 2001 bezoekt ze voor het eerst de landen Tanzania en Sierra Leone. Daarna gaat ze nog een keer naar Cambodja en Pakistan. Ze schenkt 1 miljoen dollar aan de Afghaanse vluchtelingen in Pakistan. In 2001 wordt ze in Genève tot UNHCR Goodwill Ambassadeur benoemd.  In de daarop volgende jaren bezoekt ze tal van vluchtelingenkampen en opvangcentra in onder meer Ecuador, Thailand, Kenia, Namibië, Tanzania, Egypte, Tsjaad, Costa Rica, Syrië,  Irak en Turkije.

Angelina is zeer betrokken bij het bevorderen en verbeteren van humanitaire hulp. Sinds 2003 ontmoet ze regelmatig leden van het Amerikaans Congres. Door flink te lobbyen heeft ze het voor elkaar gekregen dat er wetsvoorstellen werden uitgebracht om de situatie van vluchtelingen en kwetsbare kinderen in de derde wereld te verbeteren. In 2012 werd ze Speciaal Gezant van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de UNHCR. In 2016 wordt Angelina door de London School of Economics aangesteld als gastdocente bij het centrum voor Vrouwen, Vrede en Veiligheid. Vanaf 2017 geeft ze hier lessen over de impact van een oorlog op vrouwen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Debby
Aantal keer gelezen: 2975x
Toegevoegd: 13-10-2016 22:39
Gewijzigd: 07-11-2016 00:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!