heksenbezem

Harry Potter, wat of wie is het?

heksenbezemHarry Potter, voor veel mensen heel bekend, maar wie of wat is Harry Potter? In dit artikel staat Harry Potter centraal en kom je er meer over te weten.

Harry Potter

Harry Potter kennen veel mensen van de boeken en de films. Het gaat over een fantasy serie die is geschreven door de Britse schrijfster, genaamd J. K. Rowling. In deze boeken staat Harry Potter centraal in zijn puberteit en de adolescentiefase. Het is een leerling tovenaar en zijn beste vrienden zijn Hermelien Griffel en Ronald Wemel. Harry studeert samen met hen aan de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Het verhaal heeft een hoofdlijn, Harry richt zich namelijk op een gevecht tegen de duistere tovenaar genaamd Heer Voldemort. Deze man heeft de ouders van Harry vermoord. Het eerste boek van Harry Potter heet Harry Potter en de Steen der Wijzen en is op 30 juni 1997 gepubliceerd. De verhalen zijn internationaal bekend en ook zijn er Engelse series. Deze zijn gepubliceerd door Bloomsbury in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten door Scholastic Press. De boeken zijn ook verfilmd en hebben wereldwijd mensen aangetrokken.

Harry Potter boeken

Er zijn verschillende boeken van Harry Potter in het Engels en Nederlands verschenen, hieronder een overzicht:

 • De titel van het boek is Harry Potter en de Steen der Wijzen. De originele titel is Harry Potter and the Philosophers Stone. Het boek is in het Engels verschenen op 26 juni 1997. Het boek is in het Nederlands verschenen in 1998.
 • De titel van het boek is Harry Potter en de Geheime Kamer. De originele titel is Harry Potter and the Chamber of Secrets. Het boek is in het Engels verschenen op 2 juli 1998. Het boek is in het Nederlands verschenen in april 1999.
 • De titel van het boek is Harry Potter en de Gevangene van Azkaban. De originele titel is Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Het boek is in het Engels verschenen op 8 september 1999. Het boek is in het Nederlands verschenen in 2000.
 • De titel van het boek is Harry Potter en de Vuurbeker. De originele titel is Harry Potter and the Goblet of Fire. Het boek is in het Engels verschenen op 8 juli 2000. Het boek is in het Nederlands verschenen op 8 december 2000.
 • De titel van het boek is Harry Potter en de Orde van de Feniks. De originele titel is Harry Potter and the Order of the Phoenix. Het boek is in het Engels verschenen op 21 juni 2003. Het boek is in het Nederlands verschenen op 23 november 2003.
 • De titel van het boek is Harry Potter en de Halfbloed Prins. De originele titel is Harry Potter and the Half-Blood Prince. Het boek is in het Engels verschenen op 16 juli 2005. Het boek is in het Nederlands verschenen op 19 november 2005.
 • De titel van het boek is Harry Potter en de Relieken van de Dood. De originele titel is Harry Potter and the Deathly Hallows 21 juli 2007. Het boek is in het Nederlands verschenen op 17 november 2007.
 • De titel van het boek is Harry Potter en het Vervloekte Kind. De originele titel is Harry Potter and the Cursed Child. Het boek is in het Engels verschenen op 31 juli 2016. Het boek wordt nog verwacht in het Nederlands in november 2016.              

Harry Potter het verhaal

Harry Potter ontdekt op elfjarige leeftijd dat hij magische gaven heeft. Hij mag vervolgens op de tovenaarsschool Zweinstein gaan studeren. De boeken waren eigenlijk bedoeld als kinderboek, maar veel volwassenen lezen de boeken erg graag. De thema’s die in de boeken terugkeren, zijn ook niet echt kinderthema’s, namelijk racisme, moord, wraak en het verlies van dierbaren. Meer over het verhaal:

 • Harry Potter is de zoon van James Potter. James is een volbloed tovenaar en zijn vrouw heet Lily Potter en dat is een heks met Dreuzelouders. Zij waren beide tegenstanders van de tovenaar Heer Voldemort.
 • In het jaar 1979 was het een koude en natte avond en toen voorspelde de Zieneres Sybilla Zwamdrift dat er aan het einde van de 7e maand iemand geboren werd die de macht zou hebben om de Heer van het Duister te kunnen overwinnen. 31 juli 1980 werd Harry Potter geboren.
 • De voorspelling werd gedaan en toen is zij afgeluisterd door Severus Sneep (dat was toen nog een Dooddoener) en deze gaf de informatie door aan zijn meester, dat was Voldemort. Voldemort had het vanaf dat moment op Harry gemunt.
 • Voldemort geeft aan dat Lily niet perse had hoeven sterven. Hij heeft wel geprobeerd om Harry te vermoorden die toen een jaar oud was. Maar dat is niet gelukt.  
 • Het hoofd van de toverschool, Albus Perkamentus (ook het hoofd van de Orde van de Feniks) heeft besloten dat Harry bij zijn oom en tante mocht wonen (de Duffelingen). Zij woonden in een dorpje Klein Zanikem.
 • Hagrid gaat na een tijdje met Harry samen nieuwe schoolspullen kopen bij de Wegisweg. Hij geeft hem een uil en die noemt hij Hedwig.
 • Een maand nadat zijn schoolspullen zijn gekocht, gaat hij met de Zweinsteinexpress naar de nieuwe school. Harry maakt hier kennis met Ron Wemel en met Hermelien Griffel.
 • Harry heeft heel veel kwaliteiten en bezittingen, zo kon hij op zijn 13e een Patronus oproepen in de vorm van een hert. Veel volwassen tovenaars kunnen dit niet, dus dit is echt een talent van de jonge tovenaar.
 • Er is in de loop van het verhaal ontdekt dat Harry erg goed kon vliegen en toen werd er een uitzondering gemaakt voor hem op de regel dat het verboden zou zijn voor de eerstejaars om een bezemsteel te hebben.
 • Op zijn 14-jarige leeftijd won Harry het Toverschool Toernooi.


Harry Potter op scholen

Op veel scholen is er veel aandacht besteed aan Harry Potter. Veel kinderen zijn een groot fan en de boeken zijn dan ook volop voorgelezen en worden door de kinderen zelf gelezen. Het stimuleert veel leerlingen om te lezen, want doordat het verhaal erg spannend is, willen kinderen graag verder lezen en zitten ze vol spanning te wachten op het volgende leesmoment.

Harry Potter films

De films van Harry Potter zijn een Brits-Amerikaanse filmreeks en deze films zijn gebaseerd op de Harry Potter-boeken van de Engelse schrijfster J.K. Rowling. Deze films zijn uitgebracht door de studio's van Warner Bros. David Heyman is de producent. Sinds 2012 zijn de opnamen begonnen en daar heeft heel veel tijd ingezeten. De rollen zijn als volgt verdeeld:

 • Harry is gespeeld door Daniel Radcliffe
 • Ron is gespeeld door Rupert Grint
 • Hermelien is gespeeld door Emma Watson
 • Maggie Smith speelt professor Anderling
 • Alan Rickman speelt de rol van de gehate professor Sneep
 • Richard Harris speelde in de eerste en tweede film het schoolhoofd, professor Perkamentus. De rol is later overgenomen door Sir Michael Gambon.

Een lijst van de films van Harry Potter

 • De Nederlandse titel is Harry Potter en de Steen der Wijzen. De originele Engelse titel is Harry Potter and the Philosopher's Stone. De filmregisseur is Chris Columbus.  De wereldpremière was op 16 november 2001. De Belgische première was op 21 november 2001 en de Nederlandse première was op 22 november 2001.
 • De Nederlandse titel is Harry Potter en de Geheime Kamer. De originele Engelse titel is Harry Potter and the Chamber of Secrets. De filmregisseur is Chris Columbus. De wereldpremière was op 15 november 2002. De Belgische première was op 20 november 2002 en de Nederlandse première was op 21 november 2002.
 • De Nederlandse titel is Harry Potter en de Gevangene van Azkaban. De originele Engelse titel is Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. De filmregisseur is Alfonso Cuarón. De wereldpremière was op 14 juni 2004. De Belgische première was op 2 juni 2004 en de Nederlandse première was op 2 juni 2004.
 • De Nederlandse titel is Harry Potter en de Vuurbeker. De originele Engelse titel is Harry Potter and the Goblet of Fire. De filmregisseur is Mike Newell. De wereldpremière was op 6 november 2005. De Belgische première was op 23 november 2005 en de Nederlandse première was op 23 november 2005.
 • De Nederlandse titel is Harry Potter en de Orde van de Feniks. De originele Engelse titel is Harry Potter and the Order of the Phoenix. De filmregisseur is David Yates. De wereldpremière was op 6 juli 2007. De Belgische première was op 11 juli 2007 en de Nederlandse première was op 11 juli 2007.
 • De Nederlandse titel is Harry Potter en de Halfbloed Prins. De originele Engelse titel is Harry Potter and the Half-Blood Prince. De filmregisseur is David Yates. De wereldpremière was op 7 juli 2009. De Belgische première was op 15 juli 2009 en de Nederlandse première was op 15 juli 2009.
 • De Nederlandse titel is Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 1. De originele Engelse titel is Harry Potter and the Deathly Hallows part I. De filmregisseur is David Yates. De wereldpremière was op 19 november 2010. De Belgische première was op 17 november 2010 en de Nederlandse première was op 18 november 2010.
 • De Nederlandse titel is Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 2. De originele Engelse titel is Harry Potter and the Deathly Hallows part II. De filmregisseur is David Yates. De wereldpremière was op 15 juli 2011. De Belgische première was op 14 juli 2011 en de Nederlandse première was op 14 juli 2011.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3202x
Toegevoegd: 12-08-2016 14:13
Gewijzigd: 27-08-2016 00:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!