Scarlett Johansson

Scarlett Johansson

Scarlett JohanssonScarlett Johansson is een bekende Amerikaanse actrice, zangeres en model. Haar filmcarrière begon in op haar tiende, in 1994. Sindsdien heeft ze in bijna vijftig films en diverse series gespeeld. Door haar rollen in kaskrakers zoals Lost in Translation, Girl with a Pearl Earring en de Avengers-filmserie is ze één van de meest verdienende actrices ter wereld.

Vroege jaren

Scarlett Ingrid Johansson, zoals ze voluit heet, werd op 22 november 1984 geboren in New York. Film zit in haar familie: haar Deense opa was een scenarioschrijver en regisseur, en haar Joods-Amerikaanse moeder werkte als producent en actrice. Het was al snel duidelijk dat Scarlett Johansson daar zelf ook interesse voor had. Zo had ze op haar achtste al een rol te pakken in een toneelstuk, samen met Ethan Hawke.
Haar eerste filmrol volgde twee jaar later, in 1994. In de film North, met de hoofdrol Elijah Wood, had ze een kleine bijrol. Het jaar erna speelde ze de dochter van Sean Connery in Just Cause, en in 1996 kreeg ze voor het eerst een hoofdrol, in de indiefilm Manny & Lo. Haar acteerprestaties leverden haar daarvoor een nominatie op voor een Independent Spirit Award.
In haar tienerjaren bleef ze doorgaan met acteren. Na nog enkele andere bijrollen kwam in 1998 haar eerste hoofdrol in een grote filmproductie, The Horse Whisperer. Dat leverde haar veel aandacht van het grote publiek op. Bovendien werd haar acteerwerk positief ontvangen door de critici en werd ze genomineerd voor twee filmprijzen. Voor haar rol in de film Ghost World (2001) won ze er zelfs twee. Bovendien kon ze haar naam vestigen bij tal van belangrijke namen in de filmwereld, zoals Robert Redford.

Doorbraak

Nadat ze in 2002 haar middelbareschooldiploma in ontvangst had genomen, groeide Scarlett Johansson al snel uit tot één van de aanstormende talenten in Hollywood. 2003 was het jaar waarin ze definitief doorbrak. Ze speelde maar liefst twee hoofdrollen, die ook nog eens positief werden ontvangen. In Lost in Translation speelde ze een jonge vrouw die een onwaarschijnlijke relatie krijgt met een veel oudere man (Bill Murray). Dat was ook de rol waardoor ze voor het eerst als sekssymbool werd gezien, hoewel Esquire dat pas in 2006 officieel maakte door haar tot de Sexiest Actress Alive uit te roepen. Verder had ze ook de hoofdrol in Girl with a Pearl Earring, waar ze het model van Vermeer speelde.
Deze twee films maakten van Scarlett Johansson een gevestigde actrice in Hollywood. Ze werd bijvoorbeeld vergeleken met legendarische actrices zoals Lauren Bacall en Marilyn Monroe. Het gevolg was dat ze rollen kreeg aangeboden in tal van verschillende films. In 2005 speelde ze ook bijvoorbeeld in haar eerste actiefilm, de blockbuster The Island. Verder accepteerde ze een rol in de film noir The Black Dahlia (2006), en probeerde ze comedy uit in The Nanny Diaries (2007). Ook begon ze een samenwerking met regisseur Woody Allen. Ze speelde dan ook in diverse van zijn films, waaronder Vicky Christina Barcelona (2008), met als tegenspelers Javier Bardem en Penelope Cruz.

Zangcarrière

In die periode begon Scarlett Johansson ook aan een nieuw project: een zangcarrière. Daarvoor ging ze een samenwerking aan met Peter Yorn om een album met verscheidene duetten te maken. De inspiratie waren de klassieke duetten van Serge Gainsbourg en Brigitte Bardot. Deze werden opgenomen in 2007, maar pas in 2009 uitgebracht onder de naam Break Up. Het album behaalde in Frankrijk platina. Het jaar ervoor bracht Scarlett Johansson al een eerste soloalbum uit, Anywhere I Lay My Head, met daarop covers van liedjes van Tom Waits. Dat werd niet enorm enthousiast ontvangen door de critici, maar werd wel betrekkelijk goed verkocht.
Verder nam ze in die tijd nog diverse losse nummers op. In opmaat naar haar solocarrière deed ze bijvoorbeeld mee aan een goededoelenalbum met tal van andere Hollywoodsterren, en in 2007 was ze de tegenspeler van Justin Timberlake in zijn clip voor het nummer What Goes Around… Comes Around. In augustus van dat jaar ontvingen ze daarvoor een nominatie voor Beste Video bij de MTV Music Awards. Tussen 2009 en 2012 was ze ook nog te horen op diverse soundtracks. In 2015 begon ze haar eigen band, The Singles, samen met Este Haim van HAIM, Holly Miranda, Kendra Morris en Julia Haltigan. De eerste single van de groep heette Candy.Het grote geld

Maar de start van haar zangcarrière betekende niet dat Scarlett Johansson minder tijd besteedde aan het maken van films. Sterker nog, het was juist in deze periode dat ze in de echt grote blockbusters begon te spelen. Zo had ze in 2009 een rol in He’s Just Not That Into You, en een jaar later speelde ze de Zwarte Weduwe in de actiecomedy Iron Man 2, een wereldwijd zeer succesvolle film. Dat was overigens ook een heel nieuwe rol voor Scarlett Johansson. De film handelde over diverse superhelden uit de stripboekenserie Marvel Comics, met bijvoorbeeld Iron Man zelf (gespeeld door Robert Downey Jr) en tal van bekende acteurs zoals Mickey Rourke en Samuel L. Jackson.
In 2011 was ze de tegenspeler van Matt Damon in de familiefilm We Bought a Zoo. En in 2012 speelde ze opnieuw de Zwarte Weduwe in de film The Avengers. Dat werd een enorm succes: naast zeer positieve kritieken werd de film zeer goed ontvangen door het wereldwijde publiek. Het werd de op twee na meestverdienende film ooit.

Internationale superster

De carrière van Scarlett Johansson was echter nog lang niet op zijn hoogtepunt. In 2013 speelde ze de zeer goed ontvangen hoofdrol in de film Her, van Spike Jonze. Scarlett Johansson is daarin Samantha, een intelligent computersysteem dat een relatie aanknoopt met een eenzame man (Joaquin Phoenix). Een jaar later speelde ze in Under the Skin, een eveneens goed ontvangen film met diverse naaktscenes erin.
In 2014 speelde Scarlett Johansson alweer de Zwarte Weduwe, nu in de film Captain America: The Winter Soldier, als tegenspeler van hoofdrolspeler Chris Evans (Captain America). Ook speelde ze een kokkin in de film Chef, een comedydrama met beroemdheden zoals Jon Favreau, Robert Downey Jr en Sofia Vergara. En ze speelde ook nog in de sciencefiction actiefilm Lucy, waarin ze de gelijknamige hoofdrol had. Ondanks wisselende recensies werd dat een echte kaskraker.
In 2015 speelde ze alweer in een Marvel Comics-verfilming, Avengers: Age of Ultron. Dat was overigens een technisch kunststukje, want de zeer strakke outfit van de Zwarte Weduwe werd tamelijk goed uitgevuld door de toen zwangere Scarlett Johansson. Dankzij onder meer handig gekozen close-ups, verhullende kostuums, vervangende stuntacteurs en enige beeldbewerking was dat echter niet zichtbaar in de film. Dat werd noodzakelijk geacht voor de rol.
In 2016 had ze een rol in Hail, Ceasar!, naast onder andere Josh Brolin en George Clooney. Ook was ze stemacteur in de live-action verfilming van The Jungle Book. Ook had ze voor de vijfde keer de rol van Zwarte Weduwe, nu in Captain America: Civil War. Door die drie films werd ze in 2016 de meestverdienende acteur, of althans: de acteur wiens films in totaal het meeste opbrachten. Bovendien was ze daardoor ook in één klap de meest verdienende actrice aller tijden. En er zijn alweer drie nieuwe mega-blockbusters aangekondigd van Marvel Comics waar Scarlett Johansson in respectievelijk 2017, 2018 en 2019 in meespeelt. Zo is de pas tweeëndertigjarige actrice dus nu al een legende in Hollywood…


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: mennoj
Aantal keer gelezen: 2558x
Toegevoegd: 15-05-2017 10:34
Gewijzigd: 20-05-2017 12:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!