citroenen aan de boom

Bijzondere gezondheidseigenschappen van citroenwater

citroenen aan de boomWe hebben voor dit artikel expres een beetje een misleidende titel genomen. Want over het drinken van citroenwater bestaan nogal wat fabels. Veel van die fabels proberen we op deze pagina te ontrafelen.

Citroen

De citroen is een geelkleurige citrusvrucht. Deze vrucht beschikt over citroenzuur wat de kenmerkende zure smaak veroorzaakt. Het vruchtvlees van citroen wordt bijna niet puur gegeten maar wel gebruikt in diverse gerechten als smaakmaker en dan met name het citroenvocht. De schil wordt niet gegeten maar wel gebruikt om oliën uit te halen. Deze olie is geschikt voor bijvoorbeeld parfums en wordt zelfs aan bepaalde snoepgoed toegevoegd. Maar ook voor fruitsalades wordt vaak gebruik gemaakt van citroen.

Deze is namelijk geschikt om het verkleuren van vruchten te voorkomen zoals bruinverkleuring van appels. Citroen wordt tegenwoordig ook veel gebruikt om citroenwater mee te maken. Men hoopt hiermee te profiteren van de vele bijzondere gezondheidseigenschappen die citroen schijnt te hebben. Straks meer informatie over citroenwater. Nu eerst nog wat aandacht over vitamine C wat veel voorkomt in citroenen.

Citroen en vitamine C

We schreven net al dat citroenen vitaminen veel vitamine C bevatten. Zonder vitamine C kunnen we niet. Deze vitamine is er vooral om bekend dat het onze weerstand verhoogt en daarnaast draagt deze vitamine bij aan goede, sterke botten, is het zeer belangrijk voor onze bloedvaten en speelt het een cruciale rol in het gezond en sterk houden van onze huid en tanden. Na het drinken van citroensap is het onverstandig om de tanden te poetsen, omdat het zuur het glazuur weker maakt en we met onze tandenborstel dit glazuur er anders afborstelen.

Men zegt dat citroensap....

Over citroensap gaan diverse verhalen in den rondte. Steeds meer mensen drinken dagelijks een glas met citroensap, bij voorkeur gemixt met warm water. Maar waarom? Men zegt dat de sap van citroen supergezond is.... maar is dat ook zo? De mensen die daarin geloven die denken dat water in combinatie met citroen het lichaam ontzuurt en je lever ontgift. Daarbij wordt verteld dat het ook je spijsvertering bevordert en je lichaam een flinke oppepper krijgt dankzij de vele vitamine C. Maar kloppen deze verhalen? Hieronder ontkrachten we enkele fabels over het drinken van warm water met citroen.

Ontgiften en ontzuren is onzin, dat kan niet met voeding

Je lever en/of nieren ontgiften door citroenwater te drinken? Er is totaal geen wetenschappelijk bewijs daarvoor gevonden. Sterker nog: speciale sappen of voeding gebruiken om je lichaam te ontgiften werkt helemaal niet. Helaas dus voor die mensen die met regelmaat een 'detoxkuur' nemen... Je kan je lichaam natuurlijk wel een handje helpen door gewoon zo gezond mogelijk te eten en te drinken en je te weerhouden van slechte gewoontes zoals roken en (teveel) alcohol drinken.

Eet daarom gezond (dus ook gevarieerd) en je helpt je lever en nieren met het afbreken van afvalstoffen. Of te wel: Dat je het lichaam zou kunnen ontgiften met citroenwater is pure onzin. Maar omdat in citroen wel veel vitamine C zit zou je kunnen stellen dat het wel past bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon! Meer over ontzuren lees je onderaan dit artikel.

Citroenwater goed voor je huid? Natuurlijk! Maar dat zijn meer voedingsmiddelen...

Zoals je hebt kunnen lezen hebben we het eerste voordeel van het drinken van citroensap al teniet gedaan. Niet schrikken, want dat het drinken van water met citroen ook veel gezondheidsvoordelen voor je huid heeft is natuurlijk waar. Want vitamine C is goed voor je huid. Maar is het niet zo dat in veel meer groenten en fruit veel vitamine C zit? Juist! Het is dus onzin om te verkondigen dat uitsluitend het drinken van citroenwater huidveroudering, acne, een droge huid en andere soorten huidproblemen voorkomt!

Ontzuren

Er zijn mensen die denken dat het eten van voedsel en zo ook het drinken van citroensap, welke 'alkalisch' zou werken, ook de zogenoemde alkalische waarden in ons bloed kunnen beïnvloeden. Daarmee zouden we ons kunnen beschermen tegen tal van ziektes waaronder kanker. We helpen je direct maar uit die droom: Het is onmogelijk om met citroensap, net zo min als met ander voedingsmiddelen, de zuurgraad in ons lichaam en bloed te kunnen beïnvloeden!

Waarom wel citroen eten of citroensap drinken?

Nu we allerlei zogenaamde gezondheidsvoordelen van het drinken van citroen met water hebben ontkracht, is het tijd geworden om wél met een aantal voordelen te komen met betrekking tot het eten of drinken van citroen(sap).

Citroen tegen slechte adem

Citroen blijkt heel goed te werken tegen een slechte adem. Een slechte adem hebben is vervelend maar de oplossing is het drinken van citroensap! Zo helpt het dagelijks kauwen op een stukje van de schil van een citroen al tegen halitose, een slechte adem. Het zuur stimuleert namelijk de aanmaak van meer speeksel in de mond. En een slechte adem wordt vaak veroorzaakt doordat men te weinig speeksel aanmaakt. Wel moeten we er hier eventjes bij vermelden dat het zuur van de citroen zelf wel de tanden kan aantasten. Daarom is het belangrijk om het vruchtvlees volledig weg te snijden en alleen te kauwen op de schil.

De sappen van citroenen geven een energieboost!

Er zijn natuurlijk veel meer groenten en fruitsoorten waarin veel vitamine C zit maar ook citroen barst uit zijn voegen van de hoeveelheid aan vitamine C. Daarom is citroen wel degelijk een supergezonde vrucht en zou deze niet misstaan in gevarieerd, gezond voedingspatroon. Daarnaast krijg je naast vitamine C ook nog eens een dosis kalium binnen. Kalium is belangrijk voor de zenuwfunctie en voldoende van dit stofje is bevorderlijk voor de alertheid. Vitamine C geeft daarnaast je weerstand en energie een boost!

Water met citroensmaak: erg lekker en past bij een caloriearm dieet

Laat voortaan al die ongezonde frisdranken staan! In frisdrank stoppen fabrikanten in de eerste plaats veel geraffineerde suikers of kunstmatige suikers (aspartaam). In de meeste van deze dranken zitten echter ook tal van E-nummers die bijvoorbeeld kleur geven aan het drinken of de frisdrank een bepaalde smaak geven. In water met citroen zitten geen kunstmatige stoffen en geraffineerde, ongezonde suikers maar daarentegen wel veel vitamine C, kalium en natuurlijke suikers (fructose).

Het is een lekker en gezond drankje en er is helemaal niets op tegen om dit dagelijks te drinken. Wil je afvallen? Dan hoef je met deze gezonde drank niet bang te zijn dat je teveel calorieën binnen krijgt. Citroenen zelf bevatten immers amper calorieën.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 5887x
Toegevoegd: 08-03-2016 22:55
Gewijzigd: 08-03-2016 23:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!