groente gezond

Bloeddruk op natuurlijke wijze verlagen

groente gezondMensen die een te hoge bloeddruk hebben hoeven hier niet perse iets van te merken. En laat dat nou zo gevaarlijk zijn. Want als je niet weet dat je bloeddruk te hoog is kan je er ook niets tegen doen.

Niet één oplossing maar juist verschillende behandelingen combineren

Wat is de beste remedie tegen een te hoge bloeddruk? Meestal is er niet één oplossing maar moet je juist meerdere behandelingen combineren. Is je bloeddruk gevaarlijk hoog? Dan kan je het beste eerst ervoor kiezen om een behandeling met medicijnen te starten en tussentijds op zoek te gaan naar middelen of methoden waarmee je de bloeddruk nog verder verlaagt.

Eenvoudige aanpassingen in levensstijl

Zo helpen vaak enkele eenvoudige aanpassingen in je levensstijl al. Denk daarbij aan meer bewegen (en dus ook vaak gewicht verliezen), stoppen met roken, alcohol en koffie laten staan en suikervrij leven. In dit artikel geven we je een aantal zeer bruikbare tips die je helpen de bloeddruk op een natuurlijke wijze te verlagen. We raden je aan om meerdere tips uit deze lijst toe te passen en deze dus met elkaar te combineren.

Probeer overtollige kilo's kwijt te raken

Overgewicht hebben is voor veel mensen letterlijk een dagelijkse last die ze met zich meedragen. Te weinig beweging, een slecht voedingspatroon en de keuze voor ongezonde, niet-natuurlijke voedingsproducten zijn de grootste veroorzakers van overgewicht. Overgewicht wordt heel vaak aan hart- en vaatziekten gelinkt en aan een te hoge bloeddruk. Omdat het hart bij mensen die te zwaar zijn harder moet pompen om het bloed overal naartoe te kunnen transporteren, zorgt dit voor een verhoogde druk op de wanden van de aderen.

Heb je een te hoge bloeddruk en heb je een te hoog BMI? Afvallen brengt dan sowieso soelaas en je bloeddruk zal dalen. Misschien nog niet tot de gewenste hoogte maar het begin is er. Combineer afvallen met meerdere van de tips hieronder.

Slechte vetten laten staan, daarvoor in de plaats eet je meer vis

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen een te hoge bloeddruk en het eten van teveel verzadigd vet. Nu is het niet zo dat je direct op een vetarm dieet moet gaan bij een te hoog cholesterol of een te hoge bloeddruk, maar toch is het belangrijk om de slechte vetten te laten staan en alleen te kiezen voor goede vetten zoals die bijvoorbeeld aanwezig zijn in eieren, vis en noten.

Verzadigde vetten niet perse slecht

Verzadigde vetten hoeven niet perse slecht voor je te zijn maar je kan ook zonder. Om hart- en vaatziekten te voorkomen neem je producten waarin juist veel onverzadigd vet zit. Gebruik bijvoorbeeld plantaardige oliën en profiteer van de gezondheidsvoordelen van vette vis. Transvetten zijn al helemaal uit den boze! Ook vormen suikers een erg zware belasting voor je lichaam.

Vis en het risico op hart- en vaatziekten

Men beveelt aan om wekelijks eenmaal vette vis te eten. In vette vis zitten belangrijke omega 3 vetten die je hart en bloedvaten beschermen. Deze gezonde vetten verminderen de risico's op het krijgen van hart- en vaatziekten! Wat veel mensen niet weten is dat vis ook nog eens een natuurlijk middel is tegen een te hoge bloeddruk. Het werkt dus bloeddruk verlagend. In maar weinig voedingsmiddelen zit van nature omega 3 vet. Ben je geen visliefhebber? Dan zijn er ook speciale visolie capsules verkrijgbaar waarmee je dus toch deze belangrijke en gezonde vetten binnen krijgt.

Bloeddruk verlagen met groenten, knoflook en vezels

Je bloeddruk verlagen op een natuurlijke manier is ook mogelijk door de consumptie van voldoende groenten en vezels en niet te vergeten uien en knoflook. Nederlanders eten vooral te weinig vezels. Het voedingscentrum raad aan om dagelijks meer dan 30 gram vezels te nemen. Zonder voldoende vezels lukt het de spijsvertering niet om optimaal te presteren.

Verteerbaar en onverteerbaar

Zowel de verteerbare als onverteerbare vezels zijn belangrijk. Zo helpen verteerbare voedingsvezels onze bloedsuikerspiegel in balans te houden en de onverteerbare vezels dragen bij aan een goede stoelgang. In groenten, peulvruchten, bonen en sommige fruitsoorten zoals appels zitten veel broodnodige verteerbare vezels.

Groenten als natuurlijke bloeddruk verlager

Groenten passen in een gezond voedingspatroon. Je kunt er beter teveel van eten dan te weinig. Groenten helpen echter ook je bloeddruk op een natuurlijke manier te verlagen. Een goede bloeddruk, passend bij je leeftijd, behaal je het snelst wanneer je alleen gebruik maakt van producten zoals de natuur ze in pure vorm te bieden heeft. Hieronder lees je welke voordelen je haalt uit het eten van voldoende groenten en dan met name voor je aderen.

Voordelen van groenten:

  • Eet je voldoende groenten? In groenten zit veel kalium. Dit helpt je bloeddruk te verlagen
  • In groenten zitten veel vezels
  • Daarentegen bevatten groenten weinig natrium
  • Je krijgt veel goede mineralen en vitaminen binnen
  • Je valt sneller af wanneer je veel groenten toevoegt aan je dieet
  • Je aderen oxideren minder snel als je veel groenten eet

Eet gerust 3 tot 5 porties groenten per dag en je zal ontdekken dat je bloeddruk al snel op een natuurlijke manier daalt!

Knoflook

Van knoflook is al eventjes bekend dat het helpt je bloeddruk terug te brengen op een gezond niveau. Het is een natuurlijke bloedverdunner en wordt al eeuwenlang gebruikt als een van de meest gezonde producten die de aarde ons schenkt. Tegelijk is knoflook ook wel bekend als een antioxidant en voeg je dagelijks veel knoflook toe aan je voeding, dan kan je daarmee mogelijk ook je cholesterol verlagen. Gebruik gerust per dag 3 tot 4 teentjes knoflook. Versnipper het bijvoorbeeld over je gebakken eitje, gebruik het in je soep, strooi het over een gebakken visje of voeg het toe aan je avondeten.

Drink rode wijn maar kijk uit met alcohol

Van alcohol is inmiddels al wel aangetoond dat het bij overconsumptie (meer dan 1 glas per dag) een hoge bloeddruk kan veroorzaken. Drink daarom alcohol met mate en als je toch dagelijks een glas alcohol wilt drinken, drink dan bij voorkeur rode wijn. Rode wijn (en dan wel biologische en zonder kunstmatige smaak- en geurstoffen) versterkt je hart en werkt als bloedverdunner. Rode wijn beschikt over zogenoemde resveratrolen. Dit zijn stoffen die het slechte cholesterol verlagen en dus je aderen beschermen tegen dichtslibbing.

Beweging

Je kan een te hoge bloeddruk met voldoende te sporten omlaag brengen! Niet alleen heeft dit een positief neveneffect op het gewicht, ook komt het je bloedcirculatie ten goede en vermindert beweging het aantal stresshormonen in je lijf. Van het stresshormoon is het bekend dat het een hoge bloeddruk veroorzaakt.

Warm kleden

Heb je last van een extreem hoge bloeddruk? Dan is het verstandig om koude te vermijden. Bij koude trekken je aderen samen waardoor je bloeddruk nog verder verhoogt wordt. Kleed je daarom warm.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 1946x
Toegevoegd: 21-06-2016 11:56
Gewijzigd: 04-07-2016 22:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2821 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!