kind met koorts

Koorts bij kinderen, wat nu?

kind met koortsAls je kinderen hebt, dan maak je je vaak snel zorgen wanneer kinderen koorts hebben. Wat kun je doen wanneer je kinderen koorts hebben? Hoe kun je koorts herkennen en wanneer is het van belang om naar de huisarts te gaan? In dit artikel lees je meer over koorts bij kinderen.

Koorts

Je kunt pas van koorts spreken als de lichaamstemperatuur van je kind hoger is dan 38 graden. De meest betrouwbare manier en ook de manier die het meeste wordt gebruikt om de koorts bij je kind te meten gebeurt nog steeds door het voorste stukje van de thermometer in de anus te plaatsen. De meeste kinderen vinden dit erg vervelend. Je kunt ook voor de gemakkelijke manier kiezen, dan meet je de koorts bij je kind via het oor met een oorthermometer, deze manier is niet zo betrouwbaar. Heb je kinderen onder de vier jaar dan komt bij deze kinderen koorts het meeste voor.

Kinderen en koorts

Als je een kind hebt dat zich erg druk maakt of vaak huilt dan is er al een kans dat de temperatuur tot 38 graden kan stijgen. Ook kan het zijn dat je kind een infectie heeft opgelopen, als dit zo is kan de temperatuur al snel oplopen tot boven de 40 graden. Het is maar een normale zaak als je kind een infectie heeft dat het dan ook koorts krijgt, je moet het zien als een reactie van het lichaam. Het lichaam van je kind gebruikt de koorts om de eventuele infectie te bestrijden, als de lichaamstemperatuur van het lichaam hoger gaat worden zullen de bacteriën niet zo snel meer groeien. Je kunt niet alleen uit de koorts opmaken hoe erg het kind ziek is. Je moet er wel voor zorgen dat het lichaam van het kind de warmte kwijt kan, doe je dit goed dan zal de koorts niet veel hoger worden. Als je merkt dat de koorts weer gaat zakken, dan zal het kind zich snel weer een stuk beter voelen.

Koorts, wat nu?

Als je merkt dat je kind koorts heeft kun je het kind het beste zoveel mogelijk laten drinken, eten is niet zo belangrijk. Als je kind koorts heeft is het belangrijk dat het voldoende rust heeft. Je hoeft het kind niet in bed te laten liggen, het mag gerust gaan spelen. Omdat het kind de warmte kwijt zal moeten kun je het kind maar het beste wat dunne kleding aan doen, ligt het kind in bed dan leg je er alleen maar een lakentje over. Alleen als je merkt dat je kind het koud heeft en gaat rillen zou je het kind wat beter onder kunnen stoppen.

Koorts behandelen

Als je kind koorts heeft hoef je jezelf hier geen zorgen over te maken, koorts kan eigenlijk helemaal geen kwaad. Een van de meest voorkomende medicijnen die je op het moment aan het kind zou kunnen geven als het koorts heeft is paracetamol, meestal gaat het daarna al wat beter. Als je een kind paracetamol wil geven moet je eerst goed op de verpakking kijken wat de dosering is voor je kind. Merk je dat de temperatuur na het geven van paracetamol niet gaat dalen dan heeft dat meestal niets te maken met de ziekte die het kind heeft. Als je kind koorts heeft is het niet altijd nodig dat het antibiotica moet slikken. In de meeste gevallen zal het zo zijn dat je kind koorts heeft, die veroorzaakt wordt door een virus, antibiotica werkt niet tegen virussen, wel tegen schadelijke bacteriën.

Koortsstuip

Als je kind last heeft van koorts kan het voorkomen dat het een koortsstuip krijgt. Je kunt aan een kind merken als het een koortsstuip krijgt door het schokken en trekken met de armen en de benen. Bij een koortsstuip kan een kind ook weg vallen en je kunt het kind dan niet meer aanspreken. Je moet er rekening mee houden dat als je kind een koortsstuip krijgt dit meer dan 10 minuten kan duren. Als de koortsstuip is verdwenen zul je merken dat het kind nog wel een tijdje suf is en wat blijft slapen. Als je merkt dat het kind door de koorts een koortsstuip krijgt moet je niet in paniek raken, je kunt het beste kalm blijven, het kan geen kwaad. Wel kun je om verdere problemen te voorkomen het beste de huisarts bellen. Voordat de huisarts er is kun je het beste het kind op de zij leggen met het hoofd wat omlaag.

Jonger dan drie maanden en koorts

Als je een kind hebt met koorts dat jonger is dan 3 maanden dan moet je wel contact opnemen met de huisarts. Ook moet je naar de huisarts gaan als het kind ouder is dan 3 maanden en de koorts blijft een paar dagen aanhouden. Heeft je kind koorts en voelt zich suf, het kreunt of blijft huilen en is helemaal niet te troosten ook dan kun je het beste de huisarts bellen. Als je kind het benauwd heeft en anders gaat ademen en koorts heeft kun je beter even de huisarts bellen. Kinderen die koorts hebben kunnen ook onder de rode vlekjes komen te staan, als je dit ook bij jou kind ziet kun je maar beter even de dokter bellen.

Je moet een huisarts bellen als je kind koorts heeft en de kleur van de huid gaat veranderen, het kind over moet geven, het kind diarree krijgt, minder gaat drinken of weinig plast. Ben je op vakantie geweest naar een tropisch land en je kind krijgt koorts dan moet je dit meteen melden bij de huisarts. De huisarts zal je dan vragen om wat urine van het kind te brengen en dit gaan controleren. Het kan zijn dat je kind koorts heeft maar verder geen klachten, je hoeft dan niet met het kind naar een huisarts, je moet het kind wel in de gaten houden.

Koorts, wanneer naar de dokter?

Het is belangrijk om de koorts bij kinderen goed in de gaten te houden en contact op te nemen met de dokter wanneer:

  • Een kind suf is en niet goed reageert op de omgeving (een kind kan dan zwakker zijn, kreunend huilen en niet getroost kunnen worden).
  • Een kind benauwd is.
  • Een kind vlekjes heeft en erg ziek is.
  • Een kind veel pijn heeft.
  • Een kind jonger is dan zestig dagen en langer dan een dag een temperatuur heeft van 38 graden of hoger.
  • Jij het niet vertrouwd, bij twijfel bel je altijd met je huisarts of huisartsenpost. Volg je gevoel! 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 3010x
Toegevoegd: 02-02-2016 06:53
Gewijzigd: 02-04-2016 22:18

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!