Als je je tanden niet regelmatig poetst of niet goed, dan kan het tandvlees erg fel reageren op de aanraking met een tandenborstel. Als je dan wel je tanden poetst, begint het ook snel te bloeden. Als je veel tandplak hebt en dat tijdens het poetsen niet verwijdert, hecht dit zich aan het tandvlees. Omdat tandplak vol met bacteriën zit, veroorzaken deze een ontsteking van het tandvlees. Dat daardoor vervolgens gaat bloeden. Als je alleen je tanden poetst met een borstel worden deze niet altijd goed schoon en krijg je niet alle plak weg. Gebruik daarom ook flosdraad of een krabbertje om je tanden te reinigen en alle restjes eten en tandplak te verwijderen. Goed spoelen is ook een aanrader om je mondhygiëne te verbeteren.
Omdat de meeste mensen het prettig vinden als de tandpasta tijdens het poetsen schuimt, voegen fabrikanten sodium lauryl sulfaat aan hun producten toe. Deze toevoeging kan er echter voor zorgen dat je heel kleine wondjes in je mond krijgt, die op hun beurt weer ontstekingen kunnen veroorzaken. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van bloedend tandvlees. Tandpasta hoeft ook niet te schuimen om zijn werking te kunnen doen. Daarom is het beter om te kiezen voor een tandpasta die niet schuimt.
Bloedend tandvlees kan ook een indicatie zijn van een ontsteking. Als je tandvlees ontstoken is, bloedt het ook tijdens het poetsen. Bloedend tandvlees kan ook een aandoening op zich zijn, zonder dat er sprake is van een ontsteking.
Als je een tekort aan vitamine D in je lijf hebt, kan dit ook bloedend tandvlees veroorzaken. Het bloeden treedt dan niet alleen op tijdens het poetsen, maar ook als je bijvoorbeeld je tanden met flosdraad of een tandenstoker reinigt. Soms bloedt het ook al tijdens het eten. Het tandvlees is dan zo gevoelig voor aanraking met iets, dat het ook direct begint te bloeden.
Omdat de bloedvaten dunner zijn als je zwanger bent, beschadigen of knappen deze vaten ook sneller. Dit zorgt ervoor dat de kans op bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap ook groter is. Het is daarom uiterst belangrijk om tijdens de zwangerschap heel goed aan je mondhygiëne te denken.
Sommige mensen denken dat het goed is als je heel erg hard je tanden poetst, maar niets is minder waar. Juist door te hard poetsen of door het gebruik van een te harde borstel, beschadig je eerder het tandvlees en bloedt het dus ook sneller.
Als je een implantaat in je mond hebt, kan dit mogelijk voor bloedend tandvlees zorgen. Als je tandvlees het implantaat niet accepteert, kan je tandvlees ontstoken raken en daardoor beginnen te bloeden. Dit wordt peri-implantitis genoemd. Als dit niet op tijd behandeld wordt, loop je de kans dat de implantaten loslaten en je ze verliest.
Als je vaak last hebt van een droge mond maak je minder speekselklieren aan en is de kans op tandplak groter. Door de vorming van veel tandplak bloedt ook je tandvlees eerder. Als je diabetes hebt en vaak een drogere mond hebt, is de kans op bloedend tandvlees ook groter. Meer drinken voorkomt uiteraard een droge mond.
Als je iets eet dat eigenlijk te warm is, kunnen er blaasjes op je tong en je tandvlees ontstaan. Als je deze blaasjes dan weer raakt, bijvoorbeeld met je borstel tijdens het poetsen, is de kans dat het tandvlees gaat bloeden ook groter.
Als je lang last hebt van bloedend tandvlees, is het raadzaam ermee naar de tandarts te gaan. Deze zal je waarschijnlijk doorverwijzen naar de mondhygiënist. Als je niet op tijd ingrijpt is de kans dat bloedend tandvlees tot een ontsteking van het tandvlees leidt, ook groter.
Als je last hebt van bloedend tandvlees, heeft dat de volgende gevolgen. Je kunt om te beginnen een slechte adem hebben. Het bloed dat vrijkomt uit je tandvlees, wordt afgebroken door bacteriën in je mond en omgezet in zwavelgeuren. Dit ruikt niet erg prettig en is niet alleen voor jezelf maar vooral voor anderen niet erg aangenaam. Je kunt een slechte adem verhelpen door het gebruik van een tongschraper of te spoelen met speciaal mondwater waar sodium chloride in zit.
Gezond tandvlees bloedt niet en is roze van kleur. Als het ontstoken is, wordt het felrood. Door de extra druk die er door de ontsteking ontstaat, kan soms de totale tand omringd worden door het tandvlees en kun je deze niet meer bij tijdens het poetsen. Met als gevolg dat je deze tand niet goed kunt reinigen en de ontsteking ook niet tegengegaan kan worden.
Als je je tanden poetst of flost, kan het tandvlees ook gaan bloeden. Dit duidt op een ontsteking ervan. Je zult geneigd zijn deze plek over te slaan omdat het pijn doet, maar dat is niet slim. Beter is om door te gaan met reinigen zodat de ontsteking ook eerder zal genezen. Als je tandvlees ontstoken is, zal het minste of geringste contact dat je ermee maakt al pijn veroorzaken. Alleen al een flosdraad kan dan bijvoorbeeld al pijn doen, maar ook tijdens het eten kan het tandvlees zeer gevoelig zijn.
Het kom niet vaak voor, maar bloedend tandvlees kan duiden op een ernstige tandvleesontsteking zoals parodontitis. Als deze ontsteking niet tijdig behandeld wordt, gaat het tandvlees zich terugtrekken van de tanden en komen er gaatjes tussen de tanden en het tandvlees in. Deze gaatjes hebben tot gevolg dat je tanden losser komen te staan en dat het zelfs mogelijk is dat ze op den duur uit je mond vallen. Als de gaatjes tussen de tanden en het tandvlees erg groot worden komt er ook steeds meer viezigheid tussen te zitten. Als de parodontitis nog in het beginstadium is, is het goed mogelijk deze te behandelen. Je kunt het beste een afspraak bij de mondhygiënist maken om dit te laten doen.
Soms is het al voldoende om een andere tandpasta te gebruiken die speciaal ontwikkeld is om bloedend tandvlees tegen te gaan. Door het gebruik van deze tandpasta wordt het bloeden van het tandvlees minder en worden ook ontstekingen tegengegaan. Andere middelen die bloedend tandvlees tegengaan zijn speciale gels, mondkrabbertjes, spoelmiddel, tandenstokers, speciale kauwgom en mondspray, ragertjes voor tussen je tanden en tongreiniger. Er is keuze genoeg op dit gebied, dus je kunt eerst goed kijken wat het beste is voor jouw probleem en wat jou de prettigste manier is om je tandvlees te genezen van het bloeden. Als je het moeilijk vindt een goede keuze te maken, raadpleeg dan eerst je tandarts of mondhygiënist.